«До вагітної тут не відносяться, як до хворої», - володимирчанка про свій досвід народження дитини в Норвегії

26 Листопада 2018, 14:54
«До вагітної тут не відносяться, як до хворої», - володимирчанка про свій досвід народження дитини в Норвегії 6433
«До вагітної тут не відносяться, як до хворої», - володимирчанка про свій досвід народження дитини в Норвегії

Королівство Норвегія - країна неповторних краєвидів і спокійних людей. Одна з найбільш перспективних держав і мальовничих країн світу.

У Норвегії усі візити до сімейних лікарів - платні. Один прийом коштує близько 1 тис. гривень. Але, як тільки тест показує дві смужки - усе лікування покриває держава. Про свій досвід народження дитини в Норвегії Gazeta.ua розповіла українка Тетяна Зелінська із Володимира-Волинського.

Переїхала у Норвегію Тетяна кілька років тому.

«До вагітної тут не відносяться, як до хворої. Жінки працюють на рівні з усіма. Лікарняний дають за два тижні перед пологами. Я була на роботі до семи місяців. Потім виникли проблеми зі спиною і мені виписали оплачуваний лікарняний передчасно», - каже Тетяна. 

Пологи також оплачуються державою. Після народження дитини переводять окрему палату з усіма зручностями. Якщо немає ускладнень, виписують на третій день.



 

«Після народження дитини батьки у пологовому будинку можуть перебувати разом. Нам дали велику кімнату із триспальним ліжком, біля якого стояла люлька для дитини. Також у кімнаті було багато літератури, душ, туалет, великий телевізор і столик для пеленання малюка. Мені видали одноразові халати, білизну, засоби гігієни. З усіх особистих речей, які брала із собою, знадобилися лише шкарпетки».

Перше, що запитали Тетяну після пологів, чи вона снідала.

«Порадили чоловікові, щоб приніс солодку каву і шоколадку. Пояснили, що мамі під час годування дитини не потрібно дотримуватися дієти і обмежувати себе в продуктах. Адже це помилкова думка, яка залишилася із радянських часів. Коли принесли обід, була шокована. Там були помідори, броколі, картопляне пюре, великий шматок риби. На десерт - пудинг із вишневим сиропом. Усе харчування для мене було безкоштовне. Чоловік, у свою чергу, отримував талон, за яким мав сплачувати лише півціни», - розповіла жінка.

За словами Тетяни, її найбільше вразило уважне ставлення лікарів та персоналу.

«У мене перших два дні було мало молока і дитина часто плакала. Тому її забирали на дві години, щоб я поспала. Потім привозили. Також допомагали змінювати памперси. Коли їхали додому, дали на перший час пачку підгузків та на всякий випадок спеціальну суміш для новонароджених».

Перед народженням дитини потрібно зробити вибір - піти на вісім місяців у декрет і зберегти за собою зарплату, або взяти 10 місяців і отримувати 80 відсотків від зарплати щомісяця.

«Ми вирішили, що буду в декреті, поки Олівер не піде у садочок. Тому обрали другий варіант. Ще два місяці відпустки - бере тато. Відмовитися від неї не може. Але в цей період виплачують 100 зарплати. Спочатку дуже дивувало, що чоловіки доглядають дітей разом із жінками. Коли бачила на вулиці татів з колясками, думала, а де ж мама. Невже всі самотні. Насправді, тут це звично. Є клуби, де чоловіки збираються із дітьми та бігають в лісі, ходять у кафе чи спортзал», – каже Тетяна. 

Фото: надані Тетяною Зелінською

2

1

Коментарі
26 Листопада 2018, 19:11
Ну от якби незнала Таню особисто,то подумала б,що це вигадки.Підписана на її сторінку в інстаграмі та регулярно перечитую статті. Але після українських реалій,це виглядає,як фантастичний фільм
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024