«Я людина відкрита і нічого не змінилося», – Ігор Пальонка про рік роботи на посаді очільника громади

14 Грудня 2021, 20:00
Міський голова Ігор Пальонка 4007
Міський голова Ігор Пальонка

У 2020 році володимирчани обрали нового міського голову. Ним став Ігор Пальонка.

Серед п'яти кандидатів він набрав найбільшу кількість голосів виборців – 5098, що й забезпечило політику беззаперечну перемогу. Найближчий конкурент тоді здобув лише 2596 голосів.

Раніше Ігор Пальонка очолював сусідню Зарічанську громаду. Однак процеси децентралізації позбавили автономності зарічанців і громада приєдналася до міста Володимира-Волинського. Тепер це Володимир-Волинська міська громада. 

Уже більше як рік її очолює Ігор Пальонка. Чи став керівник за цей час «своїм» для володимирчан, чи не став «чужим» для мешканців колишньої Зарічанської громади, – про все це у розмові з Район.Володимир-Волинський.

– Ігорю Анатолійовичу, минув рік роботи на посаді очільника громади, яким він був для Вас?

– Що казати, рік був непростим, складним… Тривалий час я працював у селі. Коли прийшов у місто, потрібно було його «відчути», налагодити комунікацію з впливовими людьми міста, з його громадою. Дещо вдалося, дещо в процесі. 

Наразі працюємо прозоро, комунікуємо достатньо. Сесії та виконкоми – в режимі онлайн. Кожен охочий має можливість переглянути засідання та голосування. 

Тішить, що бюджет хороший. Щоб там хто не говорив, за цей рік нам вдалося багато що зробити в громаді. Це і модернізація нашого ТМО, куди ми вклали тільки з бюджету більш як 20 мільйонів гривень. Розпочалися роботи з оновлення міського стадіону, куди направили більше ніж 10 мільйонів гривень. За цей рік також зробили чимало доріг в громаді, як великих, так і бічних.

Рік роботи минув в умовах пандемії. Це якось вплинуло на Вашу роботу?

– Звісно, що було б краще, якби не було пандемії. На сьогодні є ряд обмежень, які не дають можливості нормально спілкуватися з мешканцями громади, людям заважають нормально провадити та розвивати бізнес, інші види діяльності. Кордон стільки часу був прикритий – це також позначилося на життєдіяльності громади. Вірю, що все це ми подолаємо, що все нам вдасться налагодити. Нині ж потрібно бути свідомими, вакцинуватися.

Читайте також: Міський голова Ігор Пальонка розповів, як ставиться до хейту в соцмережах

– Кілька слів про команду, з якою ви працюєте. Ви в комусь вже встигли розчаруватися?

– На сьогодні ні в кому не розчарувався. Є деякі моменти та деякі претензії, але все це з часом можна виправити. Є люди цікаві, здібні, маємо надію, що вони ще більше підростуть у професійному плані. Також є молоді, амбітні, але коли починають працювати з людьми, то не все виходить, немає комунікації. Представник органу місцевого самоврядування іноді повинен поступитися власними амбіціями і почути людину. Важливо, щоб люди зрозуміли, що їх чують.

Яким був бюджет міста коли ви прийшли? Скільки грошей нині у міській казні?

– Власних доходів у бюджеті збільшилось. Це сталося внаслідок приєднання до міста колишньої Зарічанської громади, яка завжди була самодостатня у цьому плані. Окрім того, додало ПДФО до міського бюджету й те, що військова бригада, яка постійно дислокується на території нашої громади, тривалий час перебувала в зоні проведення ООС. Також аграрії почали виплачувати більшу орендну плату за паї, що теж відбивається на поповненні міського бюджету.

У нас з бюджетом все більш-менш і це не може не тішити, бо я спілкуюся з іншими очільниками громад і в них хорошого мало.

Маємо деякі плани та напрацювання. Сподіваємося, нам вдасться заманити інвесторів і на території громади з’являться альтернативні джерела електроенергії. Ведемо також перемовини з підприємцями, які зареєстровані деінде, а ведуть підприємницьку діяльність на території нашої громади. 

– Як ви вважаєте, які проблеми громади може вирішити інвестор?

– У першу чергу це створення робочих місць для мешканців громади. Ми бачимо на сьогодні потребу в нових робочих місцях. Далі – модернізація сфери житлово-комунальних послуг. Це дасть змогу економити бюджетні кошти громади. Ми собі не можемо дозволити якість великі капіталовкладення у комунальні підприємства міста, але це може зробити інвестор. Хоча слід розуміти, що це проєкти на роки…

 – Як ви переконуєте потенційних інвесторів? Які вагомі аргументи наводите?

– У нас підприємці-спрощенці І групи Володимир-Волинської територіальної громади сплачуватимуть єдиний податок в розмірі 10 відсотків від розміру затвердженого прожиткового мінімуму на 1 січня 2022 року. Підприємці-спрощенці ІІ групи будуть відраховувати до місцевого бюджету Володимир-Волинської територіальної громади єдиний податок в сумі 15 відсотків від встановленої на 1 січня 2022 року мінімальної заробітної плати. 

