Назвали, кому з володимирчан можуть відмовити у субсидії

29 Травня 2018, 18:34
12239

У Володимирі-Волинському розповідали про нововведення в розрахунках субсидій за комунальні послуги, які вступили в дію уже з 1 травня цього року.

Прес-конференція відбувалась у конференц-залі ЦНАПу, за участі першого заступника міського голови Ярослава Матвійчука, заступника начальника управління соцзахисту населення Ольги Кереб та начальника відділу персоніфікованого обліку управління соцзахисту Ольги Томашук.

Нагадаємо, у поточному році на українців очікують певні нововведення в розрахунках субсидій за комунальні послуги. У Мінсоцполітики наголосили, що правила субсидій дещо змінилися для того, щоб допомога від держави була доступною лише тим, хто її дійсно потребує.

Раніше вже йшлося про те, що із запровадженням нововведень у призначенні субсидій значно зменшиться кількість володимирчан, які матимуть право на отримання цієї соціальної пільги.  А саме: приблизно 60 % мешканців Володимира-Волинського можуть позбутися субсидій. Таку інформацію нещодавно оприлюднив начальник міського управління соціального захисту населення Олександр Смикалюк. Такі ж прогнози підтвердила його заступниця Ольга Кереб.

- З 1 травня 2018 року діють зміни в порядку надання житлової субсидії. Нововведення прийняті Урядом, направлені на те, щоб всі ті, хто справді потребує субсидії – її отримали. А домогосподарства з високим рівнем матеріального забезпечення, або з тіньовими доходами скоріше за все втратять право на призначення житлової субсидії. І таких у Володимирі-Волинському буде приблизно 60%, - зазначила Ольга Кереб. -Станом на 1 травня у місті Володимирі-Волинському налічувалось 9 377 одержувачів субсидій.

Представниця управління соцзахисту також повідомила, що на сьогодні визначено абсолютно чіткий перелік категорій громадян, які, отримуючи субсидію у попередньому опалювальному періоді, мають подати нову заяву-декларацію, форма якої затверджена Наказом Міністерства соціальної політики України ( інструкцію щодо заповнення можна подивитися на сайті Мінсоцполітики). Таким категоріям громадян необхідно подавати документи систематично на кожен період призначення субсидії, тобто в травні місяці для розрахунку на неопалювальний період та в жовтні – на опалювальний період. До таких категорій осіб належать домогосподарства в яких є: особи працездатного віку, які не працюють, мають дохід менше мінімальної заробітної плати та/або які не сплачують єдиний соціальний внесок;  особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства; особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків); особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.\

ВЕЛИКИЙ БУДИНОК ЧИ СПАДЩИНА, - ЗАБУДЬТЕ ПРО СУБСИДІЮ

Також було озвучено, що суттєво розширено перелік тих випадків, коли субсидія на загальних підставах не призначається.

- Можуть відмовити у наданні субсидії, коли загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку. Винятками в такому випадку є будинки  сімейного типу та прийомні сім’ї, а також сім’ї, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування, - продовжує заступниця начальника управління. -  Відмовлятимуть у випадку, якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда). Тут слід зазначити що причіп, який людина купила припустимо за 2 тисячі гривень, але з дати випуску якого ще непройшло 5 років, теж є підставою для непризначення субсидії. Якщо будь-хто із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на майно на суму, що перевищує 50 тис. гривень, теж 

Звернули увагу присутніх на прес-конференції і на те, що майно отримане у спадок, або ж в дарунок також впливатиме на право призначення субсидії.

НЕ ПРАЦЮЄТЕ ЧИ «РВОНУЛИ» ЗАКОРДОН, - ЗАБУДЬТЕ ПРО СУБСИДІЮ

Не призначатимуть субсидії також у випадках, якщо працездатні особи не працюють, або показують доходи менше мінімальної заробітної плати і/або не сплачують єдиний соціальний внесок.

- Ми можемо призначити субсидію рішенням комісії, але у цьому випадку такий громадянин зобовязаний сплатити єдиний соціальний внесок в розмірі 819 гривень, строком не менше ніж за три повних місяці в тому періоді, за який беруться доходи. В такому випадку цій особі в дохід буде автоматично забиватися три прожиткові мінімуми, станом на сьогодні це 5286 грн., - пояснює представник управління соцзахисту. - Якщо в будинку прописані особи, які протягом 60-ти днів перебувають за кордоном, то домогосподарство теж не має права на субсидію.

Окрім того, підставами для не призначення субсидій може бути інформація про наявність простроченої (понад два місяці) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії.

