Кожен своєю «правдою» перемогу наближає: у місті голосують за проекти громадського бюджету

31 Жовтня 2017, 20:58
9941

У ці дні мешканці міста активно голосують за проекти громадського бюджету. Одні це роблять завдяки Всесвітній мережі, інші – голосують у ЦНАПі. А автори проектів тим часом агітують за свої доробки, усіма правдами та «неправдами» підтягують і збирають голоси задля перемоги. Чому правдами і «неправдами»? Так усе просто. В одних все чесно, відкрито, справедливо, в інших – уже як вийде, аби перемогти.

Так нещодавно, на засіданні координаційної ради з питань громадського бюджету (бюджету участі), розглянули звернення на ім’я міського голови автора одного з поданих проектів Тараса Савчука. Він просив дати правову оцінку діям автора іншого, можна сказати, ідентичного за змістом проекту.

Активні користувачі Фейсбук вже мали нагоду побачити пост Тараса Савчука в якому йшлося про те, що по гуртожитку педагогічного коледжу «гуляли» бланки з вже проставленим номером (надруковані) проекту, автор якого депутат міської ради Максим Клим’юк.

Власне про цей випадок і йшлося днями на засіданні координаційної ради.

Після обговорення та запитань, які мали можливість поставити автору звернення чи не всі присутні, своє слово сказали юрист міськвиконкому, представник ЦНАПу та самі члени координаційної ради.

Своє слово також сказав депутат Максим Клим’юк. Він не заперечував, що навідувався з агітацією у гуртожиток педколеджу, сказав: агітував, агітую і буду агітувати…Також висловився, що люба здравомисляча людина повинна розуміти, що ніякого порушення у цій агітації немає.

Натомість юрист міськвиконкому Людмила Павленко зазначила, що за вписаний, а ще краще вдрукований у бланк номер проекту несуть відповідальність працівники ЦНАПу, які їх і приймають.

Представник ЦНАПу Катерина Вергельська, в свою чергу, заявила, що не так вже й легко спихнути у ЦНАП кипу заповнених бланків, тим більше однією рукою, ще більше – з вдрукованим номером проекту. В центрі приймають бланки для голосування в яких номер проекту вписаний власноруч тією людиною, яка й голосує. Пані Катерина також розповіла, що деякі голосуючі навіть толком і не знають за який проект вони голосують, просто запам’ятали номер проекту і прийшли віддати за нього голос.

Заступник міського голови Лариса Кулікова розповіла, що Володимир-Волинський, мабуть, одне з перших міст обласного значення, яке взялося впроваджувати бюджет участі. Мовляв, практики в Україні немає і що робити в подібних випадках – просто не знають. На майбутнє подібні випадки слід врахувати, щоб не повторювати помилок.

Кожен член ради вніс свою пропозицію стосовно даного звернення. Депутат Олег Тимосевич висловився, що слід дати вичерпну юридичну відповідь автору звернення, що в даному випадку порушення очевидне і на майбутнє ця криза справедливості може призвести до страшних речей. Член координаційної ради Ірина Ліщук зазначила, що це нормальна конкуренція двох авторів аналогічного проекту. В’ячеслав Петрук сказав, що на його погляд, обидва автори проектів діяли в межах того, що дає їм Положення. А ще один депутат міської ради Володимир Заєць запропонував проект під №13 взагалі зняти з голосування. Проте голосування показало, що більшість членів координаційної ради за те, щоб звернення пана Савчука відхилити.

Відслідковуючи активність мешканців княжого міста у Фейсбук, можна сміливо сказати – це не єдиний прецедент. Наприклад, у лікарні, подейкують, прямо-відкрито підсувають бланк з вписаним номером проекту для підпису. В школах – діти на канікули прийшли з маленькими «листами щастя» у щоденниках, де батьків закликають піти туди-то, проголосувати за те-то…

Проте є автори, які, можна сказати, грають по-чесному: відкрито агітують у соціальних мережах, розміщують свої публікації та відео у різноманітних ЗМІ…

Голосування триватиме ще майже тиждень і готуймося до того, що буде ще цікавіше. Шкода лише одного – «шуму й пилу»  надміру буде довкола буденних проектів, тих, які повинні впроваджуватися щодня і без особливої замороки. А творчі та креативні доробки, власне які й повинні були стати флагманами у цьому голосуванні, - опиняться десь там позаду. З таким успіхом ми в майбутньому будемо подавати проекти на закупівлю пилосмоків чи швабр для прибирання у школах. І назвемо цей проект, для прикладу, «Чиста школа – щасливе школярство»…Якось так…

Нагадаємо, 23 жовтня розпочалося голосування за проекти громадського бюджету і триватиме воно 6 листопада 2017 року.

Проголосувати можуть громадяни України віком від 16 років, які зареєстровані та/або проживають у місті Володимирі - Волинському, що підтверджується офіційними документами (паспортом, довідкою про місце роботи, навчання, служби чи іншими документами, що підтверджують факт проживання у місті Володимирі-Волинському).

Нагадуємо, кожен мешканець міста може проголосувати не більше, ніж за 2 проекти – один великий і один малий.

Всього представлено на голосування 19 проектів (10 великих і 9 маленьких) на суму 3541476 гривень.

Голосувати за проекти можна двома способами:
I) В електронній системі «Громадський проект» шляхом реєстрації через BANK-ID (Ощадбанк, ПриватБанк), але тільки особи, які зареєстровані у місті Володимирі - Волинському.
2) Шляхом заповнення друкованого бланку для голосування у пункті для голосування за адресою: Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), м.Володимир - Волинський, вул. Устилузька, 17.

Голосуючий повинен надати адміністратору ЦНАП наступні документи: паспорт; якщо особа, не прописана у місті Володимирі - Волинському, але проживає у ньому, то вона повинна надати довідку з місця роботи, навчання, служби чи інші документи, із підтвердженням факту проживання у місті Володимирі - Волинському.

Довідково: Графік роботи Центру надання адміністративних послуг ЦНАП - понеділок, середа - з 8.00 до 17.00, вівторок, четвер - з 08 до 20.00 год., п'ятниця - з 08.00 до 16.00, без обіду, субота, неділя – вихідні.

Коментарі
31 Жовтня 2017, 23:32
Дякуємо автору цього матеріалу за докладний аналіз ситуаціїї щодо голосування за громадські проекти. Нам прикро і боляче усе це бачити і відчувати, жити у постійному репутаційному стресі протягом двох тижнів. Як можна чесно виграти у того, хто махлює? Ми повірили у демократію в нашому місті, у компетентність виконавчої влади і комісії, але чи воно все це справді є - побачимо після 06 листопада. І зробимо не лише висновки, а й публічні заяви.
31 Жовтня 2017, 23:52
ГЕНІАЛЬНО ПІДМІЧЕНО: нам дійсно замість здійснення мрій підсунули банальну комуналку -<br/>З таким успіхом ми в майбутньому будемо подавати проекти на закупівлю пилосмоків чи швабр для прибирання у школах. І назвемо цей проект, для прикладу, «Чиста школа – щасливе школярство»…Якось так…
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024