Відстоюючи інтереси громади у обласній раді: інтерв’ю з Ярославом Матвійчуком

03 Серпня 2021, 16:30
Ярослав Матвійчук 2732
Ярослав Матвійчук

  Уже минуло понад вісім місяців, відколи Ярослав Матвійчук отримав мандат у обласній раді завдяки довірі та підтримці громади.  Що вже вдалось здійснити за цей період представнику нашого округу, які проблеми він порушує як член обласної бюджетної комісії та над чим нині працює як перший заступник міського голови? Про це та інше у розмові із Ярославом Матвійчуком.

   – Ярославе Анатолійовичу, це ваша перша каденція в якості обласного депутата. Яку мету ставили перед собою, перш, ніж іти працювати до обласної ради?

   – Основна мета – це лобіювання і захист інтересів громади на обласному рівні. В обласній раді працюю у складі бюджетної комісії, тому своїм головним завданням вбачаю залучення додаткових фінансових ресурсів у наш округ, у який, окрім Володимира-Волинського, входять також місто Нововолинськ, громади колишніх Іваничівського, Локачинського та Володимир-Волинського районів.Зауважу, щообласний бюджет досить складний, адже звідси отримує фінансування понад сотня установ комунальної власності, котрі нині потрібно реформувати. Вільних лишків у бюджеті, які можна було б спрямувати на розвиток, обмаль, проте є державні кошти та відповідні субвенції, при розподілі яких намагаюсь відстоювати інтереси округу.

   – Чи пам’ятаєте, які перші проблемні питання озвучили у стінах обласної ради, з яким запитом звернулись до обласного керівництва?

   –  Перший мій запит стосувався ремонту вулиці Зимнівської, дорожнє покриття якої перебуває у критичному стані. Щодо цього питання було кілька зустрічей із керівництвом Служби автомобільних доріг, за погодженням котрого місто уже виготовило проектну документацію і сьогодні уже проходить тендер на виконання цих робіт. Тому сподіваємось, що вже цього року даний проект вдасться почати реалізовувати. Другий мій запит стосувався очищення річки Луга. Цей процес досить складний, адже Луга є заказником, тому для виконання таких робіт потрібне погодження екологічних служб. Працюємо у цьому напрямку і маємо надію, що упродовж найближчих років цю проблему також буде розв’язано.

   – Упродовж восьми місяців в обласній раді вам неодноразово доводилось порушувати питання ремонту доріг округу. Які з них вдалось вирішити? 

   – Неодноразово порушували питання будівництва місцевих доріг і тут уже є перші результати, адже було зроблено частину дороги до села Ласків. Щоправда по цій дорозі є ряд зауважень, які до кінця року мають виправити. За кошти міського бюджету ми також ремонтуємо ряд доріг у громаді. Цього року реалізували два проекти з ремонту доріг на вулицях Сагайдачного та Незалежності. Також починаємо на умовах співфінансування з Державним фондом доріг ремонт вулиць Павлова (вулиця, на якій розташована лікарня) та Озерну (вулиця у селі Заріччя). Підрядні організації, які будуть виконувати ці роботи, уже визначені. Протягом кількох останніх років займався і питанням ремонту вулиці Устилузької, якою уже зараз приємно пересуватись автомобілем, а невдовзі розпочнемо тендерні процедури  на ремонт тротуарів, аби зручно було і пішоходам. На сесії міської ради, яка відбудеться 6 серпня, будемо розподіляти вільні залишки, частину яких плануємо спрямувати на ремонт дев’яти вулиць міста, ПКД на який мешканці виготовили за власний кошт.

  – Питанням освітніх закладів також були присвячені ваші депутатські запити. Розкажіть про це детальніше.

   – У місті є п’ять закладів освіти, котрі фінансуються за кошти обласного бюджету – це агротехнічний та педагогічний коледжі, ВПУ, школа-інтернат для дітей із вадами слуху та ліцей «Центр освіти».  Одне з питань, яке у нас виникло, пов’язане із припиненням фінансування початкової ланки освіти в ліцеї. До мене як до депутата обласної ради зверталось багато батьків і я озвучував  відповідні запити в облраді, за погодженням котрої частину приміщення ліцею передали місту у довгострокову оренду за одну гривню на рік і тепер там функціонуватиме міська школа №7.  Іще один напрямок по якому працюємо і який наразі відстоюємо – це створення обласного спортивного інтернату на базі «Центру освіти». Були цього року проблеми пов’язані з роботою гуртожитків обох коледжів, котрим загрожувало закриття через відсутність пожежної сигналізації. Проте цю проблему вдалось оперативно розв’язати і зараз системи пожежної сигналізації встановлені також і у міських школах. Зазначу, що через обласну бюджетну комісію розподіляється субвенція на НУШ. Цього року кошти прийшли дещо із запізненням, проте приємно, що вже четвертий рік ця реформа працює і має гідне фінансове підкріплення.

  

   – Як щодо розвитку інклюзивної освіти та забезпечення доступності у місті?