НЕ ПЛАТИТЕ ОБОВ'ЯЗКОВИЙ ПЛАТІЖ ЗА «КОМУНАЛКУ», - ЗАБУДЬТЕ ПРО СУБСИДІЮ

Відтепер також можуть відмовити у наданні субсидії і тим, хто користуючись  житловою субсидією у попередньому опалювальному (неопалювальному) сезоні, має простроченої понад два місяці заборгованості з оплати обов’язкової частки платежу за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- Коли людина звертається до держави за допомогою на оплату житлово-комунальні послуги, вона зобов’язана сплачувати обов’язковий платіж, визначений їй при розрахунку допомоги. Навіть якщо людина використала менше, затвердженої соціальної норми, вона всеодно повинна заплатити обовязковий платіж. В інакшому випадку за поданням інформації від організації надавача послуг про заборгованість понад два місяці на суму вищу 20 неоподаткованих мінімумів (340 гривень) субсидію буде припинено, - пояснює Ольга Кереб.

ВИ РОЗЛУЧЕНІ? НЕ БІДА, ДОХОДИ «КОЛИШНІХ» ТЕЖ ВПЛИНУТЬ НА ВАШУ СУБСИДІЮ

Окремо розповіли про те, чиї доходи включаються в середньомісячний сукупний дохід сім’ї, яка претендує на призначення субсидії.

- До такої категорії осіб належать: чоловік, дружина та діти до 18 років, - пояснює пані Ольга. - Наприклад, якщо в домогосподарстві зареєстровані дружина та двоє дітей, а чоловік приписаний в батьків, згідно нового Порядку при зверненні за субсидією, жінка повинна задекларувати доходи свого чоловіка, які будуть включенні в розрахунку обов’язкової плати для призначення субсидії, а батьки чоловіка при звернені за субсидією декларують дружину та дітей чоловіка відповідно. У випадках якщо чоловік та дружина розлучені, але в них є спільна дитина, доходи мами або тата включаються до розрахунку субсидії за місцем реєстрації дитини. Так як батько є членом сім’ї дитини. Згідно сімейного кодексу, членами сім’ї дитини є батько та мати. І якщо особа, яка не зареєстрована, але є членом сім’ї осіб зі складу домогосподарства, її майновий стан теж впливає на право призначення субсидії.

Було також озвучено, що подаючи заяву і декларацію заявник повинен задекларувати всіх осіб, які зареєстровані та їх членів сім’ї. В разі, якщо заявник не в повному обсязі задекларує членів сім’ї  протягом 30 днів після повідомлення про подання такої інформації, в призначенні субсидії йому буде відмовлено, у зв’язку з поданням неповного пакету документів. І право звертатися за субсидією в заявника буде лише з наступного періоду.

У випадку, якщо заявнику буде призначено субсидію, але через певний час управління соцзахисту отримає інформацію, що людина не вказала когось із членів осіб, або приховала майновий стан когось із членів сім’ї, нарахування субсидії припиняється. Більше того,  ці особі необхідно буде повернути всю суму субсидії яка їй була надана.

Заступник начальника управління соцзахисту населення також додала, що перш ніж розглядати будь-яку справу, буде перевірено майновий стан кожного члена сім’ї.

Присутніх журналістів цікавило, чи не скажуться ці нововведення на соціальному стані наших городян, хто захистить найбільш вразливу в таких випадках категорію – неповні сім’ї, пенсіонерів. Як бути з сім'ями, члени яких фактично проживають за іншими адресами і користуються пільгами, щодо оплати ЖКГ. Цікавило присутніх також, чи не призведе все це до збільшення заборгованості володимирчан за використані комунальні послуги.

Заступника начальника управління соцзахисту населення Ольга Кереб наголосила, що кожен випадок у плані призначення субсидії є індивідуальний, і перш ніж визначати - відмовляти людині в допомозі чи ні, ми будемо звертати увагу і на її матеріальний стан, і на умови в яких вона проживає.

Перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук теж наголосив, що міська влада в свою чергу зробить усе можливе, аби допомогу від держави не втратили ті, хто її дійсно потребують.

- Постанову Уряду потрібно виконувати, але ми тут, на місці, не виходячи за рамки закону, будемо намагатися зберегти ці допомоги тим, хто їх дійсно потребує, - додав Ярослав Анатолійович. – На рахунок спадщини та дарування житла. В даному випадку людина взагалі стає заручником ситуації. Дійде до того, що люди не будуть оформляти спадщину та й усе.

Постанова Уряду, якій дали хід, але «забули» обговорити із громадськістю, однозначно викличе хвилю невдоволень. І найгірше те, що в процесі цього «відсіювання» нужденних від ненужденних, дуже багато тих, хто дійсно потребують цю соціальну пільгу, її просто не отримають. І знову борги, злидні... Знову життя «по-новому»...

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024