Ціна хліба: чому волиняни будуть платити більше. ІНФОГРАФІКА

22 Серпня 2018, 11:45
На виробництві ПАТ «ТЕРЕМНО ХЛІБ» 4868
На виробництві ПАТ «ТЕРЕМНО ХЛІБ»

На Волині за останні п’ять років  ціна кілограмової буханки хліба з борошна вищого ґатунку зросла в середньому на 140%. Зростання ціни на хліб було непомітним, адже він дорожчав щомісяця на декілька копійок. У цьому сезоні також очікується зростання вартості хліба. Бізнес.Район дослідив, які ж фактори вплинуть на ціноутворення і чи буде цей ріст аж надто стрімким.

Для з’ясування ситуації на ринку хліба завітаємо до ПАТ «Теремно Хліб», аби під аромат свіжої випічки, розпитати про ситуацію на ринку хлібобулочних виробів. Підемо в поля, до місцевих аграріїв, аби дізнатися про якість і кількість  цьогорічного врожаю. Та простежимо динаміку росту цін на хліб за останні п’ять років.

 

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ ЦІНА НА ХЛІБ

Нещодавно в українських ЗМІ активно обговорювалося питання різкого підняття цін на хлібобулочні вироби. Експерти прогнозували 30-40 %, чим дуже занепокоїли населення, адже хліб споживає чимала кількість людей і ціна на нього турбує кожного. Причиною різкого здорожчання називали  дефіцит якісного зерна для виробництва борошна, адже цьогорічна жнивна кампанія дуже затягнулася у зв’язку з дощовими погодніми умовами.

Читайте також: Порахували, скільки коштує волинський хлібний кошик

У місцевого найбільшого виробника хлібобулочних виробів ПАТ «ТЕРЕМНО ХЛІБ» тільки розпочали використовувати борошно з нового врожаю, тому поки важко оцінити його якість.

 «Через червневі засухи та липневі дощі якість зерна, а отже і борошна дійсно може бути нижчою і не відповідати стандартам. До того ж у деяких регіонах сильні дощі, які пройшли недавно, досі заважають збиранню врожаю. Оскільки ми лише починаємо використовувати борошно нового врожаю – важко на 100% оцінити його якість», – каже голова правління ПАТ «ТЕРЕМНО ХЛІБ» Андрій Тищенко.

Голова правління ПАТ «ТЕРЕМНО ХЛІБ» Андрій Тищенко
Голова правління ПАТ «ТЕРЕМНО ХЛІБ» Андрій Тищенко

Щодо зростання цін на хліб та найближчих перспектив, коли це може статися, він зауважує, що так чи інакше ціни на борошно прив’язані до курсу валюти.

«Якщо курс зростатиме то і ціна на борошно теж, не залежно від рівню врожаю. Хоча борошно складає левову частку у собівартості нашої продукції, на її ціну впливає і збільшення заробітної плати і, звісно ж, зростання тарифів на газ та електроенергію», – пояснює хілобопекар.

На формування ціни на хліб також впливають і економічні фактори, а саме: здорожчання валюти, зростання закупівельних цін на зерно. Значний вплив має і підняття цін на паливно-мастильні матеріали, мінеральні добрива, теплоносії, нафтопродукти, які просто необхідні аграріям для того, аби виростити на зберегти врожай.

Читайте також: Виробляти сільськогосподарську продукцію в Україні стало значно дорожче

ЗЕРНА ВИСТАЧИТЬ ВСІМ!

У волинських аграріїв зараз «гаряча» пора! Надворі панує спека і сонячна погода, а отже сприятливі умови, аби домолотити увесь вирощений врожай.

У господарстві ТОВ «П’ятидні» (село П’ятидні, Володимир-Волинського району) пшенична жнивна кампанія майже завершується. За словами керівника підприємства Валерія Діброви, вдалося змолотити 70% врожаю озимої пшениці до початку дощів.

«Зменшення врожаю у нас не відбулося, бо ми у 2018 році збільшили площі посіву озимої пшениці 2-го класу на 1000 гектарів і вал зріс на 8 тисяч тонн. Є зауваження до зерна, яке збирали після дощів. Воно не є неякісним. Звичайно в стандарті, але його показники трішки гірші від того, яке ми зібрали раніше.  Якщо дотримуватися технології, закладати під урожай повністю все те, що потрібно, дотримувався сівозміни то врожай отримуємо якісний», – каже аграрій.

Керівник ТОВ «П’ятидні» Валерій Діброва
Керівник ТОВ «П’ятидні» Валерій Діброва

 

Аби не чекати закінчення дощів, із майже 50 тисяч тонн врожаю пшениці – 22 тисячі тонн пересушили. У господарстві свідомо пішли на додаткові витрати на теплоносії, сушку, для того, аби зберегти якість. Звісно, собівартість його зросте, але не критично.

Читайте також: Погоді умови суттєво стримують жнива на Волині

Гарно по жнивували і в Луцькому районі. У СГПП «Рать» (село Ратнів) втрат врожаю через несприятливі погодні умови теж не спостерігалося.

«Жнива цьогоріч затягнулися через дощову погоду, але врожай зернових ми отримали хороший. Дотримувалися технології, тому це не позначилося на якісних показниках», – розповідає керівник СГПП «Рать» Віктор Шумський.

Керівник СГПП «Рать» Віктор Шумський
Керівник СГПП «Рать» Віктор Шумський

 

Слід також додати, що зважаючи на ажіотаж який виник навколо питання збільшення ціни на хліб, Міністерство аграрної політики, аграрії та хілобепекарські асоціації «Укрхлібпром» та «Всеукраїнська асоціація пекарів» підписали Меморандум. Він допоможе забезпечити ринок якісним зерном для виробництва хліба, стабілізує ціну та збільшить валютну виручку для агросектору.

ЯК РОСТЕ ВОЛИНСЬКИЙ ХЛІБ

Для того, аби простежити ріст цін хліба на Волині звертаємося до Головного управління статистики у Волинській області. Отримуємо середні споживчі ціни на окремі види хліба, що склалися у торговельній мережі області за 2014-2017 роки та січень-червень 2018 року.

За останні п’ять років можна побачити, що ціна на хліб зростала щомісяця. Для волинян вона була непомітною, адже щомісяця він дорожчав на декілька копійок.  

У 2018 році у порівнянні з 2014 роком ціна на пшеничний хліб з борошна вищого ґатунку зросла на майже 140 % (вдвічі).

Якщо порівняти з 2015 роком, то за такий же вид хліба волинянам довелося платити майже 47 % (півтора рази).

У 2016 році ціна виросла на майже 33 %, а в 2107 – на 19 %.


Якщо ж говорити про ріст цін на хліб у 2018 році, то статистичні дані свідчать про те, що середні ціні на різні види хліба уже давно перейшла за позначку 10 гривень.


 

Читайте також: Волинські «сємки»: чому стало вигідно вирощувати соняшники

***

Отже, ріст цін на хліб на Волині не був раптовим. Цифри свідчать про невеликі цінові «стрибки», які відбувалися щомісячно упродовж останніх п’яти років. Звичайно, учасники ринку не можуть працювати собі у збиток і на фоні всенаціонального здорожчання товарів (борошно здорожчало на 10 %) та послуг змушені підвищувати ціни.

Вікторія ЧУБАРКО

Інфографіка Мирослава КУДРЯВЦЕВА

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024