Юрій Степанюк: «Політика – справа брудна, не «марайте» нею свої камуфляжі та нагороди»

05 Лютого 2019, 17:26
7095

Кілька днів стрічка новин в соцмережах рясніла повідомленнями про те, що дехто з «кіборгів» – бійців, які брали участь у захисті Донецького аеропорту, здає свої нагороди. Не всі, а лише ті, документи на які підписав голова спілки та водночас політичної партії «Побратими України» Микола Миньо.

І сталося все через політику. Точніше через те, що  «кіборгів» вирішили використати у політиці.

Більше про те, що ж було насправді, – у розмові з головою спілки інвалідів та учасників АТО у Володимирі-Волинському, ветераном АТО, який брав участь у захисті Донецького аеропорту Юрієм Степанюком.

– Юрію, оскільки нам відомо ви теж здаєте свої нагороди? Що ж сталося?

– Все просто, ні я ні більшість моїх побратимів не хочуть, аби нас використовували в різних політичних моментах. Нічого не маю проти цієї політичної сили чи якоїсь іншої. Людина має право підтримувати любого кандидата, але робити це слід приватно, а не «підписувати» під свою думку та свої політичні погляди тисячі людей. Хочете підтримати політика? Будь ласка, зніміть форму, нагороди, йдіть і підтримуйте.

1

Нагадаємо, що під час з'їзду партії «Батьківщина» боєць 80-ї бригади Микола Миньо зі сцени запевнив Юлію Тимошенко, що «ми вас підтримуємо, ви наш президент і верховний головнокомандувач». Також один військовий зі сцени прочитав вірша, у якому назвав Юлію Тимошенко «єдиним політичним кіборгом України».

– Хочу сказати що ці нагороди для хлопців є дуже важливими. Багато хто розлучався із ними зі сльозами на очах. Донецький аеропорт став символом мужності, стійкості та відваги для нашої країни. А ці нагороди давали побратимам певну приналежність до цього символу, до цієї легенди. А вони взяли і спаплюжили її. Ось тому ми й хочемо відмежуватися від цих людей і не мати з ними нічого спільного.

Більше того, я спілкувався з багатьма бійцями, ветеранами, «кіборгами», цікавився, можливо комусь ця політична сила дійсно допомагала під час АТО чи ООС. Ніхто ніякої допомоги не отримував. Хоча я не здивуюся, якщо завтра-післязавтра з’явиться якийсь боєць, інвалід чи ветеран і буде розповідати, що вона  (Юлія Тимошенко, - авт.) ледве не танки їм на Схід постачала.

– Скільки волинян відмовилося від цих нагород?

– Дев’ятеро.  



– А ви знали про такі наміри «Побратимів України», учасників з'їзду?

– Нічого не знав. Хоча наш побратим із Луцька, який вже написав заяву про вихід із цієї ГО, розповідав, що йому пропонували їхати в Київ, але конкретно чому, - не пояснювали. Після цього з’їзду чимало хлопців просто вийшли зі спілки. 

– На сцені, поряд із Юлією Володимирівною помітили екс-кандидата на посаду міського голови Юрія Хомича, який теж є членом «Побратимів України»…

– Не можу коментувати чужі дії та вчинки, але з усього видно, що людина чітко підкреслила свою позицію. Буде він мати з цього якісь дивіденди, – то вже його справа.

Юрій Степанюк серед побратимів
Юрій Степанюк серед побратимів

 

– Зараз президентські вибори, пізніше – до Парламенту і до органів місцевого самоврядування. Ви ж розумієте, що «кіборгів» знову будуть намагатися використати у своїх виборчих перегонах.

– В нас є чітка позиція – не вплутувати в політику нагороди, «камуфляжі», імена побратимів, як живих так і загиблих. Хочете йти у політику – йдіть, але без форми і без нагород. Не додавайте собі «бонусів» цим, не зловживайте героїзмом, як своїм так і своїх побратимів. Політика – справа брудна, на «забруднюйте» нею свої камуфляжі та нагороди. 

Зараз намагаюся не одягати ні форму, ні нагороди. На сьогодні є чимало хлопців, які одягають форму чи потрібно чи ні, сподіваючись на якісь поблажки та бонуси. Це зайве.

– Кому будуть передані нагороди від яких відмовились Ваші побратими?

– Ми хотіли їх передати першому заступнику голови всеукраїнської спілки «Побратими України» Юрію Хомичу. Проте Юрій Іванович відмовився приймати нагороди наших побратимів, порадив відправити їх на завод, навіть адресу дав. Але передати їх туди, це все одно що викинути.

Ветерани, учасники бойових дій, інваліди…Люди, які ризикуючи життям боронили рідну країну від агресора, вкотре просять, аби їх не змішували з будь-якою політичною силою. Особливо зараз, в «гарячу» передвиборчу пору.  

Вони не хочуть бути ні «юліними кіборгами», ні героями іншої політичної тусовки чи учасниками якихось передвиборчих ігор. Панове політикани, почуйте їх врешті-решт!!!

Тетяна ПАЛАЄВСЬКА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024