Кіпіані у Володимирі презентував свої книги та розповідав чому треба любити і знати історію

05 Квітня 2017, 19:30
9694

У культурно-мистецькому центрі сьогодні відбулася зустріч володимирчан із українським журналістом, публіцистом та істориком Вахтангом Кіпіані.

На початку зустрічі гість розповів, що його дуже вразила картина, яку він побачив, йдучи на зустріч із володимирчанами.

«Щойно побачив як жінка біля дошки пам'яті так бережно витирає портрет загиблого бійця...На це не можна спокійно дивитись, скільки все це може тривати і як довго і якою ціною ми будемо йти до цього переможного кінця,» - сказав Вахтанг Кіпіані.

Перед тим як приступити до презентації своїх книг публіцист представив свою супутницю, людину, без якої ця зустріч була б неможливою. Це кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам'яті Леся Бондарук.

Далі Вахтанг Кіпіані представив володимирчанам свої книжки «ОУН і УПА. «Зродились ми великої години…» та «Українська Канадіана».

Якщо коротко, то книжка «ОУН і УПА. «Зродились ми великої години…» становить собою зібрання текстів, авторами яких є впливові науковці, журналісти, громадські діячі та дисиденти.

Мовою фактів, свідчень, спогадів, побутових подробиць і навіть філософських міркувань вони відповідають на гострі питання, намагаючись відшукати правду про відчайдушних борців за українську державність — про бандерівців.

Володимирчани почули також про народження ще одного літературного дітища Вахтанга кіпіані, книгу «Українська Канадіана».

- Кілька років тому мені у голову прийшла ідея зробити спецпроект на «Історичній правді», пов'язаний із історією української еміграції у Канаді. Це єдина, мабуть, країна західного світу, де українці не стали бідними родичами у чужій країні, а стали тими, що я називаю акціонерами держави. Вони впливають на її політичне, економічне життя. Також там є об'єднана і дуже сильна громада, яка активно впливає і допомагає Україні. Як журналіст я їздив туди у кілька відряджень. У процесах цих мандрів і зборів я зрозумів, що є величезний пласт історії, який нам невідомий. У книзі зібрані тексти, які написані тоді. Це не наукові тексти про ті часи, це тексти, які описували свіжі відчуття людей, що вирішили покинути Україну і поїхати на Захід. Емігранти не самі про себе розповідають, це роблять ті люди, які до них їздили за духовною підтримкою. Здебільшого, це священики і Йосиф Олеськів, який фактично був ініціатором еміграції у Канаду. Він описує досвід - зіткнення із американською дійсністю, релігійні протиріччя, безземелля тут і абсолютно безкоштовні наділи там до 60 га, - розповів про історію книги Вахтанг Кіпіані.

Далі спулкування пана Кіпіані та присутніх на зустрічі проходило у формі діалогу. Було озвучено кілька цікавих запитань, які стосувались вивчення історії розвитку УПА саме на Волинській землі. Журналіст, історик та публіціст також мав нагоду познайомитись із ветераном УПА Петром Пилиповичем Мартинюком.

Нагадаємо, Вахтанг Кіпіані - головний редактор Інтернет-видання «Історична правда», однойменного тележурналу на каналі ZIK, викладач магістерської програми з журналістики Українського католицького університету у Львові та кафедри PR у Національному університеті «Києво-Могилянська академія», засновник Музею-архіву преси.

Нагадаємо, організаторами заходу є Український інститут національної пам’яті та Фонд Ігоря Гузя «Прибужжя».








 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024