   – Місто, звісно, має бути доступним. У попередні роки проводились роботи по пониженню бордюрів. Працюватимемо і далі у цьому напрямку. У місті відкрито перший в області інклюзивно-ресурсний центр, керівництво якого  має багато гарних ініціатив, які буду підтримувати і як депутат обласної ради і як заступник міського голови. Це надзвичайно важливо, адже ставлення до людей з особливими потребами показує нашу людяність та готовність сповідувати європейські цінності.

   – З якими зверненнями до вас, як обласного депутата можуть звертатись жителі громади?

   –  Хочу поінформувати жителів, що за посередництва депутатів обласної ради  можна отримати  одноразову матеріальну допомогу громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах. Тому, якщо є потреба, можна принести таке звернення до мене у міську раду.

   – Початок обласного депутатства припав на чергову хвилю пандемії коронавірусу, на боротьбу з котрою були кинуті чималі ресурси. Як у цьому плані показало себе наше місто і наш медичний заклад?

   – Уже не перший рік живемо з коронавірусом, який змусив усіх звернути більшу увагу на медицину. З міського бюджету на цю галузь виділяються серйозні кошти, завдяки чому вдалось відремонтувати ряд відділень та придбати нове обладнання, зокрема життєво необхідну кисневу станцію. Закуплено нове обладнання для операційних, де зараз тривають ремонтні роботи. Медичному закладу вдалось відстояти статус лікарні, котра має право на стаціонарне лікування хворих на коронавірус, що дає можливість отримувати додаткове фінансування від НСЗУ. Проте працюємо над тим, аби Володимир-Волинське ТМО отримало статус і опорної лікарні. Це питання разом із міським головою неодноразово порушували під час зустрічей із керівництвом Міністерства охорони здоров’я та на засіданнях госпітальної ради. Наразі ОДА готує план розвитку госпітального округу, як того вимагає міністерство і сподіваємось, що усі ці зусилля врешті увінчаються успіхом.

   – А як проходить у місті кампанія вакцинації?

   – Особисто я одним із перших отримав щеплення індійською вакциною, адже вважаю, що це мій обов’язок та відповідальність за здоров’я близьких. Вакцинувались від ковіду і моя дружина та батьки. Закликаю усіх, хто ще не щепився, зробити це, адже таким чином ми сформуємо колективний імунітет для боротьби із цим захворюванням. У Володимирі-Волинському на даний час вакцинувались майже 4 тисячі людей. У Центрі надання первинної медичної установи наразі достатня кількість вакцини кількох виробників на вибір, тож щепитись можна у будь-який день за попереднім записом. 

   – Майже рік наша 14 бригада виконувала бойове завдання у зоні проведення ООС і кілька тижнів тому місто нарешті зустріло своїх героїв. На вас було покладено почесну місію зустріти військовослужбовців від імені громади…

   – Дякую усім містянам, які вийшли на площу Героїв, аби зустріти хлопців. Впевнений, що усі в цей момент відчули  піднесені емоції та гордість за наших бійців.  Такі ж відчуття у мене виникли півтора року тому, коли на День захисника довелось побувати на Сході під час вручення  президентом керівництву 14-ї бригади  найменування Князя Романа Великого. Зараз більшість особового складу пішла у відпустки, проте є у військовослужбовців деякі проблемні питання побутового характеру, які проговорюємо з керівництвом бригади та будемо розв’язувати по мірі можливості.

Читайте також: Дитячому будинку сімейного типу у Володимирі шукатимуть нове житло

  – У вас як першого заступника міського голови залишилась та сама сфера, якою досі опікувались – це житлово-комунальне господарство. Що у цьому напрямку за останній час було зроблено?  

   – У першу чергу ставимо перед собою завдання, щоб місто було охайним та доглянутим. Для цього системно проводимо механізоване прибирання із залученням приватних організацій. Сьогодні стоїть питання будівництва доріг, і внутрішніх дворів, і реконструкція скверів. Також один з напрямків, яким я опікуюсь – це програми підтримки і допомоги міським багатоповерхівкам, як тим, де створені ОСББ, так і тим, які обслуговує управляюча компанія. Ще один напрямок, на якому акцентували увагу з міським головою, коли перед виборами зустрічались у дворах будинків, стосується ремонту ліфтів. Наразі  ця програма реалізується за схемою 10/90 з яких лише 10 відсотків – це кошти жителів. Таким чином уже вдалось відремонтувати ліфти на вулиці Незалежності, 1.

   Продовжуємо плідну співпрацю з Фондом енергоефективності, завдяки якому у місті реалізується програма тепломодернізації будинків «Енергодім» по якій наразі працюють 10 житлових багатоквартирних будинків. Уже бачимо позитивні  результати по будинку на Сагайдачного, 3, де минулої зими мешканці отримували удвічі менші платіжки за тепло. Сподіваюся, цією програмою скористається якомога більше багатоквартирних будинків нашого міста. Тим паче, що зараз розглядаємо можливість участі у новому проекті Фонду по термомодернізації цілих кварталів, який стартує восени цього року.

