Володимир-Волинський: як спрацював міськрайонний центр зайнятості у минулому 2017 році

19 Січня 2018, 12:00
11954

Володимир-Волинський центр зайнятості звітує про підсумки діяльності за 2017 рік

Для України, як і для всіх країн світу, зайнятість населення у системі соціальних та економічних проблем посідає провідне місце. Одним із закономірних наслідків її переходу до ринкової економіки став досить значний рівень безробіття. Проведення ефективної соціальної політики на ринку праці та створення адекватної системи соціального захисту стало одним із головних завдань нашої держави.

Службою зайнятості був запроваджений новий регламент обслуговування клієнтів. Це дозволило скоротити середню тривалість пошуку роботи для населення на 9 днів, а також збільшити кількість осіб, які отримали робочі місця ще до набуття ними статусу безробітного.

Впроваджено нові форми роботи у діяльність служби, а саме:

* кожен шукач роботи отримав можливість дистанційного навчання та навчання онлайн за допомогою освітнього проекту Prometheus;

* претенденти на нові робочі місця отримали можливість безкоштовно вивчати англійську мову;

* запроваджені у роботу відеорезюме, онлайн-співбесіди з роботодавцями та відеорев'ю вакансій, які полегшили процес пошуку роботи.

З січня 2017 року Державна Служба зайнятості запустила в роботу сервіс «Електронна черга», за допомогою якого кожен може самостійно, не витрачаючи зайвого часу, записатись на індивідуальний прийом до фахівця будь-якого центру зайнятості України. Завдяки сервісу можна не виходячи із дому записатись на первинний прийом до центру зайнятості або отримання консультації. У разі, якщо особа зарезервувала для себе час, їй не потрібно отримувати талон на відвідування, а необхідно безпосередньо звернутися до фахівця центру зайнятості.

Протягом 2017 року на обліку в центрі зайнятості перебувало 3717 незайнятих трудовою діяльністю осіб. З них: жінки - 2103, молодь у віці до 35 років - 1681.

На ринку праці міста та району найбільший попит спостерігається на робітників з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою технічного устаткування, складання устаткування та машин (21,7%), працівників сфери торгівлі та послуг (24,6%), кваліфікованих робітників з інструментом (13,1%), тобто на спеціалістів переважно технічного профілю.

Високі вимоги до робочої сили додають ваги професійному навчанню безробітних. У системі заходів щодо працевлаштування безробітних важливу роль відіграє професійне навчання. Ця соціальна послуга ефективно сприяє підвищенню конкурентоспроможності, мобільності шукачів роботи, активізації їх зусиль на сучасному ринку праці.

Володимир-Волинський міськрайонний центр зайнятості при організації профнавчання безробітних дбає насамперед про узгодження потреб та інтересів безробітного, роботодавця і вимог ринку праці, оперативне працевлаштування особи на підходящу роботу та закріплення на робочому місці за здобутою професією.

У звітному періоді під замовлення роботодавців проходили навчання 262 безробітних, 209 із них закінчили навчання, всі вони були працевлаштовані.

Із метою зниження напруги на ринку праці Володимир-Волинським міськрайонним центром зайнятості здійснюються відповідні заходи щодо сприяння безробітним громадянам в їх працевлаштуванні шляхом організації громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру, адже це – ще один крок на шляху до активізації зусиль безробітних щодо пошуку та підбору роботи, що дає можливість створювати додаткові робочі місця. Спеціалісти служби зайнятості шляхом проведення з клієнтами індивідуальних співбесід під час їх відвідування центру зайнятості з’ясовують питання участі безробітних в цих видах робіт. Залучення безробітних до громадських робіт водночас дає додатковий заробіток безробітному та дозволяє роботодавцям виконувати тимчасові невеликі обсяги робіт.

Так протягом 2017 року в громадських та тимчасових оплачуваних роботах, організованих в сільському господарстві, житлово-комунальному господарстві, в торгівлі, на підприємствах переробної промисловості вже взяли участь 664 безробітних осіб.

