Володимир: повернути не можна залишити

28 Червня 2021, 13:30
Місто Володимир БЛОГ 2740
Місто Володимир

Не так давно у Володимирі-Волинському провели перше засідання робочої групи з вивчення питання повернення історичної назви місту.

На засіданні ознайомилися з досвідом перейменування міста Переяслав, вислухали наукову довідку щодо походження початкової назви Володимира та визначили завдання керівників структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради.

Озвучені аргументи та історичні моменти були досить цікавими. А ще стало зрозумілим, що для того, щоб повернути місту історичну назву, працювати треба не покладаючи рук.

За моєї пам’яті це вже, здається, третя спроба повернути місту історичну назву і позбутися приставки «Волинський». Історичну справедливість пробували встановити у 1994, 1998 роках і, здається перед виборами, у 2020 році.

Дай Боже, щоб цього разу все вдалося. Хоча вже стає зрозуміло, що на позитивний результат має працювати згуртований міцний тандем — робоча група та громада.

Говорили про голосування та опитування. Тут поки все темно і не зрозуміло. Якщо голосуватимуть на інтернет платформі, то з якого віку можна буде голосувати, хто саме зможе голосувати: лише мешканці міста чи жителі всієї громади. Бо якось не зрозуміло, як це житель села Новосілки має обирати назву місту в якому не живе. З іншої сторони – ці люди теж повноцінні жителі громади.

Потрібно кільканадцять разів доступно пояснити містянам, що перейменування їм нічого не буде коштувати. Не брати на «чесне слово», а залучити якнайбільше спеціалістів та медійників. А ще облаштувати та запустити інформаційні бігборди та дашборди. Слід бути готовими до того, що пояснювати та тлумачити потрібно буде довго і наполегливо.

Треба зробити все і навіть більше, щоб люди зрозуміли, що назад дороги немає і Володимир може спокійно обійтися без приставки. І що ця приставка не про «нелюбов» до Волинського краю, а як нагадування про руйнівне втручання в історію міста за часів Російської імперії, а далі – Радянського союзу.

Повернути місту назву Володимир - це те, що потрібно зробити «вже тут і зараз». Так, будуть обурення… Так, поллється чорнуха у ЗМІ, точно буде супротив людський і містечкової опозиції. Але те, що нас не вбиває, робить нас сильнішими. Пройдемо всі ці випробування, будемо мати досвід. Але відступати вже точно немає куди.

У соцмережах як тільки з’являється якийсь матеріал про повернення місту історичної назви, противники цього процесу одразу ж засипають у коментарях своїми аргументами. Мовляв, не на часі, краще робіть дороги, запускайте підприємства... Але ж одне іншому не мішає! У містах, які пройшли всі ці процеси, життя не зупинилося, а мешканці голодними-холодними не залишилися.

Так, я народилася у Володимирі-Волинському. Так, я їхала і поверталась у свій рідний Володимир-Волинський. Але я за справедливість. У цьому випадку – за історичну. Я за Володимир!

P.S.Цікаво, а коли перейменовували українські міста на радянський манер, думкою мешканців міст  (сіл) цікавились? Давали якийсь час для роздумів та дискусій?

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024