«Угода мерів»: що дасть європейська ініціатива тисячолітньому Володимиру

05 Липня 2018, 19:00
Володимир-Волинський приєднався до європейської ініціативи «Угода мерів» 9449
Володимир-Волинський приєднався до європейської ініціативи «Угода мерів»

Володимир-Волинський приєднався до європейської ініціативи «Угода мерів»підписав партнерську Угоду, яка була схвалена Єврокомісією, та розробив відповідний стратегічний документ «План дій сталого енергетичного розвитку і клімату на період до 2030 р.».

Що це дасть тисячолітньому Володимиру та його громаді, - у нашій подальшій розповіді.

Проблема глобального потепління і щорічна тенденція зміни клімату в сторону погіршення екологічної ситуації, зумовила задуматись Європейське співтовариство над даною ситуацією і визначити амбітні цілі у формі ініціативи «20-20-20 до 2020 року». «Угода мерів» – провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.

Слідуючи цим зобов’язанням підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Враховуючи всю важливість даної проблеми місто Володимир-Волинський теж приєдналось до «Угоди Мерів» - ініціативи Європейської Комісії, яка має на меті об`єднати європейські місцеві органи влади в добровільне об`єднання задля спільної боротьби з глобальним потеплінням.

Підписавши дану угоду, місто Володимир-Волинський поставило собі за мету скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 30% до 2030 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно-орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Раніше місто приєдналося до проекту і підписало партнерську Угоду, яка була схвалена Єврокомісією. Такі кроки дозволять вступити Володимиру-Волинському до донорських проектів та програм, що передбачають моніторинг, аудит, оптимізацію і скорочення витрат по споживанню енергетики. Одним із завдань, яке визначено в рамках підписаної «Угоди мерів»  та з метою досягнення задекларованих цілей розробляється відповідний стратегічний документ «План дій сталого енергетичного розвитку і клімату м. Володимир-Волинський на період до 2030 р.» (надалі -ПДСЕРіК), який виступатиме орієнтиром для планування енергетичної політики міста і виступатиме настановою для формування пріоритетів та заходів, орієнтованих на процеси енергозбереження. У загальному контексті ПДСЕРіК ілюструє, яким чином можуть бути досягнуті цілі щодо зниження викидів СО2,  - пояснює перший заступник мера Ярослав Матвійчук.

Нещодавно у Володимирі-Волинському представниками грантового фонду «Угода Мерів» була презентована Програма дій сталого енергетичного розвитку та клімату до 2030 року, яка по суті є стратегічним планом розвитку міста в енергетичній сфері. На заході побували перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук, керівники комунальних підприємств, працівники управління житлово-комунального господарства і будівництва, економічного розвитку та інвестицій, відділу проектної діяльності та міжнародного співробітництва, депутати міської ради.

Експерт програми Віталій Лесюк охарактеризував вихідні дані по місту Володимиру-Волинському в галузі всіх підприємств тепло-, газо- та електропостачання
Експерт програми Віталій Лесюк охарактеризував вихідні дані по місту Володимиру-Волинському в галузі всіх підприємств тепло-, газо- та електропостачання

Програма дій сталого енергетичного розвитку та клімату до 2030 року у місті Володимирі-Волинському була затверджена на черговій сесії міської ради, пленарне засідання якої відбулося  26 червня 2018 року
Програма дій сталого енергетичного розвитку та клімату до 2030 року у місті Володимирі-Волинському була затверджена на черговій сесії міської ради, пленарне засідання якої відбулося  26 червня 2018 року


На презентації Програма дій сталого енергетичного розвитку та клімату до 2030 року експерт програми Віталій Лесюк охарактеризував вихідні дані по місту Володимиру-Волинському в галузі всіх підприємств тепло-, газо- та електропостачання, зазначивши, що вони реальні, правильні і перевірені за окремими критеріями.

Якщо говорити в розрізі теплоенергії – то тут зниження споживання зумовлене значною мірою використанням приладів обліку і від’єднанням від центральних мереж, та все ж, наголошує експерт, головне, вживаючи заходів, –  не розбалансувати системи і не привести до критичного стану ціле місто. По електроенергії проглядається населення, як основний споживач, і є наявний ріст споживання, що більшою мірою пов’язано з субсидіюванням. Проте, оскільки допомога громадянам через призначення субсидії буде щораз меншою, то тут варто задуматись над системою заходів щодо недопущення енергетичної бідності – коли є технічна можливість без відсутності фінансової складової. Багато чуємо про кризу в газовій сфері, але ніхто не говорить про дефіцит, як ресурсу, питної води. Тому вартість її теж з часом зростатиме, - зазначив експерт.

Було наголошено, що саме на подолання цих факторів і спрямовані заходи, намічені Програмою «Угода Мерів». Було також озвучено, що всі вони високозатратні – довгокупні та дороговартісні.

Як розповів Ярослав Матвійчук, «План дій сталого енергетичного розвитку і клімату м. Володимир-Волинський на період до 2030 р.» містить п`ять розділів.

- Перший розділ присвячений передумовам (описово-аналітична частина) для розроблення ПДСЕРіК та опису відповідної нормативної бази. У другому розділі наведено опис існуючого стану енергетичної інфраструктури міста, проведено аналіз виробництва, постачання та споживання енергоресурсів. У третьому розділі розраховано базовий кадастр викидів та визначено основні джерела викидів СО2 в місті. Четвертий розділ містить оцінку вразливості та заходи з адаптації міста до  кліматичних змін. А вже  п`ятий розділ містить опис конкретних заходів в розрізі програм та проектів, описує адміністративну структуру впровадження ПДСЕРіК, а також окреслює заплановану діяльність в галузі використання альтернативних джерел енергії, проведенні інформаційний кампаній у сфері енергозбереження, захисту клімату та екології та визначає очікувані джерела фінансування, - зазначив перший заступник мера.

Слід зауважити, що Програма дій сталого енергетичного розвитку та клімату до 2030 року у місті Володимирі-Волинському була затверджена на черговій сесії міської ради, пленарне засідання якої відбулося  26 червня 2018 року.

Далі, як пояснив Сергій Мамалига, заступник начальника управління житлово-комунального господарства і будівництва виконкому Володимир-Волинської міської ради, даний документ буде поданий на затвердження Європейської Комісії. Окрім того, будуть розроблені, або ж внесені зміни до вже діючих міських програм. Кожних два роки проводитимуть моніторинг виконання Програми дій сталого енергетичного розвитку та клімату, в разі необхідності вноситимуть зміни.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024