Важливою ланкою всього ланцюжка роботи з людьми є профорієнтація. Її роль особлива саме при роботі з окремими категоріями громадян – особами з інвалідністю. Переважна більшість із них – особи без професії, тому результат надання цих послуг – факт дуже відповідальний, від якого може залежати майбутнє даної людини.

Довели свою ефективність у щоденній роботі з безробітними електронні версії профдіагностичних методик, які є в арсеналі центру зайнятості – АРМ «Профконсультант». Протягом звітного періоду постійно проводилась профорієнтаційна робота серед шкільної молоді, метою якої є пропаганда робітничих професій, що є актуальними на ринку праці і є пріоритетним напрямком роботи служби зайнятості.

На виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції», що набрав чинності 21 березня 2015 року вжиті заходи щодо забезпечення в найкоротші строки оформлення допомоги демобілізованим із військової служби, які не мають постійного місця роботи, надання таким особам послуг із працевлаштування, професійної підготовки і підвищення кваліфікації. З цією метою відбувається координація дій військових частин, військоматів та центру зайнятості щодо своєчасного інформування учасників АТО про умови реєстрації, перереєстрації в державній службі зайнятості, надання допомоги по безробіттю та соціальних послуг з пошуку роботи. З початку року послугами центру зайнятості скористалися 143 особи демобілізованих учасників АТО, 29 з них - працевлаштовані.

Для роботи з безробітними запрошуються соціальні партнери з метою проведення цільових семінарів, ведеться поглиблена індивідуальна робота, спрямована на підтримку психологічного стану клієнтів.

Впродовж звітного періоду профорієнтаційними послугами було охоплено 8779 осіб, з них 2499 чол. з числа безробітних, що перебували на обліку в центрі зайнятості в тому числі 924 особам, що мали додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

З метою прискорення працевлаштування випускників вищих навчальних закладів та більшої поінформованості студентів та учнів щодо ситуації на ринку праці за сприянням центру зайнятості при Володимир-Волинському агротехнічному коледжі, Володимир-Волинському педагогічному коледжі імені А.Ю. Кримського, Оваднівському професійному ліцеї, Володимир-Волинському вищому професійному училищі працюють Центри кар’єри, де проводяться зустрічі з роботодавцями та студенти запрошуються до участі у тренінгах та семінарах з техніки пошуку роботи.

Вже з початку року відбулося 57 таких зустрічей в яких взяли участь 2377 студентів, викладачів та роботодавців. Як результат – збільшення кількості працевлаштованих на 11 відсотків.

Усі ці види послуг незайнятому населенню стали можливими завдяки тісній співпраці центру зайнятості з роботодавцями міста та району. Спеціалісти відвідують працедавців і надають послуги з таких питань: вивчення потреб і надання допомоги з укомплектування підприємств персоналом, інформування про професійно-кваліфікаційний склад осіб, у тому числі про тих, що мають унікальні професії, спеціальності або особисті якості, можливість організації професійного навчання на замовлення працедавця тощо.

Загальним завданням центру зайнятості є ефективне збалансування пропозиції робочої сили зі сторони шукачів роботи та потреби в робочій силі зі сторони роботодавців. Керівники та працівники кадрових служб, підприємці все частіше звертаються в сектор взаємодії з роботодавцями, де вони можуть ознайомитися з професійно-кваліфікаційним складом безробітних.

Постійно вивчаються актуальні потреби, економічний стан та кадрові потреби підприємств. Це дало можливість збільшити кількість вакансій з 2324 у 2016 році до 2543 у 2017 році та зменшити середню тривалість безробіття (128 днів у 2016 році проти 121 у 2017). Крім того збільшився середній розмір оплати праці в розрахунку на 1 вакансію з 2146,8 грн. в 2016 році до 3953,4 грн. у 2017 році. Особлива увага у державному регулюванні ринку праці в умовах участі країни в загальноєвропейському ринку праці має приділятися підвищенню рівня трудових доходів громадян, подоланню бідності, скороченню розриву між рівнями заробітних плат на національному та загальноєвропейському ринку праці, рівня життя населення.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024