Володимирчани мають знати: що таке психологічне насильство

18 Серпня 2019, 09:30
Що таке психологічне насильство 881
Що таке психологічне насильство

Психологічне насильство на відміну від фізичного, сексуального чи економічного набагато важче ідентифікувати.

Про це роз’яснили юстиція Волині спільно із сімейним радником Віктором Вальчуком.

Вони неодноразово у своїх роз’ясненнях наголошували, як протидіяти домашньому насильству, розповідаючи, зокрема, про його форми, відповідальність, спеціальні заходи по протидії насильству тощо.

Термін «насильство» найперше асоціюється із фізичною агресією.

Текст подаємо без змін:

«Зазначимо, що сприймання насильства винятково як завдання фізичних ушкоджень буде все таки не правильним. Психологічне насильство на відміну від фізичного, сексуального чи економічного набагато важче ідентифікувати. Сьогодні ми б хотіли розповісти саме про цю форму насильства, яка складається зі словесних образ, погроз, у тому числі, щодо третіх осіб, принижень, переслідувань, залякування, інших діянь спрямованих на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдати шкоди психічному здоров’ю особи.

Особливостями є те, що психологічне насильство відбувається наступним чином:

циклічно, якщо воно з’явилось один раз, то обов’язково повториться – має тенденцію до зростання. Американська дослідниця Леонора Валкер в результаті своїх досліджень описала основні три фази домашнього насильства: фаза збільшення напруги, фаза вибуху і насильства, фаза каяття та примирення.

Чому важко відрізнити психологічне насильство від інших його видів? Зупинимося на конкретному прикладі: чоловік забороняв дружині одягати сукні, які на його погляд були відвертими, і щоразу, при сторонніх, лаявся на неї образливими, лайливими словами, якщо вона не виконувала його заборон. Чому він це робив при чужих людях? Тому що вважав, що таким чином дружина буде осоромлена і задумається про правоту чоловіка. Щоразу так маніпулюючи, дружина справді починала вважати себе винною у подальших сімейних сварках. І тому доречним буде зазначити про таке поняття як газлайтинг, що є формою психологічної маніпуляції, метою якої є змусити жертву сумніватися в адекватності свого сприйняття навколишньої дійсності, ставлячи під сумнів навіть власну пам'ять та розсудливість.

Це досить небезпечна форма психологічного насильства, яку важко розпізнати. Кривдник поступово переконує постраждалу особу, що саме вона є ініціатором, провокує конфлікти, а постраждала особа під впливом такої поведінки кривдника починає сумніватись у правильності своїх дій, почувається винною у всьому. Небезпека газлайтингу і в тому, що це може викликати у постраждалої особи нервовий зрив.

Підсумовуючи зазначимо, якщо ви страждаєте вдома від психологічного чи якогось іншого виду насильства, терміново звертайтесь за допомоги до фахівців! Телефонуйте на національну гарячу лінію з протидії домашньому насильству за номером 116 123. Національна дитяча «гаряча» лінія – 116 111».

Читайте також: Турійчани мають знати: що таке домашнє насильство і де отримати допомогу

Турійчани можуть звернутися за допомогою до сімейних радників

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024