Безпека – це пріоритет сьогодення: як функціонує «Клас безпеки» у Володимирській громаді

20 Лютого 2023, 09:00
«Клас безпеки» у Володимирі 4529
«Клас безпеки» у Володимирі

У грудні 2022 року у Володимирському ліцеї №3 відкрили «Клас безпеки». Це наразі перший і єдиний клас такого типу у Володимирській громаді і взагалі у Володимирському районі.

Редакторка Район.Володимир вирішила дізнатися, як функціонує нині «Клас безпеки» і яких зусиль слід було прикласти для цього рятувальникам, освітянам та представникам громади.

«З часу повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в наших містах все частіше лунають повітряні тривоги, летять ракети, гинуть люди. І саме зараз ми зіштовхнулися з необізнаністю наших дітей і дорослих, які не завжди орієнтуються, як діяти в надзвичайних ситуаціях, куди бігти, кому телефонувати і до кого звертатися. Чимало необхідної інформації ми поширюємо в ЗМІ, у соцмережах. Але інша справа, коли людина бачить усе це наочно, коли на практиці, наприклад, спробує надати першу домедичну допомогу собі та іншим. Тому відкриття «Класів безпеки»  – це своєрідна вимога часу. І я переконаний у тому, що працювати вони повинні не лише в школах, а й у садочках, у вишах, закладах професійної освіти», – розповідає начальник Володимирського РУ ГУ ДСНС України у Волинській області В’ячеслав Процюк.

Начальник Володимирського РУ ГУ ДСНС України у Волинській області В’ячеслав Процюк
Начальник Володимирського РУ ГУ ДСНС України у Волинській області В’ячеслав Процюк

Начальник Володимирського РУ ГУ ДСНС України у Волинській області В’ячеслав Процюк
Начальник Володимирського РУ ГУ ДСНС України у Волинській області В’ячеслав Процюк

Довідково:

«Клас безпеки» — це всеукраїнський проєкт, який має на меті навчати школярів правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, ознайомлювати з алгоритмом дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формувати в учнів навички надання домедичної допомоги.

Проєкт реалізує Міністерство освіти на виконання доручення прем’єр-міністра України щодо створення безпечних умов для учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану.

Як пояснив нам начальник управління, в «Класі безпеки» діти різних вікових груп мають можливість як у теорії, так і на практиці вивчати основи протимінної безпеки, правила поведінки під час сигналу «Повітряна тривога», а також правила надання домедичної допомоги. Крім цього, школярі можуть просто та зрозуміло вивчати правила пожежної безпеки та алгоритм реагування на надзвичайні події, правила дорожнього руху тощо. 

Як розповів начальник відділення, ці знання вкрай необхідні, бо тільки у минулому 2022 році на території Володимирського району трапилося три пожежі, які виникли в результаті дитячих пустощів з вогнем.

Про безпеку – доступно і зрозуміло 

«Клас безпеки» розділили на кілька навчальних зон. Всі ці зони обладнали  муляжами вибухонебезпечних предметів та інвентарем для домедичної допомоги, пожежної безпеки та спецодягом.

«Намагаємося «Клас безпеки» Володимирського ліцею №3 забезпечити необхідним обладнанням, аби дитина зрозуміла суть і призначення того чи іншого предмету. Наприклад, щоб малеча добре розгледіла макет міни, знала як себе поводити під час зустрічі з такою «знахідкою», кому телефонувати. Діти також можуть побачити муляж вогнегасника, роздивитись, що у нього всередині, як він працює. А ще в класі встановлено муляж пожежної сигналізації. Школярі наочно бачать, що відбувається у відділенні ДСНС у перші секунди, коли надходить повідомлення про надзвичайну ситуацію», - продовжує розповідати В’ячеслав Процюк.

До відкриття «Класу безпеки» у ліцеї №3 готувалися ще задовго до початку навчального року. Влітку 2022 розробили концепцію, спланували роботу, обговорили все з представниками ДСНС. А вже у вересні 2022 року взялися до роботи. В результаті на початку грудня минулого року у ліцеї відбулося відкриття повноцінного і поки що єдиного в громаді «Класу безпеки».

З нагоди відкриття класу рятувальники підготували святкове дійство з кольоровими вогнегасниками, солодкими подарунками та заняттями, під час яких в ігровій формі намагалися донести дітям важливу інформацію, яка допоможе зберегти життя, дати собі раду в екстремальних умовах, а також навчить відповідально ставитись до власної безпеки. У відкритті «Класу безпеки» взяли участь учні перших, п’ятих та шостих класів, які практично оцінили функціональність проєкту.

