Лісівники Володимирщини взялися відновлювати унікальне урочище

29 Квітня 2020, 16:57
Урочище Кошманка 2203
Урочище Кошманка

Лісівники ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» взялися за відновлення урочища Кошманка – улюблена, але запущена у на Володимирщині територія з унікальним джерелом.

Про це пишуть на сайті Волинського ОУЛМГ.

Здавна тут любили проводити час місцеві жителі, частенько приїздили і з різних куточків України – урочище завжди приваблювало красою природи та унікальним джерелом. Але з часом територія стала втрачати гарний вигляд.

«Урочище Кошманка розміщене між селами Мар’я-Воля та Нехвороща. Густий ліс, який стелиться пагорбами, нависає над урочищем зеленими куполами, огинає Кошманку підковою з трьох сторін. На південь тягнеться вологий луг, на якому ростуть очерети та лози. Навпроти – частина лісового масиву, який в народі називають Замчищем. За легендою, тут стояв замок, в якому мешкала красуня-княжна Марія, котра, аби врятувати від загибелі своїх людей, добровільно пішла в полон до кочівників. Саме в її честь і назване село Мар’я-Воля. Звичайно, це тільки легенда, але замок вочевидь існував в дійсності, оскільки свого часу місцевими краєзнавцями було виявлено залишки пристані.

Кошманка, згідно переказів, отримала назву від однойменної річечки, яка витікала з глибини лісу і впадала в Лугу. Згодом від неї залишився рівчак, схований серед густого очерету.

«Візитівкою Кошманки було унікальне джерело з надзвичайно чистою водою. Навкруг джерела росли кучеряві красуні-верби, що були окрасою Кошманки. Саме джерело, шепіт верб, гомін лісових дерев, щебет птахів і розмаїття квітів на лугу притягували в урочище любителів відпочинку на природі», – описує місцину Антоніна Булавіна у публікації видання «Місто вечірнє».

Розповідає авторка статті, що місце з часом стало втрачати свою привабливість. Територія заростала, джерело забруднилося. І це стало найбільшим болем для людей. Не стало й дороги та містка, який вів до джерела.

Так тривало, поки відновлювати втрачене взялися лісівники – з ініціативи директора підприємства Володимира Філюка.

Лісівники прибрали зарослі, очистили джерело. Облаштували огорожу, встановили біля джерела альтанку. Тепер тут можна подивитися на дійсно чудові місцеві краєвиди.

Місце є улюбленим серед грибників, ягідників та просто любителів побути наодинці з природою.

Головний лісничий ДП «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» Наталія Козій розповідає, що відтоді територія постійно підтримується у належному стані.

Правда, іноді лісівникам доводиться прибирати сміття. А цього року люди, спалюючи суху траву, знищили вогнем значні території довколишніх полів. Тепер знову треба час, щоб природа відновилася.

Читайте також: Королівський, алмазний, золотий: яких фазанів розводять в Устилузькому лісництві









 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024