У Володимирі презентували Програму підтримки енергоефективних заходів для ОСББ

29 Січня 2020, 12:15
5685

У Володимирі-Волинському голови об’єднань співвласників багатоквартирних будинків спільно з директором Фонду енергоефективності Юлією Головатюк-Унгуряну обговорили програму підтримки енергомодернізації багатоповерхівок «Енергодім».

Під час спілкування було розкрито теми щодо енергозберігаючих технологій, наведено етапи й приклади їх впровадження, – інформують у міській раді.

Сторони обмінювалися досвідом та отримували інформацію про кращі енергоефективні практики, підготовку та подання заявок для реалізації проєктів з енергозбереження.

Варто зауважити, що у Володимирі деякі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків попередньо заявили про свій намір взяти участь у Програмі. Серед переліку ОСББ, що розпочали співпрацю з Фондом енергоефективності – «Мрія», «Каштан», «Веселий хутір», «Затишний дім», «Добра оселя», «Затишок», «Легенда».

«Дякуємо, що відгукнулися на наше запрошення і першим містом, яке відвідали в цьому році, став древній Володимир. Сподіваємося, що з вашою допомогою реалізуємо важливі проєкти і це стане серйозним початком для досягнення спільної мети», – звернувся Ярослав Матвійчук до представників Фонду.

Далі Ярослав Матвійчук розповів присутнім про Програму підтримки енергоефективних заходів для ОСББ у Володимирі-Волинському, навів приклади форм співпраці з ОСББ та проведеної роботи в багатоповерхових будинках.



«Майже половина будинків в місті здані в експлуатацію у 70-90х роках минулого століття. Тобто, з кожним днем збільшується кількість застарілого житлового фонду міста, що не відповідає сучасним вимогам енергозаощадження, відповідно у цих будинках низький рівень енергозбереження. Фізичне та матеріальне старіння конструкцій, внутрішніх інженерних систем, призводить до незадовільного стану будинків в цілому і неможливості забезпечити в них комфортне проживання мешканців.

Окрема частина міста – це будинки, розташовані в чотирьох так званих військових містечках (понад 60 житлових будинків 1-5-ти поверхової забудови, які були збудовані протягом 1900-1980 роках для компактного проживання військовослужбовців). Цей житловий фонд має взагалі низькі за сучасними  вимірами теплозахисні властивості і практично всюди  потребує капітального ремонту конструкцій та внутрішньо будинкових інженерних мереж.
Тобто, поле для впровадження енергоефективних технологій, більш ніж широке, – з першого погляду воно видається безкрайнім. Однак, не все так критично! В місті, як і в суспільстві в цілому, в ті чи інші періоди, відбувалися процеси, запити на які подавала громада», – зазначив перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук.

Довідково:

Житловий фонд міста Володимира-Волинського на сьогодні налічує 238 багатоквартирних будинків, з яких:

  • 9-ти і нижче поверхових – 19 будинків;
  • 5-ти і 4-ох поверхових – 68 будинків;
  • З-ох  і нижче поверхових – 151 будинків.

Ярослав Анатолійович також зазначив, що з прийняттям Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» розпочався у 2002 році незворотній процес, зі створення першого об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наш дім» по вул. Луцькій, 103 у найбільшому 9-ти поверховому житловому будинку, який налічує 180 квартир.

За період 2002-2020 роки було зареєстровано та успішно функціонує 42 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які обслуговують 45 житлових будинків.

У 2019 році в місті було створено та пройшли державну реєстрацію 12 нових об’єднань. 

Було озвучено, що міська влада не стоїть осторонь процесів збільшення чисельності ОСББ тим самим реформування житлово-комунального фонду міста.





 

«Зокрема проводяться семінари та навчання для діючих голів ОСББ та ініціативних груп щодо нововведень в законодавстві, кредитуванні, процедурі створення ОСББ та інших проблемних питань, що стосуються функціонування об’єднань на даний час. Проводиться робота з головами ЖБК, їх у місті 9 багатоквартирних житлових будинків, щодо перереєстрації кооперативів в об’єднання співвласників. Налагоджена робота з державним реєстратором, щодо повного сприяння при реєстрації об’єднань. У 2015 прийнята Програма сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та органів самоорганізації населення у м. Володимирі-Волинському. У 2016 році була створена Рада голів ОСББ, ЖБК та ОСН м. Володимира-Волинського», – розповів Ярослав Матвійчук.

Читайте також: У Володимирі підписали меморандум з Фондом енергоефективності

Більше детальніше перший заступник очільника Волоимира розповів про Програму сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та органів самоорганізації населення, відповідно до якої передбачається фінансування за рахунок коштів міського бюджету в розмірі 60% та спів фінансування коштами ОСББ, ЖБК та ОСН в розмірі 40% від кошторисної вартості енергоефективного заходу.

«За період реалізації в місті Програми була створена Рада голів об’єднань співввласників багатоквартирних  будинків, житлово-будівельних кооперативів та ініціативних груп населення при виконавчому комітеті Володимир-Волинської міської ради. За ініціативи Ради до Програми були внесенні зміни, зокрема: змінилися обсяги співфінасування з міського бюджету, тобто доповнилися видатки на реалізацію Програми; дозволено співфінансування ЖБК; змінилися умови співфінансування  з 50% / 50% на 40% / 60%.

За період реалізації програми нею скористалися 25 об’єднань з міського бюджету на відповідні заходи було виділено співфінансування на загальну суму 2786,219 грн..

Вказані кошти були спрямованні на реалізацію таких енергозберігаючих заходів: встановлення індивідуального  пункту обігріву (ІТП); проведення капітальних ремонтів дахів; заміна вікон на сходових клітках; утеплення фасадів будинків; капітальний ремонт внутрішніх мереж освітлення та водопостачання капітальний ремонт внутрішньо будинкових мереж водо- і теплопостачання; інші енергозберігаючі заходи», – зазначив Ярослав Матвійчук.

Нагадаємо, рішенням міської ради на Програму підтримки діяльності ОСББ, ЖБК і ОСН у Володимирі-Волинському виділено більше 1, 2 млн гривень.

Довідково: 

Нагадаємо, того дня енергетичний сертифікат вручили голові ОСББ «Затишок» Дмитру Юзвенку
 

На завершення свого виступу Ярослав Матвійчук наголосив, що місто здійснило  ще один надзвичайно важливий крок в напрямку підвищення комфортності проживання мешканців в місті, покращення технічних і експлуатаційних характеристик їх житла, підвищення його вартості і зменшення фінансового навантаження щодо його обслуговування – підписано Меморандум про співпрацю між Фондом енергоефективності та Володимир-Волинською міською радою. Наступним кроком  міської ради буде розробка Програми відшкодування відсотків за кредитами, залученими ОСББ  на впровадження енергоефективних заходів.




 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024