Майже півтора мільйона гривень потрібно на купівлю житла сиротам у Володимирі

19 Серпня 2019, 14:47
1222

У Володимир-Волинській міській раді обговорили можливості забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Обсяг субвенції з держбюджету на придбання, ремонт і будівництво житла для дітей таких категорій у 2019 році становить 10, 5 мільйона гривень, – повідомляють у Волинській ОДА. З них 6,3 мільйони спрямують на будівництво дитбудинку сімейного типу в місті Рожище. Решту коштів планують витратити на придбання житла для дітей-сиріт. Рішення про їх розподіл обласна комісія прийматиме на основі пропозицій від органів місцевого самоврядування, – інформує офіційний сайт міста.

Станом на 1 серпня на первинному обліку в службі у справах дітей виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради перебувало 88 статусних дітей, 44 особи з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Відповідно, діти віком до 23-х років, які перебувають на квартирному обліку, можуть бути забезпечені власним житлом або грошовою компенсацією за кошти субвенції з держбюджету. Відтак, рішенням виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради від 13 серпня 2019 року створена комісія з питань визначення напрямків та об’єктів, на які буде спрямована субвенція з державного бюджету (кошти місцевим бюджетам виділять на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа). До її складу увійшли представники виконавчих органів міської ради: управління фінансів та бюджету, юридичного, житлово-комунального господарства і будівництва, управлінь містобудування та архітектури, освіти, соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.



15 серпня члени комісії під головуванням першого заступника міського голови Ярослава Матвійчука обговорили напрямки, на які можливе спрямування субвенції з державного бюджету. 

Начальник служби у справах дітей виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради Лілія Сидорук поінформувала присутніх про те, що в місті функціонує 1 прийомна сім’я та 1 дитячий будинок сімейного
типу (ДБСТ).

З її слів, на сьогодні у Володимирі-Волинському немає бажаючих створювати нові ДБСТ, але напрямок спрямування державної субвенції для дітей-сиріт є актуальним, адже станом на 14 серпня 2019 року на квартирному обліку у виконавчому комітеті міської ради перебували 4 особи, які можуть бути забезпечені житлом за кошти субвенції. Гранична вартість придбання житла чи обсяг грошової компенсації визначається з урахуванням таких нормативів:

– у квартирах, садибних (одноквартирних) будинках із житлового фонду – 31 кв. м. загальної площі. Додатково – 10 кв. м жилої площі на кожну дитину з інвалідністю, особу з їх числа;

– вартість 1 кв. м загальної площі житла обчислюється відповідно до
нормативно-правових актів Мінрегіону.

На сьогодні опосередкована вартість 1 кв. м загальної площі житла в області складає 11390 грн. Відтак, для виплати компенсації за належне житло на 1 дитину необхідні кошти у сумі 353090 грн, а для забезпечення житлом усіх 4-х осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на квартобліку у виконавчому комітеті Володимир-Волинської міської ради, потрібні 1412360 грн. 

Враховуючи вищевикладене, було вирішено внести обласній комісії пропозиції щодо виділення міському бюджету згаданої суми для придбання житла сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024