Патріарх Філарет: «Ми хочемо, щоб об'єднання в українській церкві відбувалося шляхом християнської любові...»

10 Травня 2018, 16:55
9996

Сьогодні, 10 травня, завершився візит Предстоятеля Київського Патріархату патріарха Філарета на Волинь, у Володимир-Волинську єпархію.

У другий день свого візиту на Володимирщину Предстоятель Київського Патріархату патріарх Філарет у співслужінні запрошенного єпископату та духовенства очолив Божественну Літургію у кафедральному соборі Різдва Христового.

На богослужінні, окрім парафіян Володимирщини були присутні: голова Волинської ОДА Олександр Савченкодепутат Верховної Ради України Ігор Гузь, міські голови - Володимира-Волинського Петро Саганюк, Нововолинська - Віктор Сапожніков, керівництво Володимир-Волинського, Іваничівського та Турійського районів, представники громади, духовенство.

Служба Божа відбулася у день пам'яті преподобного Стефана єпископа Володимир-Волинського. Слід відмітити, що у храмі не змогли вміститися усі охочі, тож частина людей слухала службу на подвір’ї.

- Дорогі браття та сестри! Сьогодні ми вшановуємо пам’ять преподобного Стефана і звертаємося з молитвою, аби допоміг нам розбудувати українську церкву, бо, як ви знаєте, вона розділена. І розділили її вороги України. Не тільки церкву, а хочуть і Україну приєднати до Росії. Натомість ми хочемо мати свою державу. І як ви знаєте з історії, український народ ніколи не завойовував чужі землі, але свою землю боронив і віддавав за неї життя. Наш народ в душі своїй миролюбивий, але роз’єднаний. І це є характерною рисою українського народу. Як результат того – потрапляємо у рабство. Для того, щоб нам мати українську державу нам треба бути єдиними. Ворог розуміє нашу слабкість, тому роз’єднує. В першу чергу, церкву, без якої ніяка держава існувати не може, бо це є духовна основа будь-якої держави, – зазначив під час проповіді патріарх Філарет.

2

1

2

2

2

1

2

 

Далі відбулося богослужіння біля стели пам’яті героїв, що на площі Героїв.

Завершився візит Патріарха зустріччю з представниками влади та ЗМІ в приміщенні міської ради.

Нагадаємо, що Патріарх Київський і всієї Руси Філарет прибув до Княжого міста ще вчора, 9 травня 2018 року. Його зустрічали Володимир-Волинський міський голова Петро Саганюк, голова райради Роман Гук та голова райдержадміністрації Наталія Василець. Натомість біля Собору Різдва Христового патріарха чекали миряни, які хотіли отримати благословення.

До слова, це перший візит Філарета до Володимир-Волинської єпархії, що утворилась тільки минулого року відповідно до рішення Синоду УПЦ КП, що відбувся у Києві 22-23 січня 2017 року. 

Проте, як зазначив очільник Володимира-Волинського Петро Саганюк, це не перший візит Святійшого у княже місто. Патріарх був уже у Володимирі в далекому 1991 році.




Серед запитань, які мали нагоду поставити представники регіональних ЗМІ Предстоятелю Київського Патріархату, більшість стосувались створення єдиної помісної Церкви в Україні.

Також патріарх поділився своїми враженнями від гостин у Володимирі, сказав, що одразу видно, що в володимирчани дуже згуртовані, а в місті є господар - все прибрано, чисто, ошатно.

Також патріарх розповів про свій візит до Європи, про роботу яка ведеться в плані того, аби українська церква якнайшвидше отримала автокефалію.

- Москва намагалася нас усіляко ізолювати від спілкування з різними європейськими інституціями, але все марно...Ми мали чимало зустрічей, нас чують, нас розуміють..., - зазначив патріарх. - Спільними молитвами та стараннями в Україні розділена церква з'єднається, буде одна українська церква. 

Також в патріарха цікавились, як прості люди можуть сприяти тому, аби в Україні була єдина помісна церква в Україні.

- Треба молитися і вірити...А тим, кого в свій час ввели в оману - приєднуватися до української церкви, - зазначив Предстоятель Київського Патріархату. - Ми хочемо, щоб об'єднання в українській церкві відбувалося шляхом християнської любові.

- Чи не здається Вам, що любов до ворогів і є шлях до вирішення конфлікту на Донбасі, - цікавились медійники.

- Любити треба кожну людину, в тому числі і ворога, але зло і гріх - треба ненавидіти, - відповів Патріарх. - Не ми прийшли на їхню землю, а вони на нашу, - вбивати і руйнувати...Спекулювати християнською любов'ю в даному випадку не треба! Агресор має право вбивати, а християнин, що, не має права захищатися? Багато брехні йде з Москви, але ми повинні знати і розуміти, де істина і правда.









2

 

Присутні представники ЗМІ також цікавились, як Предстоятель Київського Патріархату оцінює роботу Володимир-Волинської єпархії, чи буде він боротися за місце керівника єдиної помісної Церкви в Україні, яке ставлення у католиків та римо-католиків до об'єднання церкви в Україні, чи запрошували на заходи представників Володимир-Волинської єпархії МП.

Стосовно роботи єпархії, то Предстоятель відповів, що сьогоднішнє богослужіння найкраща цьому оцінка. Храм не пустував, навпаки - ледь вмістив всіх охочих відвідати Патріарше богослужіння.

- Всіх, хто мав бажання, прийшли на зустріч, а решта,видно, не захотіли, - відповів патріарх на запитання «чи запрошували на заходи представників Володимир-Волинської єпархії МП».

Після завершення прес-конференці патріарх Філарет залишив Володимирщину.

Коментарі
20 Травня 2018, 12:22
Я НЕ ЗГІДНИЙ ЩО ДО МОСКАЛІВ ПОТРІБНО СТАВИТИТСЯ З ЛЮБОВЮ
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39