Доводилося спілкуватися з інвесторами, їх найбільше турбують стосунки з такими компаніями як «Волиньобленерго» та «Волиньгаз». Наприклад, дуже багато коштів потрібно вкласти в ділянку, де хоче будуватися інвестор. Це не проблема місцевого самоврядування, це проблема держави. Ви ж подивіться, які ціни сьогодні на газ і світло для підприємств та установ. А все ж це відбивається на собівартості продукції.

– Які вагомі проєкти плануєте втілити у 2022 році у селах громади?

– Плануємо зробити під’їзні дороги до сіл Дігтів та Новосілки. Дороги не перебувають на нашому балансі, вони на балансі Служби місцевих доріг, але проєктно-кошторисна документація та тендера – за нами. 

У парку «Княжий» у селі Заріччя плануємо облаштувати доріжки з бруківки навколо дитячого майданчика і доповнити його кількома елементами. Ще один проєкт – переведення котельні школи І-ІІ ступеню у селі Ласків на тверде паливо.

– За цей рік ніхто не казав, що Ви обділяли увагою мешканців сіл?

– За рік часу кілька разів відвідував села громади з виїзними прийомами, спілкувався з мешканцями і не чув зауважень, що вони чимось обділені. Зробили частину вулиці у Вощатині, на Федорівці зробили вулицю, на Заріччі – дві. Працюємо по школі в селі Суходоли, де хочемо втілити проєкт по водопостачанню. Думаю, з часом ми зможемо ще більше зробити для сіл громади.

Читайте також: У кабінеті міського голови Володимира знаходиться столітній раритет

– Чи реанімують фестиваль «Володимир»?

– Знаю, що була група ініціативних людей, які збиралися, обговорювали питання відновлення фестивалю «Володимир». Навіть подавали заявку в Український культурний фонд. У новому році плануємо зібратися і обговорити це питання. Ми готові частково з бюджету забезпечити проведення цього фестивалю.

– 5 головних завдань, які потрібно вирішити в громаді на цей рік?

– Завершити реконструкцію парків, яку розпочали в 2021 році, завершити ремонт вулиці Зимнівської, затвердити зміни до Генплану міста. Організувати нові маршрути, які будуть сполучувати місто з селами громади. Облаштувати майданчик з елементами воркауту у парку «Слов'янський».

 – За рік часу ви можете сказати, що знайшли спільну мову з депутатами міської ради?

– Однозначно. Для більшості я був чужою людиною, але за рік нам вдалося знайти спільну мову та налаштуватися на співпрацю. Можливо, це моя суб’єктивна думка, але я відчуваю, що все нормально, співпрацю налагодити вдалося. 

Трапляються незначні непорозуміння, але все це можна виправити. Хочу подякувати депутатам міської ради за співпрацю. Якщо і далі будемо так працювати, – вдасться зробити багато.

– У свій час у Вас склався вдалий тандем з народним депутатом України Ігорем Гузем, який всіляко намагався просувати та підтримувати проєкти громади на вищому рівні. Як Вам тепер працюється з нардепом?

– Ігоря Володимировича знаю вже багато років. Сьогодні у наших відносинах нічого не змінилося. Вони як і раніше хороші, конструктивні і спрямовані на те, щоб розвивати громаду. Чималі кошти соцеконому, які залучає народний депутат для потреб нашої громади, є цьому підтвердження. 

Наразі є нові напрацювання, проєкти, які збираємось втілювати. Наприклад, проєкт що стосується Валів Городища. Я кілька днів тому мав з ним розмову, він обіцяє підтримати проєкт.

– За що сьогодні «болить голова» в очільника громади Ігоря Пальонки?

– Звичайно, що «голова болить» за громаду. Переживаю дуже за бюджет. Бюджет сьогодні забезпечує нормальне функціонування громади. Кожного дня зрання телефоную до фінансистів, розпитую що змінилось. Навіть коли додому приходжу, то не можу про це не думати. Рідні кажуть, що це вже занадто, що деякі робочі моменти не варто нести додому... Але я так не можу.

– За рік часу змінилось якось життя ваших рідних?

– Так, вони менше мене бачать. Особливо син це відчув. Каже, тату, ми раніше частіше їздили на риболовлю, а тепер…

– Ви побували на засіданні комітету Верховної Ради України, де розглядали питання повернення місту історичної назви. Які аргументи по цьому питанню ви наводили парламентарям?

– Перше те, що рішення про повернення місту історичної назви місту майже одноголосно підтримали депутати міської та обласної рад. Друге те, що засновником міста є князь Володимир. Ще один аргумент, що День пам’яті рівноапостольного князя Київського Володимира збігається зі святом державності України.  

У комітеті одноголосно підтримали наше рішення повернути місту історичну назву Володимир. Тепер слово за парламентарями.

– До слова, як мешканці громади можуть поспілкуватися з вами?

– Є особисті прийоми громадян. Вірю в те, що нам вдасться вибратись із «червоної» зони і ці прийоми будуть відбуватися повноцінно і частіше. 

У мене є офіційна сторінка у фейсбуці. Якщо є люди, які звертаються через соцмережі, я обов'язково на це реагую. Є також офіційна сторінка міської громади у фейсбуці, де також є можливість комунікувати з мешканцями громади. 

Зустрічі у дворах. Це живе спілкування, яке окрім позитивних емоцій дає ще й позитивний результат. Я людина відкрита і нічого не змінилося.

Читайте також: Міський голова Володимира з родиною вакцинувався від коронавірусу. ФОТО

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39