   Крім того, у центральній частині міста маємо ряд проблемних  будинків з тріщинами. Зокрема, на вулиці І. Франка, 4 нині проводяться роботи по встановленню нових маяків, адже безпека людей для нас дуже важлива.

Проводяться нині роботи по освітленню прибудинкових територій, міркуємо над тим, щоб перевести усі ліхтарі в місті на світлодіодні та автоматизувати систему освітлення для більш ефективної та економної її роботи.

   Одним із важливих напрямків є сортування сміття. І тут ми працюємо з міжнародними партнерами з НЕФКО. Подаємо на осінь два проекти та сподіваємось виграти грант, аби реконструювати усі 123 контейнерні площадки, провести заміну контейнерів, придбати контейнеровози та зробити більш якісне сортування сміття з допомогою сортувальних ліній.

Працюємо і над напрямком енергозбереження будівель бюджетної сфери. Адже якщо по садочках у нас непогана ситуація, то школи однозначно потребують термомодернізації.

   Посилено працюємо зараз над підготовкою міста до зимового періоду. Цього року плануємо вперше від’єднати заклади бюджетної сфери, зокрема садочки та школи, від житлових будинків, що дасть можливість швидше розпочати опалювальний сезон, аби діти не мерзли за шкільними партами.

   – Цього року уперше з міського бюджету почали виділяти кошти на ремонт дитячих майданчиків…

   – У місті було встановлено чимало дитячих майданчиків за державні, міські та спонсорські кошти, які не було кому утримувати, адже  ЖЕК та ОСББ їх не обслуговували, бо в тарифі це не закладено. Зараз ми їх ставимо на баланс різних комунальних підприємств та виділили з міського бюджету кошти на ремонт усіх дитячих майданчиків.

   – А чи планується встановлення і будівництво нових спортивних та дитячих майданчиків?

   – Цього року у нас ремонтується міський стадіон, що є однією з ключових обіцянок нашої команди. Нещодавно збудовано спортивний майданчик біля ЗОШ №2 та встановлено дитячий ігровий комплекс у парку на річці Риловиця. Була критика щодо його вартості, але бачимо зараз наскільки цей майданчик популярний і розуміємо, що таких комплексів у місті потрібно декілька. Зробили в електронному вигляді карту існуючих майданчиків із зазначеними потребами. Тому спробуємо за кілька років це питання закрити, адже у кожному мікрорайоні міста мають бути гарні ігрові та спортивні майданчики.

 – У місті очікується зведення нового житлового комплексу. Як вважаєте, яким чином ця інвестиція вплине на місцевий ринок нерухомості?

   – Останнім часом відчуваємо брак житла у місті, особливо під час пошуку квартир для дітей-сиріт та військовослужбовців із інвалідністю. Ринок нерухомості міста потребує поновлення, адже попит на житло є. Тому добре, що в місті планується нове будівництво і на вулиці Драгоманова і на Луцькій. До нас заходить один з найбільших забудовників Волинської області Андрій Разумовський, котрий зводить сучасне та високоякісне житло.

   – Депутати міської ради прийняли рішення розпочати процес перейменування міста. На якому етапі зараз цей процес?

   – Поки що ми вивчаємо думку громади з допомогою електронного опитування та анкетування у бюджетних установах. Бачимо, що велика частина жителів проти перейменування. Проте не поспішатимемо з висновками, адже і далі працюватимемо у напрямку інформування громадян щодо того, що повернення історичної назви міста не принесе їм жодних незручностей та витрат, а для перереєстрації юридичних осіб не потрібні великі гроші, як хтось вважає. Нещодавно делегація з міської ради вивчала досвід колег з Переяслава, який  два роки тому повернув свою історичну назву, позбувшись приставки «Хмельницький». Зараз тамтешні жителі, частина яких теж спершу виступали проти, навіть і не згадують, що їхнє місто називалось якось інакше. Особисто я переконаний, що нам потрібно відновити історичну справедливість і повернути назву, яку гордо носило місто упродовж багатьох століть. 

   – Насамкінець, розкажіть, будь ласка, звідки черпаєте сили та натхнення на роботу по всіх тих напрямках, якими опікуєтесь як депутат обласної ради та перший заступник міського голови? 

 – Найбільше джерело сил та натхнення – це моя сім’я. Увесь свій вільний час присвячую дружині та синочку Ігорчику, з якими любимо разом ходити на прогулянки, інспектувати дитячі майданчики в місті та інколи їздити на Шацькі озера. Люблю ходити до лісу та відпочивати на дачі у батьків в селі Горичів. Саме відпочинок на свіжому повітрі серед мальовничої волинської природи допомагає перезавантажитись та налаштуватись на позитив.

Читайте також: Стадіон, будинок, лікарня, кладовище: у Володимирі влаштували інспекцію ремонтними об'єктами

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024