Володимир: міські кладовища нагадують оранжереї штучних квітів

23 Квітня 2017, 18:26
11708

Перший тиждень після Великодня називають Поминальним.

Назва Проводи є найбільш популярною для нашого регіону. Ще побутують назви Гробки, Дарна неділя, Хомина неділя. 

Цього тижня відпускають душі померлих на волю аж до наступної неділі. Коли люди приходять на кладовище, то можуть говорити з мертвими, як із живими людьми. 

На Провідну неділю люди йдуть на цвинтар і несуть квіти (хто живі, а хто штучні пластмасові), паску,крашанки. Є такі що несуть цукерки, печиво, коливо. Хто як.

Не будемо багато писати просто пакажемо світлини з кладовищ - Федорівського та Ладомирського.

Могили просто потопають у штучних яскравих квітах. Зрідка можна побачити як на могилах зацвітають примулки, братики, чорнобривці, рідше тюльпани, нарциси.

Тим, хто заздалегідь не встиг купити штучних квіток на могілки, повезло, бо цьогоріч їх продавали прямісінько біля самого входу. 

І марно, що екологи не втомлюються попереджати, що пластикові квіти є досить небезпечними, адже утилізувати поминальні символи майже неможливо, бо пластик і папір, просякнутий парафіном, розкладається надзвичайно довго. Також, як стверджують екологи, під час їх спалювання у повітря викидається діоксин та інші небезпечні токсичні речовини, котрі несуть загрозу для здоров’я населення, особливо такі викиди спричиняють виникнення онкологічних захворювань.

Розуміючи таку шкідливість пластикових квітів і вінків, у європейських країнах вже давно заборонене їхнє використання.

Найкраща альтернатива цьому пластику – живі квіти. 

Звичайно, люди вправі вирішувати самі: купувати чи відмовитися від пластикових прикрас. Та усвідомити їхню шкідливість – обов’язок кожного. 








Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024