Прості бажання мера: відверта розмова з очільником Володимир-Волинської громади

18 Червня 2021, 11:30
Голова громади Ігор Пальонка 4735
Голова громади Ігор Пальонка

Минуло вже пів року після того, як володимирчани обрали нового очільника громади. Проте ще й досі не стихають дискусії стосовно того, хто саме – політтехнологи чи люди – постаралися, аби у Володимирській громаді завершилась епоха Саганюка, яка тривала чверть століття.

Днями вже буде 200 днів з того часу, як місто Володимир-Волинський має нового міського голову. За такий короткий час уже добре видно, що комунікація з мешканцями громади організована непогано – комунікують через депутатів, старост, активно використовують різноманітні інтернет-ресурси.

Знаємо, що мер Володимира полюбляє спорт і бачимо, як швидко в громаді почала оновлюватися спортивна інфраструктура.

Прогнозуємо, що громадський транспорт – ось тут точно доведеться попотіти очільнику громади, бо цей той напрямок роботи, де завжди як критикують, так і хвалять. І все тому, що нікуди не ділися приватні перевізники, які в останню чергу думають про людей, а в першу — про свій заробіток.

І не забуваємо про розвиток туризму, з якого власне і стартував новообраний мер і його команда. Історичної архітектури у громаді вистачає, але заманити туриста якось ніяк не виходило у попередньої влади. А треба зробити все і навіть більше, щоб Володимир був ти магнітом, який затягує туристів. Як своїх, так іноземних.

Поки опоненти дискутують, володимирчани приглядаються, а керівники установ, підприємств та організацій вчаться працювати під керівництвом нового очільника громади, мер Ігор Пальонка показує бажання особисто втілити в життя ідею взаємодії влади і громади.

Якими були ці пів року для очільника Володимир-Волинської громади, — у розмові з Ігорем Анатолійовичем Пальонкою.

— З якої години і з чого розпочинається робочий день міського голови Ігоря Пальонки?

— По-різному. Буває із пів сьомої, буває і з сьомої, іноді й з пів восьмої. Все залежить від того, коли напередодні я повернувся додому з роботи. А це і сьома  вечора буває, дев’ята і навіть одинадцята. Об’їжджаю місто, дивлюся які є недоліки, зв’язуюсь з керівниками та  працівниками стосовно їх усунення. Далі працюю з документами та поштою  Так і розпочинається мій робочий день.

— Щоденний дрес-код керівника. Для Вас це принципово, чи можете собі дозволити приходити на роботу «без краватки»?

— Намагаюся дотримуватися дрес-коду. Зізнаюся, що не дуже люблю носити краватку, але розумію що це потрібно. Слідкую за своїм зовнішнім виглядом, бо усвідомлюю що це важливо. Доводиться вирішувати чимало справ далеко за межами Володимира, і на таких зустрічах я - обличчя громади. У джинсах можу з’явитися на вихідних і то, якщо немає ніяких заходів. Костюм, сорочка а іноді й краватка - завжди у моєму арсеналі. В цьому плані я людина принципова.

  — Новий мер, нова команда. Наразі бачимо, що активно оновлюється внутрішній вигляд приміщення. А ззовні збираєтесь оновлювати інтерфейс мерії?

— Плануємо закінчити всі ремонтні роботи в приміщенні міськради. Приїжджали колеги з інших міст і порадили оперативно провести ремонт у приміщенні. Бо місто велике, гарне, а приміщення мерії всередині абсолютно непривабливе. Мовляв, будуть приїжджати різні делегації, гості і всі звертатимуть на це увагу. Депутати підтримали, кошти виділили і розпочалися ремонтні роботи.

Хочу наголосити, що я не роблю ремонт для себе. Мерію відвідує чимало гостей, містян, бізнесменів, закордонних партнерів… Зовнішній вигляд приміщення мерії, думаю, теж зміниться, але вже не в цьому році.

— На посаді міського голови ви уже 200 днів. Можете виділити три-чотири найгостріші проблеми громади з якими ви зіштовхнулися за це період?

— Перша проблема це сніг. Пам’ятаєте скільки його випало взимку? У 2013 році, коли я працював головою Зарічанської сільської ради, теж нас так засипало. Але цієї зими негода випробувала нас не на жарт. Для мене це був і виклик і водночас досвід. Завдячуючи жителям громади, підприємцям, бізнесменам, фермерам та працівникам комунальних підприємств, ми виграли цю «боротьбу» зі снігом.

