Як знахарка з Бегети рожу та ляк проганяє яйцем і молитвою

01 Липня 2018, 12:30
Ользі Лазарівні 77 років 18794
Ользі Лазарівні 77 років

Кажуть, що в наш час знайти хорошу знахарку непросто. Багато відійшли на той світ, а молодь не поспішає переймати їхню науку.

Тож почувши, що в селі Бегета Володимир-Волинського району мешкає Ольга Татарчук, яка вміє яйцем ляк викачати, рожу спалити, зубний біль змовити, журналісти «Вісник» заїхали до її маленької хатини.

«Як молода була, то смішками до того ставилася…»

Ользі Лазарівні 77 років, і на мої розпитування щодо знахарства жінка спочатку відмахується.

– Я сама слаба. Тиск як скочить, то лежу й порати не йду, – зітхає. – Добре, що сусіди хороші: поможуть і їсти принесуть. А як люди приходять за поміччю, то я як поможу, то всю ту негативну енергетику на себе перебираю. Знов мені недобре.

Уже розговорившись, бабуся зізнається, що таке незвичне вміння перейняла від мами, а та – від своєї.

– Тобто ви знахарка у третьому поколінні?

– Виходить, що так, – усміхається.

Каже, що у сім’ї було дві доньки, але мама сказала Олі, «що тілько ти зможеш помагати людям, вчися молитви». Переймаючи таку науку, треба знати, що молитву не можна записувати, бо не помагатиме. Її потрібно вивчити напам’ять зі слів.

– Я молода була, смішками до цього ставилася, але як прийшлося, то стала всім помагати. То вже як замуж вийшла, люди почали йти. Бувало, ті, які в лікарні лежали з рожою, за порадою дохторів приїжджали. Бо ця хвороба дуже важко піддається лікуванню медичними препаратами. Вроді й пригасять її трохи, а через деякий час знову проявляється. Я молитву прочитаю, яєчко викачаю – і за раз чи два все мине.

Звичайно, до такого лікування багато хто ставиться скептично, але навіть медики часом звертаються до баби Олі по допомогу: хто вроки просить зняти, хто від вітру змовити, бо набряк ніяк не сходить. Зубний і головний біль теж можна подолати молитвою.

Вступиш у помиї – матимеш болячку

Найбільше до неї приїжджають з малими дітками, бо ті злякаються чогось – і всю ніч плачуть. Пенсіонерка розповідає, що у звичайному курячому яйці закладено велику енергетику. Воно все покаже і розкаже: чи вітер навіяв, чи ступив хто необережно в місце, де помиї або сміття викинули. Обов’язкова умова – яйце має бути свіжим. Хтось привезе з господарки, а як не має, то бабуся від своїх курей бере. Вона наголошує, що здавна яйце мало цілющі властивості. «Тож недаремно на Пасху люди найперше їдять свячене яєчко, а не паску чи ковбаску», – міркує.

Ніяка наука не може пояснити феномен отаких бабусь-знахарок. Але факт залишається фактом. Вони допомагають! Ольга Лазарівна каже, що віск виливати не вміє. Її ліки – молитва та яйце. Ним водить навколо голови, далі переходить до вух, очей, носа, рота і по шиї опускається до тулуба і рук. Три рази проказує молитву. Коли розбиває яйце – все бачить у ньому.

– Воно все покаже, – стверджує жінка. – Заплутані білі павутинки вказують на те, що у людини з нервовою системою не все гаразд. Якщо вони чорніють, то це значить, справи йдуть на покращення, і тоді людина стає спокійнішою. А як крутиться вихор, то протягом десь продуло. Треба ще раз качати.

До неї їдуть не лише з довколишніх сіл, а й з Володимира-Волинського, Нововолинська.

– Не хочеться нікого обіжати, бо у кожного біда, і люди шукають рятунку, але сили в мене не ті. Стара стаю, – зітхає співрозмовниця. – А передати свої знання нема кому. Молодь то не цікавить…

Руслана СУЛІК

Коментарі
17 Липня 2018, 22:31
В моїх аптечках є ліки від усіх болячок.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024