Руслан Яцій: «З тих, хто вертається зі строковї служби, на контракт йде не більше 5%»

05 Грудня 2017, 19:55
11698

Коли вирішили написати матеріал про те, як функціонують військкомати Донеччини, тамтешні військові поставили умову: ми розповімо вам про нашу роботу, якщо ви зробите матеріал про роботу наших колег в Західній Україні.

Журналіст Тиждень.UA виконала цю умову і поговорила із Володимир-Волинським з військовим комісаром Русланом Яцієм про те, скільки юнаків щороку проходить строкову військову службу, чому дехто ухиляється від призову, та як багато мешканців району підписують контракт зі Збройними силами і йдуть служити в АТО

Руслане, розкажіть, як зазвичай відбувається призов на строкову військову службу?

- Весняний та осінній призов у нас розпочинаються відповідно до указу Президента. Кожна область має свої плани. Обласний військовий комісаріат ділить це між районами військкоматами відповідно до величини міста та району.

Спочатку ми вивчаємо призовний ресурс. Сільським радам визначаємо певні дні, коли вони збирають всіх осіб, які підлягають призову, і проводимо вивчення. Пізніше хлопців викликаємо за повістками. Станом на сьогодні призовний вік становить з 18 до 27 років. Але відправці у війська підлягають юнаки віком від 20 років. Хоча, тих, кому виповнилося 18, ми теж викликаємо на призовну дільницю та медичні комісії, визначаємо їхню придатність або непридатність до військової служби, і відпускаємо додому.

Хто повинен пройти таку службу?

- На строкову військову службу призиваються придатні за станом здоров’я громадяни України, яким  до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років та старші особи, які не досягли 27-річного віку та не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Ми їх всіх викликаємо на дільницю. Однак, часто вони просто не з’являються. Цікаво, що закон каже, якщо за певних обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в 10-денний строк з дня початку чергового призову. Це означає,  що якщо призовнику з якихось причин повістку не вручили, він все-одно сам повинен прибути у військовий комісаріат.

Є громадяни, які з різних причин ухиляються від проходження військової служби. Ми їх розшукуємо своїми силами, звертаємося до національної поліції, сільських та селищних голів. Зі створенням ОТГ це стало трохи складніше, бо більше населених пунктів тепер входить у завдання відповідального за військовий облік.

Чому призовники ухиляються?

- Один із аргументі - кордон. Хтось вважає цей аргумент несерйозним, але я як військовий комісар району, який безпосередньо межує з Польщею, скажу, що це вагомий для багатьох юнаків привід не йти в армію. Люди їздять у Польщу, заробляють гроші, і не бачать жодних перспектив у армії і так далі.

Раніше для того, щоб особі призовного віку виїхати за межі держави, йому треба було звернутися у військкомат. Був визначений зразок довідки, де ми писали, що громадянину дозволено вибувати за кордон на термін до певного числа. Тобто до дати, коли в нього закінчується законне право на відстрочку. Зараз же призовник бере паспорт, картку малого прикордонного руху, стає в чергу і їде до Польщі. А вдома нам батьки кажуть, що його нема, він поїхав на заробітки.

Однак, ухиляються не всі. Є такі хлопці, що приходять до нас самі. Вони бачать, що сусід іде у військкомат за повісткою, і самі ідуть.

До початку АТО в Україні взагалі була відмінена строкова служба. Але практика показала, що без такої служби – нікуди. Військові частини постійно ідуть на ротацію, міняються. У місцях постійної дислокації хтось повинен нести службу, заміняти тих хлопців, які виїжджають в АТО.

А як змінилася ситуація з кількістю призовників від часу відновлення строкової військової служби і до сьогодні?

- Було важко на початку, тому що є певна недовіра цивільного населення до військових. Вони хвилювалися, що хтось їх обдурить, і призовників зі строкової служби теж відправлятимуть в зону АТО. Але буквально через один-другий призов всі побачили, що призовники зі строкової військової служби служать лише в пунктах постійної дислокації. З підрозділами, які вибувають в АТО, вони не їдуть.

Я не можу сказати, що всі просто рвуться і біжать служити на строкову військову службу. Більшість людей зазвичай кажуть так: «прийде повістка, пройду медичну комісію, визнають придатним – піду служити». А таких, хто б піднімав руку вверх і біг до військкомату, бо дуже хоче йти на строкову службу у лавах збройних сил – їх небагато.

Скільки «строковиків» після служби готові підписати контракт?

- З усіма хлопцями, які звільнилися за строкової служби і прибувають у військкомат ставати на військовий облік, ми проводимо бесіди. Більшість із них відмовляються. Але якихось відсотків 5, не більше, одразу після звільнення приходять у військкомат, отримують перелік необхідних документів, проходять медичний огляд і призиваються.

Це дійсно небагато. Але маємо те, що маємо. Я закликаю всіх охочих призватися до нашої волинської механізованої бригади. Також у нашому місті на постійній дислокації перебуває зенітно-ракетний полк, який теж потребує солдатів.

Цікаво спостерігати, що з міста людей трошки менше йде. Це тому що в нас є підприємства: меблева фабрика, птахофабрика, хлібозавод. Багато хто має страх перед АТО, і обирає роботу в цивільному підприємстві, стабільну зарплату і все. Для тих, хто бажає призватися, заробітна плата і додаткові кошти військовослужбовцям, які несуть службу на першій і на другій лініях, - це додатковий стимул. Звичайний солдат, який призвався без стажу служби, він отримує зарплату від 7000 гривень. Якщо він вибуває в зону АТО, він отримує додатково 10 000 гривень за те, що перебуває на першій лінії. Якщо порівняти, то в маленьких селах люди таких зарплат не мають.

Плани призову на контрактну службу, вони вищі за плани призову на строкову?

- Так, вони дещо вищі. В першу чергу тому, що на строкову службу є тільки два призови – весняний і осінній. А на контрактну поквартально призиваємо цілий рік. Часто в нього вносяться корективи,бо створюються нові підрозділи, укомплектування потребують старі.

Весною 2016 року план призову на строкову військову службу вдалося навіть перевиконати. З 25 «запланованих» до війська відправили 31 призовника. Осінню відправили запланованих 18 осіб.

У 2017 році весною на службу відправили 26 із 26 запланованих строковиків. План осіннього призову у Володимир-Волинському  об’єднаному районному військовому комісаріаті планують виконати на 100%. Наразі із запланованих 27 призовників 22 вже подані на обласний збірний пункт. Призов триває.

У минулому році план на контракт складав 280 чоловік на рік. Ми подали 213. Цього року ще не отримали планів останнього кварталу. Попередньо, зі 108 запланованих на контрактну військову службу відправили 91 солдата.

Людмила РОСПОПА

Коментарі
06 Грудня 2017, 00:03
Ой, розказує тут. На строкову йдуть тільки ті, хто не зміг відкупитися!<br/>Хай подасть статистику кількості псевдохворих і не придатних на кількість тих хто пішов в армію.<br/>Є сім'ї де по двоє, троє і більше братів в сім'ї (не зважаючи двоюрідних) і все псевдохворі - хай він це пояснить, собака!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024