Тоді ми відчули на собі всю їхню «братню любов»: спогади володимирчанина про Іловайськ

29 Серпня 2018, 19:22
Фото ілюстративне 7327
Фото ілюстративне

Володимир Мигляс із Володимира-Волинського – один із кращих військовослужбовців підрозділу, який входить до складу Об’єднаних Сил.

Його військова частина нині надійно тримає оборону українських позицій на Луганському напрямку, - йдеться у дописі Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation.

У Збройних Силах України Володимир служить вже 25 років. Коли у 2014-му Росія анексувала Крим та розпалила вогнище війни на Сході України, проходив службу у 51-й окремій механізованій бригаді. Практично з перших днів російської агресії особовий склад бригади залучався до проведення АТО. Для Володимира особливо пам’ятними подіями стали дні другової половини серпня того року, адже вони були по-справжньому спекотними. Тоді він у складі 3-го батальйону цієї бригади разом із іншими підрозділами ЗС України та добровольчими батальйонами брав участь у боях під Іловайськом.

Володимир Мигляс
Володимир Мигляс

 

Дуже добре пам’ятаю тодішній День незалежності. Наш підрозділ разом 93-ю бригадою стояв поблизу селища Дзеркального. Звідти ми забезпечували провізією та боєприпасами наші війська, які виконували бойові завдання поблизу Іловайська. О 6-тій годині ранку ми побачили, що в нашому напрямку рухається значна колона сил регулярної російської армії з боку кордону Російської Федерації. Колона включала в себе понад 100 одиниць нової військової техніки. Це – танки Т-72, бойові розвідувальні машини, різноманітні артилерійські системи, КамАЗи та навіть екскаватори. Вони нас помітили і чомусь не відкрили по нас вогонь, а пішли далі. О 12-ій ми відчули на собі всю «братню любов» з боку росіян, які накрили наше розташування потужними артилерійськими обстрілами. Крім того, у Дзеркальному знаходився ще й склад з боєприпасами, туди також влучили «подарунки». За мить розпочалися такі вибухи, що не передати словами. Снаряди розлітались у різні сторони, було дуже страшно, ‒ згадує події чотирирічної давнини Володимир.

Тоді українські бійці зрозуміли, що опинилися в пастці: навкруги були російські військові, які зухвало атакували наші позиції з різних напрямків. У той час, коли тривали вибухи у Дзеркальному, розвідники 51-ї бригади взяли в полон 10 росіян, які клялися, що заблукали.

Далі знову по нас працювала ворожа артилерія. Згодом став можливим вихід з цієї пастки. Виходили малими групами, по 30-40 чоловік, деяким пощастило дістатись до українських військ, а інших просто брали в полон або розстрілювали. Перебуваючи в базовому таборі, ми добре чули крики наших бійців, які кликали на допомогу.  Ці серпневі події були як страшний сон для нас, військових, наших родин, які переживали та не знаходили собі місця ‒ розповідає захисник України.

Взагалі 2014 рік виявився дуже важким для батьків Володимира, адже крім нього, у боях під Іловайськом брав участь інший син, Віктор, також кадровий військовий. Ще один, молодший син, Олег, був призваний за мобілізацією та виконував бойові завдання у складі мотопіхотного батальйону «Волинь» поблизу Дебальцевого. Дякувати Богові і молитві батьків, їхні сини залишились живими. Володимир продовжує і зараз стояти на захисті незалежності та територіальної цілісності держави.

 Я дуже сподіваюся, що на українську землю прийде довгоочікуваний мир. Ми будемо робити все для того, щоб наші діти пишалися нами, а український народ почувався у повній безпеці, ‒ додає військовослужбовець Володимир.

Нагадаємо, 29 серпня – четверта річниця початку виходу українських військових з Іловайського котла Донецької області. Бої за Іловайськ тривали з 6 серпня по 3 вересня 2014 року

Віталій Панчишин, мобільна прес-група м. Сєвєродонецьк

Коментарі
01 Вересня 2018, 05:02
Хто Вас героiв запрошував до "казана"? Соплi "намотуйте" далiй , коли мозок не "варить".
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024