Як не отруїтися грибами та що робити при отруєнні: поради
В Україні з початку року 161 людина отруїлась дикорослими грибами. З них п'ятеро померло.
Про це інформує Центр громадського здоров'я України.
Постраждалих зареєстрували у Вінницькій області – 33 особи, Хмельницькій області – 22 особи, Дніпропетровській області – 15 осіб, (2 летальних), Закарпатській області – 11 осіб, (2 летальних), Чернівецькій області – 10 осіб, Рівненській та Донецькій областях – по 8 осіб, Чернігівській області – 7 осіб, Київській області – 6 осіб, Кіровоградській та Черкаській областях – по 5 осіб, Львівській, Миколаївській, Тернопільській, Херсонській областях — по 4 особи, Волинській області – 3 особи, (1 летальний), Житомирській та Полтавській областях — по 3 особи, Харківській області — 2 особи, Запорізькій, Івано-Франківській, Одеській, Сумській областях — по 1 особі.
Як не отруїтися грибами:
– Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації.
– Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
– Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
– Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
– Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
– Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
– Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
– Не куштуйте сирі гриби.
– Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
– Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
– Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
– Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.
Пам’ятайте, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
У випадку отруєння, у жодному разі не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для життя.
Читайте також: Гриби загострюють хронічні хвороби. Як не стати жертвою «тихого полювання»
Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром