Набули чинності нові вимоги до молока

15 Липня 2019, 14:00
Молоко 1023
Молоко

В Україні з 12 липня набув чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства «Про затвердження нових вимог до безпеки молока і молочних продуктів».

Документ має уніфікувати відповідні українські та європейські вимоги, урегулювати значення основних мікробіологічних показників, адаптувати технологічні вимоги до сучасних реалій та скасувати застарілі норми у цій сфері, повідомляють у Європейській Бізнес Асоціації.

Нові вимоги стосуватимуться усіх операторів ринку молока та молочних продуктів незалежно від форми власності, крім первинного виробництва молока та молозива, призначених для власного споживання, та приготування, обробки і зберігання в домашніх умовах молочних продуктів для власного споживання.

 «Для деяких підприємств вимоги даного Наказу – це вже сьогодення. Для інших компаній – це можливість вдосконалити власне виробництво. В цілому, передбачається, що нові вимоги стимулюватимуть підвищення обсягу виробництва молока вищого ґатунку. До того ж, оновлення вимог у даній сфері дозволить привести національне законодавство у відповідність до вимог ЄС щодо ветеринарно-санітарних правил виробництва та обігу молока, визначення показників безпечності; зобов’яже переробників слідкувати за показниками якості та безпечності, запровадити принципи ризик-орієнтованих підходів при формуванні періодичності відбору зразків, покладаючи цю відповідальність на учасника ринку, залишаючи за компетентним органом інструмент контролю добросовісності оператора ринку», – зазначив Євген Кузьменко, менеджер комітетів.

Однак не можна сказати, що прийняття даного Наказу відразу підвищить рівень якості та безпечності продукції. Адже для цього необхідні комплексні зміни, а саме, законодавчі вимоги до якості мають бути підтримані системою контролю. В сусідній Польщі вже є досвід проходження цього нелегкого  шляху. Головним  чинником  успіху  був  контроль без виключення та  позбавлення на 2 тижні права на реалізацію всієї  молочної сировини підприємства-виробника, якщо вона не відповідає вимогам. Це підняло рівень свідомості та відповідальності виробників  молочної сировини.  Тож,  якщо ми хочемо мати безпечну та якісну продукцію, необхідно підкріпити законодавче урегулювання якісним державним контролем. Адже від операторів ринку залежить ступінь  виконання  всіх вимог, а від системи державного контролю – наскільки прозоро та послідовно будуть ставитись до перевірки операторів ринку без  жодних виключень.

Можна говорити про те, що навряд чи споживач відчує різке цінове коливання, адже великий сумлінний молочний бізнес вже живе за такими стандартами. Так, наприклад, для компаній-членів Молочного комітету Європейської Бізнес Асоціації з прийняттям даного наказу практично нічого не змінюється. Адже це або крупні бренди зі світовим іменем, які дотримуються єдиних стандартів якості на міжнародному рівні, або ж компанії-експортери, які постачають свою продукцію у тому числі і до країн Європейського Союзу, відповідно, давно встановили такі вимоги до свого виробництва.

Такі компанії працюють з високоякісною сировиною, а обсяги молока «екстра» та вищого  ґатунку  складають переважну частку від загального виробництва. Кожна партія сировини щоденно проходить жорсткий контроль з якості та безпечності, до того ж, відбувається перевірка на всіх етапах виробництва та обігу, розпочинаючи зі збору сировини, що дозволяє забезпечити простежуваність до кожної ферми-постачальника. Більше того, міжнародні компанії, окрім дотримання усіх регламентованих українським законодавством вимог, проводять додаткові власні перевірки якості – як експрес методи, так і  комплексні дослідження. Часто внутрішні вимоги до контролю якості є більш суворими, ніж ті, що встановлені законодавством.

Перехідний період для адаптації до нових правил для компаній, які орієнтовані на внутрішній ринок встановлено до 2022 року.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024