Більше 900 володимирчан підуть до армії під час весняного призову, – військовий комісар

13 Квітня 2020, 14:50
Руслан Яцій 5268 Джерело: Фото з архіву
Руслан Яцій

На Володимирщині активно готуються до весняного призову. Попри пандемію та карантин по всій країні, цьогорічний весняний призов не скасований, а перенесений Указом Президента України. Згідно з документом, весняний призов цього року стартуватиме у травні та закінчиться у липні.

Більше про те, чого слід чекати призовникам Володимирщини, про те, як збираються боротися з «ухилянтами» від строкової служби та роботу військкомату в умовах карантину, – у розмові з військовим комісаром Володимир-Волинського ОРВК Русланом Яцієм.

– Робота призовної кампанії мала розпочатися у квітні, але карантин продовжено. Як будете працювати?
– Зразу ж по закінченню карантину буде відновлено проведення підготовчих заходів призову та проходження медичних оглядів. А в червні-липні відбудуться планові відправки у війська. 

– А взагалі, як працює військкомат в умовах карантину?

– Відповідно до постанови Кабінету міністрів України «Про запобігання поширення на території України корона вірусу COVID-19» встановлено карантин. Керуючись протоколом позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Волинської ОДА, на період проведення карантинних заходів громадянам пропонується без нагальної потреби не відвідувати військові комісаріати області.
На час карантину Володимир-Волинський ОРВК буде проводити прийом громадян ДИСТАНЦІЙНО. Особистий прийом громадян, оформлення путівок на санаторно-курортне лікування, інших документів та надання особистих консультацій військовослужбовцями та працівниками військкомату тимчасово призупинено.
Якщо виникають питання, які можна узгодити дистанційно, громадяни можуть звернутися на електронну адресу Володимир-Волинського ОРВК [email protected], або за номером телефону (03342) 3-10-11.

Читайте також: На Володимирщині випровадили перших призовників

– Якщо вже говорити про цьогорічний призов, то кого призвуть до лав ЗСУ і на який термін?

– На строкову військову службу призиваються придатні за станом здоров’я громадяни чоловічої статі, яким до дня відправлення у війська виповнилось 18 років, та які не досягли 27 років. В попередні роки відправці до лав ЗСУ підлягали з 20 років. Термін проходження служби – 18 місяців, а для тих у кого є вища освіта – 12 місяців.
Призов строковиків в Україні проводиться з метою підготовки призовників до захисту своєї держави і забезпечення особовим складом не тільки ЗСУ, а й комплектування Національної гвардії, Прикордонної служби та Державної спецслужби транспорту, а також інших армійських формувань і правоохоронних органів спеціального призначення. 
Водночас хочу наголосити, що згідно Директиви Генерального штабу ЗС України, заборонено залучення військовослужбовців строкової військової служби до виконання службово-бойових завдань у районі операції Об’єднаних сил.

– Як бути призовнику, який не отримав повістку?

– В Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на добровільну явку у військовий комісаріат. 
Більшість призовників та їхніх батьків вважають повістку без особистого підпису про отримання недійсною, а явку по ній – необов’язковою. Юристи, які хочуть сподобатися клієнту, підтримують таку думку і говорять, що «якщо ухилятися від призову в армію до 27 років – нічого  не буде». У деяких випадках, це дійсно так. Однак, на жаль, подібні точки зору не враховують сучасну практику, яка міститься в Єдиному державному реєстрі судових рішень. При уважному вивченні ЄДРСР можна знайти десятки обвинувальних вироків за статтею 335 Кримінального кодексу щодо призовників, які ухилялися від строкової військової служби, але не розписувалися в повістці. 

– Хто має право на відстрочку, або звільнення від служби в армії?

– Законодавством України передбачено досить великий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку. Це, зокрема, чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину, студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій, призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї, педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти тощо. Повний перелік підстав для відстрочки зазначений у статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».
Повне звільнення від служби можуть отримати громадяни, які визнані за станом здоров’я не придатними за станом здоров’я,ті які досягли 27-річного віку, які до набуття громадянства України проходили службу в інших державах, ті що виконали обов’язок служби  у військовому резерві, яким після закінчення ВНЗ присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського чи начальницького складу, засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, чиї родичі загинули, померли чи стали особами з інвалідність під час проходження військової служби чи зборів військовозобов’язаних. Все це регламентує стаття 18 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

– Яку відповідальність нестимуть «ухилянти» від служби? 

– Станом на сьогодні нічого не змінилося. За ігнорування повістки, неявку у військкомат та ухилення від військової служби передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Якщо призовник не з’явився до військового комісаріату без поважних причин, його очікує штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне правопорушення – від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Кримінальним Кодексом України встановлено і кримінальну відповідальність, а саме у ст. 335 КК України, в якій йдеться: «Ухилення від призову на строкову військову службу карається обмеженням волі на строк до трьох років». Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на добровільну явку у військовий комісаріат. Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, важка хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини не є достатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

– Хто має допомагати військкоматам «вичисляти» «ухилянтів» і притягувати їх до відповідальності? Є в цьому плані якась співпраця з органами місцевого самоврядування, керівниками громад, з поліцією?

– Так, дійсно, відповідно до законодавства усі перераховані установи повинні сприяти військкомату у розшуку тих призовників, які ухиляються від військової служби. Якщо говорити про органи місцевого самоврядування та керівників громад, то робота по розшуку планомірно ведеться. 
А от з поліцією все не так просто… Відповідно до п. 3 ст. 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» чітко визначений порядок роботи щодо розшуку призовників. А саме: «Органи Національної поліції у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненням військкоматів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, проводити розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів  громадян, які ухиляються від військового обов’язку…». На жаль, на сьогодні Володимир-Волинське відділення Національної поліції не здійснює заходів щодо розшуку призовників

– Скільки цьогоріч володимирчан призвуть на службу в ЗСУ?

– Весняному призову до лав Збройних сил України підлягають з району 391  призовник, а з міста 513 призовників.

Читайте також: У Володимирі перевірять, як ведуть військовий облік на підприємствах та в установах

Тетяна ПАЛАЄВСЬКА

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024