Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter
Лікарі вкотре попереджають про небезпечну хворобу - ботулізм
09:00 16.06.2017
842

Ми мало не щодня чуємо повідомлення про таку небезпечну хворобу, як ботулізм. Лікарі постійно попереджають про небезпеку, проте кількість хворих на ботулізм щороку невпинно зростає.

Більше про небезпечну недугу розповість лікар-інфекціоніст Володимир-Волинського ТМО Тамара Володимирівна Каленська.

- Ботулізм - хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через ЗО хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг, - розповідає лікар.
- В якості джерел і резервуарів інфекції ботулізму виступає ґрунт, а також синантропні тварини, тобто синантропи - істоти, що живуть разом з людьми в масштабах їх жител, так і істоти, що знаходяться в безпосередній близькості від них, а саме зовнішні і внутрішні паразити (комарі, кліщі, гельмінти, блохи тощо), миші, пацюки, горобці, ластівки і т.д. Також сюди відноситься риба, водоплавні птахи і власне люди.
Якщо носієм збудника даного захворювання є тварина, то видимого для нього шкоди під впливом інфекції не виявляється. Що стосується безпосередньо хворих осіб, то для тих, хто їх оточує, епідеміологічно небезпечними вони не є.
Виділення бактерій з зараженого організму в будь-яких варіантах відбувається фекальним або оральним шляхом при подальшому попаданні їх в воду, грунт тощо Зовнішня середа по частині окремих своїх елементів може забруднюватися через розкладання загиблих від розглянутого захворювання птахів і гризунів (тобто безпосередньо через їхні трупи). Власне механізм передачі захворювання є фекально-оральним.

Тамара Володимирівна наголосила, що зараження людини ботулізмом найчастіше відбувається при вживанні в їжу продуктів тваринного і рослинного походження, а саме :
- забруднених клостридіями фруктів і овочів,
- неправильно консервованих продуктів, найчастіше консервовані в домашніх умовах гриби.
- через ковбаси, шинку, копчену рибу,

- Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи. Результат - парези і паралічі м'язів гортані, глотки та дихальних м'язів. Порушення дихання та ковтання призводить до аспіраційної (через потрапляння вмісту шлунку до легень) пневмонії. Може розвинутися сепсис (зараження крові), - продовжує розповідь лікар-інфекціоніст. - Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько добу.

Виявляється, виділяють 3 синдроми ботулізму:
• паралітичний (ознаки ураження центральної нервової системи);
• гастроінтестинальний (ознаки ураження шлунково-кишкового тракту);
• загальнотоксичний (підвищення температури тіла, слабість, головний біль)

- Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому - хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. В подальшому з'являється неврологічна симптоматика: порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну, - розповідає лікар.

- Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом - хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при поразці дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Пані Тамара вкотре наголошує, що при найменшій підозрі на ботулізм хворому необхідно якнайшвидше звернутись за медичною допомогою, ні в якому разі неможна лікуватись самостійно. Лікування ботулізму проводиться тільки в стаціонарі під наглядом медичного персоналу.
Часто виникають ускладнення:
- токсичний міокардит (ураження м'язів серця),
- пневмонія (запалення легень),
- сепсис (зараження крові).

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

- Під час виготовлення продукції необхідно ретельно очищувати сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, в т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Ретельно стерилізувати посуд, спеції та саму продукцію. Ні в якому випадку не купувати консервні продукти домашнього виготовлення та не вживати їх без попередньої достатньої термообробки. Краще надавати перевагу продуктам промислового виробництва, - наголошує Тамара Володимирівна.

З метою попередження харчових отруєнь лікар радить:
- не брати в дорогу та на відпочинок продуктів, що швидко псуються;
- продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати; Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розробним інвентарем;
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
В жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Коментарі
20 жовтня
Вчора
18.10.2017
17.10.2017
16.10.2017
Loading...
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин