Посівна пройшла успішно, - Микола Юнак

19 Травня 2017, 14:00
14713

На полях володимир-волинського краю щодень більшає техніки. Аграрії району закінчують один із найвідповідальніших  етапів своєї діяльності - посівні роботи, а також готуються до подальшого обробітку і догляду за рослинами.

Про це ми й розмовляли із керівником агропідприємства «Західний Буг» Миколою Юнаком.

- Миколо Петровичу, як цьогоріч проходила посівна?

- Позитивно перезимували, тому роботи в полях почали раніше. Підживлені були озимі культури: пшениця, жито, ріпак. Посіяли ярі культури: горох,  сою, яру пшеницю. Чимало площ віддали під соняшник.

- Між іншим, цю культуру не часто можна побачити на волинських полях. Чому вона набирає популярності сьогодні?

- Бо її потребує ринок. Якщо є попит, то і аграрії засівають поля відповідною культурою. До речі, радянська агрономія була неправа, коли стверджувала, що соняшник дуже втомлює землю і витягує усі поживні речовини з ґрунту. Якщо правильно його вирощувати і обробляти, то жодної шкоди ця культура не приносить. Головне - кваліфіковані кадри на підприємстві та правильний підхід у роботі.

- До речі, про кадри. Скільки людей брало участь у посівній?

- Працювали близько 80 чоловік. В полях задіяли 20 одиниць сільськогосподарської самохідної техніки, не рахуючи причепних та навісних агрегатів.

- Які площі засіяно агропідприємством «Західний Буг»?

- Під озимі культури віддали 2000 гектарів, під ярі - 3100 гектарів володимир-волинських земель. Сіяли у Жовтневому, Красноставі, Галинівці, Свійчеві, Марія-Волі, Турівці, Стенжаричах, Микитичах  і т.д.

Це при тому, що десь зо 700 гектарів цих площ раніше займали облогуючі території. Там росли чагарники і дикорослі дерева. Довелося ці площі попередньо розчищати і готувати під обробку. Проте якщо вже є плани працювати у районі, то це не ніколи нам не стане на заваді.

- Як ви вважаєте, чи буде таки найближчим часом в Україні ринок землі? Чи виграють від цього селяни?

- Переконаний у тому, що 99% фермерів не зацікавлені у створенні  ринку землі. Більшість влаштовують відносини по типу «власник-орендар».

Розмову вів Андрій Степанюк

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024