Читайте також: 43 одиниці техніки, тисячі літрів пального та 15 тонн суміші: як у Володимирі боролися із наслідками негоди

Ще одна проблема — обмаль часу для прийняття важливих рішень. Громада об’єдналася, я почав виконувати свої повноваження з 1 грудня, а до кінця року слід було прийняти чимало важливих рішень. Рішення про реорганізацію сільської ради, по прийнятті бюджету на новий рік… Потрібно було зосередитись і працювати. Ми це і зробили.

Ще одне болюче питання – брак робочих місць у громаді. Прикрили кордон, люди які заробляли якусь копійку там, залишились без засобів до існування. Сьогодні вони готові йти навіть на мінімальну заробітну плату, щоб хоч якось забезпечувати потреби своєї родини. Тому я ставлю перед собою завдання, щоб відкрити у місті якесь підприємство. Ведемо перемовини з нашими і закордонними інвесторами, щоб запустити якесь виробництво і, відповідно, забезпечити певну кількість людей робочими місцями.

Кадри – не менш важлива проблема. Люди, які тривалий час працюють у виконавчому комітеті міськради, часом, не усвідомлюють де вони знаходяться. Їхні амбіції переважають поклики людей. Людина звернулась у міськраду, їй потрібно вирішити якесь питання, а наші працівники вчать її як жити. Це неприпустимо! Саме тому ми й запустили цю велику реформацію кадрів. Люди, які працюють тут повинні допомагати мешканцям громади, бути їхніми партнерами і ніяк інше.   

Читайте також: У новій структурі виконкому Володимир-Волинської міської ради – 6 управлінь та 13 відділів

 — Зі своєї передвиборчої програми які обіцянки ви вже почали виконувати?

— Я обіцяв, що футбольна команда міста буде грати на першості області. Вона грає. На гру наших футболістів із Нововолинською командою прийшло чимало вболівальників. Люди йшли на стадіон цілими сім’ями. Кажуть, вже років п'ять місцевий стадіон не збирав таку кількість футбольних вболівальників.

Обіцяв, що будемо робити реконструкцію центрального стадіону. Наразі торги вже відбулися, в бюджеті від соцеконому є 2 мільйони гривень, від народного депутата - ще мільйон гривень і вже приступили до виконання робіт.

Робимо все задля того, аби наша лікарня отримала статус «опорної». Нещодавно брали участь у засіданні госпітальної ради в області. Госпітальна рада прийняла рішення, щоб клопотати перед Міністерством охорони здоров’я, аби наша лікарня отримала статус «опорної». Наразі готуємо пакет документів і, надіюсь, що найближчим часом ми будемо захищати інтереси нашої лікарні в міністерстві.

Продовжуємо облаштовувати відпочинкові зони у місті. На Риловиці вже майже закінчуємо, далі будемо братися за скверик, що біля приміщення РДА. Можливо навіть у цьому році розпочнемо там роботи. Взагалі, всі паркові зони у місті будемо приводити до порядку.

У передвиборчій програмі йшлося також про те, що біля кожної школи буде облаштовано ігровий майданчик. Біля другої школи вже роботи активно ведуться. Там два майданчики, один вже має покриття, інший мають робити найближчим часом.

Говорили про те, що місто має бути безпечним, що має діяти муніципальна варта. Нині муніципальна варта вже має більше повноважень, інспектори взялися впорядковувати ситуацію з паркуванням автівок у місті. І вже бачимо, що є результат.

Це ж саме можна сказати про відеоспостереження. 27 камер було у місті, вони не працювали. Ми провели моніторинг, оголосили торги і проведемо обслуговування всіх камер, щоб вони працювали.

— Що у вашому розумінні означає словосполучення «спроможна громада»? Володимир-Волинську громаду можете такою назвати?

— Володимир-Волинська громада – спроможна громада. Поясню чому. Сьогодні у органах місцевого самоврядування є повноваження, але щоб забезпечити виконання цих повноважень має бути фінансовий ресурс. Ми порівняли дохід на одного мешканця громади і можу впевнено сказати, що Володимир-Волинська громада є спроможною. Ми маємо значний фінансовий ресурс, завдяки якому можемо вирішувати чимало проблем. Суть реформи децентралізації і полягає у тому, щоб утворилися (об’єдналися) спроможні громади. Сьогодні ми не йдемо до держави з протягнутою рукою: дайте нам гроші на це і на те. Гроші в громади є і депутатський корпус та виконавчий комітет самі вирішують, куди їх витратити чи вкласти.

