Візит до німецького Цвікау: враження, перспективи, очікування

17 Січня 2018, 19:21
9600

Учора, у новенькому конференц-залі міського ЦНАПу, відбувся брифінг для представників ЗМІ. Своїми враженнями з місцевими медійниками ділилися учасники делегації міста Володимира-Волинського, які відвідала з робочою поїздкою німецьке місто Цвікау.

Спілкувалися із журналістами перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук, депутат міської ради Сергій Радкевич та директор історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» Володимир Пикалюк.

Поїздка стала можливою за сприяння мера Цвікау Піи Фіндайс, заступника бургомістра Цвікау, керівника відділу міжнародних зв'язків Свена Дітріха та Карла Ернста Мюллера, депутата міської ради міста Цвікау, голови благодійної організації «Партнерство з Україною».

Ярослав Матвійчук: «Маємо дуже хороші результати цієї робочої поїздки…»

Брифінг розпочав перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук  з оприлюднення  основних досягненнях триденного перебування у Цвікау.

Одне з них стосувалося модернізації теплопостачання у нашому місті. Йдеться про енергетичний проект, який німецька сторона планує втілити за кошти Євросоюзу. Задля цього західним партнерам були представлені матеріали по мережі теплопостачання у нашому місті, нині вони вже працюють над рекомендаціями щодо модернізації котелень та проведення комплексного енергоаудиту закладів бюджетної сфери.

- Керівник служби енергопостачання міста Цвікау Андре Хентшель та спеціаліст служби енергопостачання Свен Фішер вразили нас прогресивними підходами до розвитку цієї галузі у Цвікау, - зазначив перший заступник міського голови. - Хоча, як зауважили німецькі колеги, кілька десятків років тому Цвікау теж переживало такі проблеми в сфері енергопостачання як нині наше місто. Котельні, які нам вдалося відвідати, окрім теплової енергії виробляють і електричний струм. Для прикладу, 90 тисячне місто Цвікау обслуговує 75 котелень, на яких трохи більше сотні людей. У нашому ж місті із населенням неповних 40 тисяч, в опалювальний сезон працює 170 працівників на 20 котельнях.

Ярослав Матвійчук зауважив, що після того як він опублікував пост у Фейсбук про все те, що вдалося побачити у західних партнерів, у коментаторів виникло чимало запитань. Всі ці запитання, як повідомив Ярослав Анатолійович, передані німецькій стороні. Найближчим часом надійдуть відповіді на них і будуть донесені до громади княжого міста.

Окрім того, перший заступник вкотре за ці дні озвучив приємну новину для нашого тисячолітнього міста. Відтепер, відвідування Володимира-Волинського стане обов'язковим пунктом міжнародного автобусного туру однієї з німецьких туристичних фірм.

- Ще раз озвучу, що одна з відомих німецьких туристичних фірм «Братів Ляйстнерів» включила відвідування нашого древнього міста до маршруту автобусного туру. Відвідування Володимира-Волинського заплановане на 5 день восьмиденного туру «Непізнані перлини Галичини та міста –партнери Цвікау» (Цвікау- Краків- Бреслау- Львів- Володимир -Волинський). Тур намічений на літо, тому маємо ще трохи часу, аби гідно презентувати місто перед німецькими туристами.

Про ефективне і прекрасне: учасники делегації ділились враженнями від побаченого у Цвікау

Депутат міської ради Сергій Радкевич поділився власними враженнями від поїздки.

Котельні у Німеччині – невеличкі закриті приміщення, у яких усе автоматизовано. Коли делегація приїхала, аби оглянути одну з котелень, довелося чекати майстра, який, власне, самотужки її й обслуговує.

- Ніби під капот авто зазирнув…, - ділиться депутат. - Величезний двигун на рідкому газі виробляє електроенергію та тепло одночасно. Усі технології винайдені давно, німці зуміли їх ефективно застосувати. Котельня не потребує надмірного обслуговування, майстер, який час від часу здійснює технічний нагляд, каже що протягом року бувають пару незначних збоїв у роботі системи, які дуже швидко усувають.

Володимир Пикалюк розповів про презентацію княжого міста на виставковій ярмарці європейського рівня.

- Без перебільшення хочу сказати, що наша виставка була найкращою, - наголосив Володимир.  – Таких робіт, які презентували володимирські майстри декоративно-прикладного, Європа мало бачила, це точно.

Нагадаємо, на виставці-ярмарку партнерів міста Цвікау (Німеччина) наша Володимир-Волинська делегація представила неперевершені вироби місцевих майстрів: паперові дива Людмили Романчук та Олени Петрової, жіночі прикраси Лариси Носко, картини Тетяни Токарєвої та Зої Герасимчук, валяні речі Наталії Маркової та плетені –Юлії Слюсарук, лялькові композиції Оксани Саганюк і Лариси Дрозд, вишивка Галини Стріханчук і Оксани Білик, писанки тієї ж Оксани Білик і, звичайно ж, унікальні роботи з яєчної шкаралупи нашого волинського Фаберже – Анатолія Бойка.

- До речі, з Анатолієм доводилось зв’язуватись двічі, бо його роботи з різьбленої яєчної шкаралупи дуже сподобались відвідувачам виставки, дехто навіть забажав придбати, -розповідає Пикалюк.  - А на Старий Новий ми засівали, щедрували, розповідали про своє місто, демонстрували фотографії та роздавали спеціально виданий німецькою мовою буклет про найбільш яскраві події, що відбудуться у Володимирі-Волинському у 2018 році.

Крім того, як повідомив перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук, вже домовлено з німецькою стороною про візит володимирської молоді до Цвікау, задля більшого вивчення німецької мови та налагодження подальшої співпраці між навчальними закладами наших міст-партнерів.

Тетяна ПАЛАЄВСЬКА

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024