«Найважливіше завдання педагога у воєнний час – навчити дитину уникати небезпечної ситуації та вміти правильно поводитись у випадку її виникнення. У цьому завданні всі свої зусилля об’єднали педагоги нашого ліцею, – зазначає директор ліцею №3 Анатолій Матвійчук.

Оксана Кротач, заступниця директора ліцею №3 з навчально-виховної роботи, розповіла, що з вересня для повноцінної роботи «Класу безпеки» було зроблено чимало. Це підбір кабінету, його обладнання, зонування та забезпечення класу відповідною наочністю.

Провели зонування класу на такі тематичні зони: «Сповіщення», «Засоби індивідуального захисту», «Домедична допомога», «Вибухонебезпечні предмети», «Дії в разі радіаційного забруднення», «Мінна безпека», «Правила поводження на водоймах» та «Правила протипожежної безпеки». Відповідно все це оформили, подбали про наповненість наочним матеріалом, муляжами.

Учителі Людмила Дубинчук, Володимир Шилінговський та Наталія Родюк намалювали у класі панно, яке допомагає у проведенні уроків безпеки. На прикладі одного з сюжетів панно вивчаємо правила поведінки на воді, на прикладі іншого – як поводитись з незнайомцем. 

«У нас навіть пес Патрон зображений на панно. Діти про нього знають більше ніж ми, люблять самі розповідати й фотографуватися біля нього», – розповідає заступниця директора.

Оксана Кротач, заступниця директора ліцею №3
Оксана Кротач, заступниця директора ліцею №3

Оксана Кротач, заступниця директора ліцею №3
Оксана Кротач, заступниця директора ліцею №3

Оксана Кротач, заступниця директора ліцею №3
Оксана Кротач, заступниця директора ліцею №3

«Клас безпеки» – в кожен освітній заклад громади!

Уроки в класі проводять як рятувальники, так і вчителі ліцею. Обмежень за віком теж немає. В один день, наприклад, «Клас безпеки» приймає у себе другокласників, а на наступний – десятикласників. Знання про безпеку потрібні усім, переконані рятувальники, освітяни та керівництво громади.

Як розповіла начальниця відділу освіти Володимирської міської ради Наталія Митошоп, міський голова Ігор Пальонка підтримав ідею та посприяв, щоб матеріально-технічне забезпечення класу було на належному рівні, а здобувати знання з безпеки та практичні навички могли всі учасники освітнього процесу. Адже безпека жителів Володимирської громади сьогодні на першому місці.

«У нашій громаді ми хочемо зробити «Класи безпеки» в кожному освітньому закладі. Це мають бути кардинально різні класи з різними підходами, щоб діти мали можливість більше знати, як діяти в разі різного роду небезпеки. Адже в момент, коли треба не думати, а діяти, може наступити розгубленість, шок, паніка… Тому елементарним заходам безпеки необхідно приділяти особливу увагу і мотивувати дітей їх вчити. Відкриття «Класів безпеки» ми навіть прописали у програмі розвитку освіти на 2023-2027 роки», – зазначила начальниця відділу.

Батьки ліцеїстів теж схвально відгукуються про функціонування «Класу безпеки» в освітньому закладі.

«Скільки у дітей вражень після цих уроків! Одна приходить і розповідає, що їй дали потримати в руках вогнегасник і вона вже знає, як ним користуватися. Менша цілий вечір нам розповідала, що відбувається у перші хвилини, коли рятувальники отримують повідомлення про пожежу. А коли з родиною їздили у ліс на відпочинок, то обидві провели дорослим інструктаж, як слід поводитись у лісі, чого в жодному разі не можна робити. Також добре, що дітям розповідають про те, що слід робити, коли лунає сигнал «Повітряна тривога». Ми з чоловіком на роботі, а діти частенько залишаються вдома самі. Тому всі ці знання безцінні», – ділиться з нами Олена, мама ліцеїсток 4 і 8 класу.

У Володимирській громаді представники ДСНС, місцевої влади та освітяни розуміють, що безпека – це пріоритет сьогодення. Щоденні розмови, бесіди, уроки та практичні заняття у «класах безпеки» – неабияка допомога у реальній надзвичайній ситуації. І як ніколи актуальними залишаються знання для збереження життєдіяльності в нових реаліях – небезпечних, кризових, непередбачуваних. Саме тому в громаді ставлять перед собою цілком реальні цілі – обладнати повноцінний «Клас безпеки» у кожному освітньому закладі.

***

Ця публікація була створена Район.Володимир в межах кампанії «Безпека (Ци)Вільних». Кампанія «Безпека (Ци)Вільних» реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024