Герої Крут: «Все пам’ятаєм через сотню років»

30 Січня 2018, 17:26
10544

29-30 січня 2018 року у Володимир-Волинському педагогічному коледжі ім.А.Ю.Кримського відбулися заходи присвячені подвигу української молоді під Крутами, який став символом нескореного духу нашої нації.

100 років тому поблизу залізничної станції Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва (тепер Ніжинський район Чернігівської області), відбувся бій, який тривав протягом п’яти годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та чотирма сотнями київських студентів, кадетів та учнів старших класів гімназій, які захищали підступи до столиці Української  Народної республіки.

У перебігу військових дій бій вирішального значення, не мав, та в історії нашої держави, свідомості українського народу, який генетично протягом століть прагнув до волі, набув особливого значення завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою з загарбником. Десятиліттями історія бою або замовчувалась, або обростала міфами і вигадками, як в закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Для багатьох українців героїчно-трагічна загибель юнаків під Крутами стала символом патріотизму, жертовності, вірності, християнської самопожертви уборотьбі за свободу та незалежність рідної землі.

Курсовий виховний захід для студентів першокурсників мистецько-технологічного відділення коледжу підготувала група 1-Р курсу під керівництвом Юлії Патріарх на тему «Нам не забути славу Крут». Історико-літературна композиція, що супроводжувалась мультимедійною презентацією, стала справжнім уроком мужності, стійкості та порядності.

Свої перші проектні завдання у формі буклетів, виконані на заняті з інформатики на тему «Герої Крут для нащадків взірець», презентували майбутні менеджери зв'язків з громадськістю спеціальності «Діловодство». Переможцем проектів стала студентка 1-Р курсу Кузьмич Софія.

Студенти 3-А курсу спеціальності «Образотворче мистецтво» на заняттях з графіки під керівництвом викладача Оксани Гусєвої здійснили перші наукові розвідки в історію даного виду мистецтва іознайомились з плакатами та гравюрами присвяченими героям Крут. Свої знахідки, роботи 1918, 1935 та 1937 років вони презентували студентам та викладачам коледжу у випуску стінгазети «Педагог».

Приклад самопожертви Крутян у новітній історії України повторили герої Небесної сотні, Кіборги та наші військові на сході, які віддали своє життя за Батьківщину, цілісність та незалежність держави.

Як сказав поет: «Коли стають до зброї діти, Народ цей не перемогти!»

Ганна Матвейчук, голова методичного об’єднання керівників груп та вихователів гуртожитку

Володимир-Волинського педагогічного коледжу ім. А. Ю. Кримського.

1




 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024