Як устилужанин започаткував власну справу на каві та музиці. ІНТЕРВ’Ю

15 Вересня 2019, 15:13
Павло Зінін 5039
Павло Зінін

Устилуг – центр об'єднаної територіальної громади, містечко на кордоні, яке має єдиний в світі музей-садибу Ігоря Стравінського. А ще, це місто працьовитих та щирих людей. 

Павло Зінін розповідає, що він корінний устилужанин, бо живе тут від самого народження. Було, що кілька років  працював далеко від рідного містечка, але нині він тут. Каже, що Устилуг – його рідний дім і він все більше вірить в те, що де народився, там і згодився. 

15 вересня Павло відкрив маленьку мобільну кав'ярню «Муза-кава» в центрі свого рідного міста. Як зважився започаткувати власну справу у такі нелегкі часи, чи є надія, що власний бізнес стане для устилужанина легким і в задоволення, – у нашому подальшому інтерв'ю.

– Від народження живу в Устилузі, в батьківському будинку. Три роки працював учителем у трьох школах, викладав три предмети: англійську мову, музику і фізкультуру. Потім, через малу вчительську зарплату, покинув це ремесло і подався на заробітки в Польщу.

Де тільки не працював... І на молочній фермі, і бруківку вкладав поблизу Вроцлава, збирав на полі малину, рвав яблука у безкрайніх садах. Пізніше приєднався до маленької бригади, яка займалась ремонтами приміщень у Варшаві. Там пропрацював 3 роки. Потім був помічником фермера по вирощуванні броколі, цвітної капусти, інших овочів і зернових, навчився їздити на тракторі. Ще спробував попрацювати на складі побутової хімії у Кракові, а згодом згадав, що вчився на перекладача англійської мови і влаштувався на рисепшн в готель-кемпінг. Там відпрацював 2 сезони. Загалом, з перервами, у Польщі відпрацював 9 сезонів.

– Коли ти загорівся бажанням відкрити власну справу?

– З того часу, як їздив на заробітки в Польщу. Не хотілось все життя бути гастарбайтером. Хотілося гідно жити і працювати на своїй землі.

Читайте також: У столиці презентували «Устилуг Стравінський FEST»

– Як це, відкрити власну маленьку справу в маленькому місті? Плюси, ризики, перепони?

– Перепон вистачає. Два місяці збирав документи на відкриття, дозволи. Підключення електроенергії – дуже дорого і дуже довго. І все це,щоб підключити якихось 2 дротики і лічильник.  Окрім того, плата за електроенергію для підприємців чи не втричі більша, як для населення.

Ви тільки собі уявіть, пройшов це «бюрократичне пекло» і не заплатив жодної копійки хабара! Принципово!

Ризики, звісно, є при відкритті будь-якої справи, але я вірю у те, що роблю. Вірю що ця справа матиме свій вплив на розвиток міста, підняття рівня культури устилужан.

– Павло, якщо не секрет, скільки коштів витратив на старті?

– Десь орієнтовно 5 тисяч доларів.

– Чому кава, а не, для прикладу, алкоголь та цигарки. Товар, на якому торгові заклади міста Устилуг 
заробляють найбільше, бо кордон поряд?

– Я не прихильник ні алкоголю, ні цигарок. Хоча інколи в компанії можу собі дозволити і те, і інше. В міру. Чому кава? Та тому що це самий ходовий продукт у світі, нарівні з пальним. А ще, вона бадьорить, стимулює мозок, тому її так люблять у всьому світі. Окрім кави у мене ще будуть чаї та випічка Володимир-Волинського хлібозаводу.

Сам продукт – це одне, а атмосфера, концепція закладу – теж не менш важливі.

– Чому «Муза-кава»? Це має якийсь стосунок до музики? Звідки взялась така назва?

– Назву придумав сам. До музики назва має пряме відношення, так як я – музикант, композитор і автор пісень. Вісім років свого життя присвятив музичному гурту «ІншІ», граю на фортепіано і синтезаторі. До того ж, у мене всі в родині мають стосунок до музики. Мама – викладач музики, батько – музикант за покликанням і медик за професією, брат – пише електронну музику в танцювальному жанрі і «хіп-хоп».

– А ти сам в яких стосунках із кавою? Можеш себе назвати кавоманом? 

– Каву люблю, переважно зранку, здебільшого амерікано з молоком, мокачино. Але здебільшого п'ю джерельну воду і зелений чай без цукру.

– Чим збираєшся дивувати устилужан, туристів та гостей міста?

– Якістю, широким вибором напоїв і випічки, хорошим сервісом та ставленням до клієнтів, приємною музикою, екологічно чистим посудом, сортуванням сміття, цитатами відомих людей та позитивною атмосферою.

– Де саме в Устилузі шукати «Муза-каву»?

– В районі головної зупинки міста, поблизу магазину «Експрес». Просто йдіть на звук музики! 

Десь вичитала в одному інтерв'ю, що кава – це не про кофеїн, це про теплі розмови. Сподіваємось, що відвідувачі «Муза-кави» це відчують і отримають.

А власнику мобільної кав'ярні Павлу Зініну бажаємо успіху у розбудові власної справи!

Спілкувалась Тетяна ПАЛАЄВСЬКА

Фото Павла ЗІНІНА

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024