Читайте також: У Володимирі відбувається перша сесія новообраної міської ради. ФОТО

— Мерседес вашого попередника знали у місті всі — від старого до малого. А на чому ж їздить мер Ігор Пальонка?

— Їжджу на службовому автомобілі «КІА», на якій раніше їздив перший заступник. Це зручна, нормальна, комфортна машина. Думаємо над тим, як продати Мерседес на якому їздив мій попередник і придбати ще одне авто, бо автопарк міської ради таки потребує ще однієї машини.

Ви скрупульозна людина? У чому найбільше?

— Так,  скрупульозна. Особливо в деталях. По кілька разів переглядаю різноманітні документи, рішення… Слідкую, щоб всі вони були законні, вичитані, правильно сформульовані.

— Скільки годин загалом проводите на робочому місці?  

— В середньому 12 годин.

Ви вже запланували, коли підете у відпустку цьогоріч?

— Донька вже казала: тату, давай будемо планувати відпочинок. Поки плани будуємо на липень місяць, але ще рано щось говорити. Має бути важлива сесія по податках, День міста, інші нагальні справи.

Люди хочуть на власні очі побачити зміни, які відбуваються у громаді. А все, що стоїть за цим, їх не цікавить. А за усім цим стоїть щоденна копітка праця. Хочеться трохи відпочити.

Читайте також: Відзначили наймолодших володимирчан, що сортують сміття. ФОТО

Взагалі, який відпочинок полюбляє очільник Володимир-Волинської громади?

— Люблю сходити на футбол. У попередні роки навіть грав у футбол, зараз часу немає. Але я вірю що ще вийду на поле. Люблю риболовлю. Нещодавно їздили з сином на ставок. Правда нічого не зловили… Хоча щука така, грам 400, біля берега таки від нас утекла. Та не в улові справа. Я пройдуся 2-3 годинки в тиші з вудкою в руках, розвіюся, відпочину… Вдома маю ще сад, доглядаю за ним. Там десь більше ніж 30 різних дерев, які я посадив власноруч. Там роботи завжди вистачає  – обприскування, обрізання…

Люблю також ліс і тихе полювання. Коли був маленьким батьки мене весь час брали на гриби у Губинський ліс. Зараз я їжджу трохи далі, у хвойні ліси Полісся.

— Назвіть нещодавно прочитану Вами книгу і переглянутий фільм.

— Книга Михайла Старицького «Богдан Хмельницький», а фільм – серіал «Пес». Діти дивляться цей серіал і я часом біля них.

— З рідними обговорюєте проблеми на роботі, чи тільки розділяєте приємні моменти? Ви прислухуєтесь до їхніх порад чи волієте, аби вони були «тихими спостерігачами»?

— Стараюся не ділитися із рідними проблемами, які є на роботі. Взагалі не несу ніякої інформації з роботи додому. Коли працював у сільській раді, то люди багато що розповідали, ділилися чимось потаємним, але далі кабінету це все не виходило. По такому принципу і продовжую працювати на посаді очільника громади.

— А що ви відповідаєте, коли дружина запитує: що в тебе там на роботі?

— Кажу, що все добре.

— Один літературний герой казав, що запах бабусиних пиріжків миттєво повертає його в дитинство. Які спогади роблять Вас маленьким хлопчиком?

— Спогади про те, як я перший раз прийшов на стадіон «Спартак» у місті Володимирі-Волинському. Я навчався у початковій школі села Заріччя, у 4 клас пішов у першу школу. І тоді мене вперше привели на футбольне тренування на міський стадіон.

У дитинство також повертають спогади про народження меншого брата. Пригадую той момент, коли його привезли додому і я вперше побачив меншого брата….

Психологи стверджують, що влада подібна до наркотику: один раз спробуєш її на смак ― важко відірватися. Чи вважаєте ви себе «владозалежною» людиною?

— Ні. Я ніколи не чекав якогось зиску від посади. Завжди ставив перед собою завдання та цілі, а далі їх виконував і досягав. Давав людям обіцянку – і виконував.  

І «владозалежним» себе ніколи не вважав.

— Про що мріє людина, якій громада довірили керувати одним з найстаріших та найгарніших міст Західної України?

 — Зробити місто туристично привабливим, а в громаді об’єднати три маршрути – «Слов’янський» парк, парк «Княжий» і парк на річці Риловиця.

ФОТО — Тетяна ДЬОМІНА.

Читайте також:  У Володимирі візьмуться за реконструкцію очисних споруд

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024