Володимирські можновладці та інтелігенція: різні світи і виміри. БЛОГ

18 Квітня 2021, 15:00
Церква святого Йосафата 5869 Джерело: unexploredcity.com
Церква святого Йосафата

Аристократи традиційно вчили й вчать  своїх дітей музиці і математиці. Бо це розвиває  ритмічне  і просторове сприйняття світу – основу інтелігентності. А вже інтелігентність  визначає напрям розвитку соціуму. Повага і підтримка істинної  інтелігенції веде до розвитку і процвітання, а неналежне сприйняття – до занепаду і краху. Концерт відомого  камерного оркестру «Кантабіле», який відбувся у Володимирі-Волинському минулої суботи,   був екзаменом для міста, його офіційних і неофіційних   провідників,  на цивілізованість і духовну  зрілість. Не більше і не менше.

Всесвітньо відомі  твори  сакрального  мистецтва  звучали у виконанні професіоналів  найвищого рівня у  храмі  святого Йосафата.  Це було дивовижно і натхненно. І зал буквально завмирав після кожного твору  перед тим  як  вибухнути оплесками. 

Це було велике духовне дійство, де високу якість твору багатопланового звучання  (що й символізує повноту життя) забезпечувало  бездоганне виконання кожним своєї партії. 

Дуже люблю спостерігати за  непомітними  інтонаціями поглядів митців під час роботи оркестру. В очах луцьких митців , крім традиційних уваги і зосередженості, були повага, любов, підтримка. Чого вартувала  допомога, яку демонстрував найстарший за віком  скрипаль,  підтримуючи  солістку,  молодшу за віком,  та визнану  усім колективом  першою скрипкою оркестру.

Скажете, що у творчих колективах  не буває ідеальної співпраці. Заперечу. У колективах, де успіх забезпечує колосальна  працьовитість колективу, немає часу на   дурниці. Зверхність, змагальність, хитрощі.
Не особистість  музикантом високого рівня не стане. В хорошому оркестрі  егоїст  не зіграється.  А «Кантабіле»  дійсно хороший оркестр.

Саме тому мені хотілося, щоб на концерті були не лише представники  мистецької еліти  міста.  Хотілося, щоб нова влада міста побачила  як виглядає управління  і співпраця  в ідеальному вигляді. Навіть зраділа, коли побачила  серед приблизно 60-и  глядачів концерту  кількох перших осіб міської влади. Вірила, що вони зроблять для себе належні висновки. Та мистецька еліта і  люди влади  живуть в інших життєвих просторах  і  закони математики  у них  різні. В артистів  обласної філармонії значно менші зарплати, ніж у наших провінційних чиновників. І це дуже неправильно. Соціальна несправедливість, мабуть, і продиктувала моральне право молодим володимир-волинським високопосадовцям демонструвати своє умовно грамотне   формулювання  думок   на фоні  вічності, високого мистецтва і  найвищого професіоналізму. Замість того щоб мовчки подарувати квіти аж троє чиновників про щось говорили електорату, повернувшись задом  до артистів.  Якщо в них остаточно не втрачена самооцінка, – то терміново  на майстерклас до Шоцького.  Він визнаний  у місті метр культури поведінки чиновника. Бо  на наступний раз за таку поведінку електорат може подати в суд за моральну шкоду або закидати яйцями.
                                                                                                                                              
 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024