«Енергоефективний підхід в розбудові житлового фонду – запорука розвитку громади», – Ярослав Матвійчук

23 Червня 2020, 15:15
Ярослав Матвійчук 2659
Ярослав Матвійчук

У мешканців 5 багатоквартирних будинків Володимира-Волинського фактично погоджені Фондом  енергоефективності заявки з реалізації проєктів із енергозбереження: 4 будинки обрали для реалізації пакет «Б»,  1 – пакет «А».

Про це розповів перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук під час пілотного вебінару «Модернізація багатоквартирного житлового сектору за підтримки Фонду Енергоефективності України».

«Вартість робіт по пакету «Б» становить 12 мільйонів гривень, тож мешканці іноді вагаються, перш ніж розпочати співпрацю з Фондом. Але у одній із наших багатоповерхівок, наприклад, за три дні зі ста квартир 69 уже «за» таку співпрацю. Тобто ми можемо говорити, що проєкт по цьому будинку скоро спрямовуватиметься в банк. Ми також розуміємо, що в «Укргазбанку» є «добро» надавати такі кредитні кошти, і бачимо, що є рух в цьому напрямку», – відзначив Ярослав Матвійчук.

Учасники вебінару навели фінансові розрахунки та поділитись дієвими інструментами покращення стану в багатоквартирному житловому секторі. Під час онлайн-конференції всі зацікавлені мали можливість дізнатися деталі технічних та фінансових аспектів Програми «Енергодім», також отримати відповідь на актуальні запитання щодо умов енергомодернізації будинків за підтримки Фонду.



Під час карантинних обмежень Фонд енергоефективності продовжує  розвиток партнерства з містами, що підтримують заходи з енергоефективності у житловому секторі. Програма дозволяє ОСББ комплексно модернізувати свої будинки й отримати відшкодування за здійснення енергоефективних заходів. Фонд надає компенсацію за матеріали, обладнання, а також за роботи і послуги, які становлять значну частину витрат під час проведення робіт з утеплення будинків.

Важливо, що з квітня цього року зміни до Програми «Енергодім» сприяють зменшенню фінансового навантаження на об’єднання співвласників, адже тепер ОСББ може отримати другий або третій транш гранту від Фонду до повного розрахунку з  підрядниками чи постачальниками обладнання.

Читайте також: У Володимирі розповіли, як ОСББ може стати учасником програми «Енергодім». ВІДЕО

Останні зміни до Програми дозволили проводити покрокову перевірку виконання проєкту, а отже ОСББ зможе отримувати виплати гранту також частинами, що дозволить брати менший кредит або використовувати значно менше власних коштів.

«Енергоефективний підхід в розбудові якісного житлового фонду є запорукою сталого розвитку громади. Підписання Меморандуму та співпраця з Фондом енергоефективності дасть необхідний поштовх для застосування енергозберігаючих технологій в житловому секторі нашого міста», – констатує перший заступник міського голови.

Як зазначалося, на сьогодні 28 заявок спрямовано Фонду саме з Волині – а це третина від усіх надісланих. Співпраця Володимир-Волинської міської ради та Фонду енергоефективності розпочалася у січні 2019 року після підписання Меморандуму обома сторонами.

Нагадаємо, що програму  підтримки енергомодернізації багатоповерхівок «Енергодім» голови об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Володимира-Волинського мали можливість обговорити спільно з директором Фонду енергоефективності Юлією Головатюк-Унгуряну.

Крім того, депутатами у Володимирі була затверджена цільова програма «Тепла оселя», загальний розмір якої становить 7 мільйонів 744 тис. грн, в тому числі з міського бюджету 4 мільйони 720 тис. грн.

У програмі йдеться про відшкодування з міського бюджету відсотків за кредитами, залученими ОСББ, які беруть участь у Програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім».

Нагадаємо, що 28 січня відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Володимир-Волинською міською радою та Фондом енергоефективності.

Читайте також: У Володимирі презентували Програму підтримки енергоефективних заходів для ОСББ

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024