У Володимирі тривають «розбірки» довкола храму Юрія Переможця

11 Липня 2018, 20:19
6544

Володимир-Волинський відвідала патріархальна комісія УПЦ КП.

Священики, яких делегував патріарх Філарет, спробували розібратися у конфліктній ситуації, яка створилася навколо храму Юрія Переможця, - інформує БУГ.

Нагадаємо, що комісія прибула завдяки зверненню парафіян церкви (під ним підписалося 750 людей), яке написали після того, як дізналися, що вище церковне керівництво прийняло рішення зняти отця Євгена з посади настоятеля собору, а його сина отця Андрія – перевести на іншу парафію.

10-го липня члени утвореної комісії зустрілися з прихожанами на території собору Юрія Переможця, перед зачиненими дверима храму. 

До Володимира-Волинського приїхали митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, керуючий Тернопільською єпархією архієпископ Нестор, протоієрей Олександр, перший проректор Київської православної богословської академії та інші.

“Кожен з нас відірвався від своїх справ, щоб приїхати і послухати Вас. Храм закритий, існує розділ в душах людей, а це неправильно. У владики Матфея є обов’язки свої, він керуючий Володимир-Волинською єпархією. Ми ще з ним не спілкувалися, а в першу чергу вирішили вислухати вас. Після спілкування з вами вислухаємо його. Почувши всіх донесемо думки до патріарха і будемо чекати його рішення”, – сказав на початку розмови митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан. 

Священики, яких делегував патріарх Філарет, спробували розібратися у конфліктній ситуації, яка створилася навколо храму Юрія Переможця
Священики, яких делегував патріарх Філарет, спробували розібратися у конфліктній ситуації, яка створилася навколо храму Юрія Переможця

Ситуацію спробував роз’яснити отець Євген, настоятель храму Юрія Переможця. Так, за його словами, служить у соборі понад 20 років. З владикою Матфеєм за одним престолом прослужив 10 років.

“Коли владика став керувати Володимир-Волинською єпархією, першим своїм  указом зняв мене з благочинного. Я в нього запитав тільки одне: яка причина? Єдине що він мені сказав: отець Євген, для чого вам той «геморой». Воно вам потрібно?». Я взяв благословення смирно і пішов. Причина потім не була і озвучена на загальних зборах. Пройшов деякий час і почалася масова роздача нагород. Починаючи від жовтого хреста, хреста з прикрасами і мітри. Усі стали митратами через дуже короткий час. Ми, як свідомі священики, написали до Філарета листа, вернувся цей лист із підписом, що його одержали в патріархії. Реакції не було. Тоді я завіз листа особисто в патріархію. Після того дізнався від людей про чутки, що нас з Андрієм знімають. Я запитав на зборах: а що це за вакханалія, коли місто говорить, що нас знімають, а ми з вами бачимося і ви нічого не кажете?  Тоді нам сказали: ви ідете в район, вибирайте, а собор залиште. Я сказав людям, що будемо з ними прощатися. Люди зранку наступного дня зібралися у церкві і викликали Матфея, але владика не приїхав. Приїхали інші отці і сказали людям, що ми говоримо їм непраду і насправді ніхто нас не жене”, – розповів отець Євген.

10-го липня члени утвореної комісії зустрілися з прихожанами на території собору Юрія Переможця
10-го липня члени утвореної комісії зустрілися з прихожанами на території собору Юрія Переможця

Ситуацію спробував роз’яснити отець Євген, настоятель храму Юрія Переможця.
Ситуацію спробував роз’яснити отець Євген, настоятель храму Юрія Переможця.

Тоді, розповідають люди, а це було в березні 2018-го,  направили листа патріарху Філарету, де було два пункти: залишити священиків служити у церкві і заборонити владиці Матфею служити у церкві. Зібрали 750 підписів.

“Я був у Києві у Святійшого, він сказав, що якщо будете служити по великих святах і церква буде відкрита світловий день, то ви залишитеся в храмі. Я відмовив, що добре. Через деякий час після цього відкрили недільну школу, я почав ходити в бригаду, читати там лекції, церква була відкрита”, – розповів отець Євген, настоятель храму.

За словами прихожан, єпископа Володимир-Волинського і Турійського Матфея бачити у храмі не хочуть. Він не раз з’являвся на їх очах напідпитку. Крім того, за словами прихожан, владика над церквою поставив казначея і збільшив на кілька тисяч у місяць відрахування з церкви на єпархію.


Зі слів голови патріархальної ради храму Олександра Куцика, коли Патріарх Філарет приїжджав до Володимира-Волинського, люди впевнилися у тому, що хтось нашіптує йому неправдиву інформацію про храм і прихожан.

“Він запитав, чи правда, що ми не вважаємо його за Патріарха. Ми здивувалися і відповіли, що це не правда і чи не вважає він, що йому дають неправдиву інформацію””, – зазначив Олександр Куцик.

За деякий час комісія,  яка зібрала у Володимирі-Волинському інформацію, направить її зі своїми висновками патріарху і той винесе своє рішення.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024