Вагітні, діти, літні люди: хто повинен щороку вакцинуватися від грипу

03 Листопада 2020, 18:00
826

Кожен пацієнт, який обрав свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, має право на безоплатну вакцинацію, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Про це повідомляють на сторінці НСЗУ в мережі.

Безоплатно можна планово вакцинуватися проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції.

Пацієнт може зробити безоплатно щеплення за Національним календарем в комунальних закладах охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу, а також в приватних медичних закладах і в лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ. Вакцина БЦЖ робиться немовляті в пологовому будинку. Це також, гарантована безоплатна послуга.

Безоплатними є ті вакцини, які держава закуповує централізовано. Вакцини, які не входять до Календаря щеплень – рекомендовані. Їх купують в аптеці за власний кошт, а власне послуга проведення щеплення у сімейного лікаря безкоштовна. Транспортувати куплені в аптеці вакцини слід у спеціальних контейнерах із дотриманням холодового ланцюга. Інакше вони втратять ефективність.

До рекомендованих належать щеплення проти гепатиту А та В, вітряної віспи, менінгококової, пневмококової, ротавірусної інфекції, проти грипу, а також проти тих захворювань, для імунопрофілактики яких існує вакцина, зареєстрована в Україні.

Пандемія – не привід скасовувати чи відкладати вакцинацію. Припинення або зменшення планових імунізацій загрожує новими спалахами інфекційних хвороб. Для вироблення адекватного імунітету від деяких хвороб необхідно декілька доз вакцини. Всі вони мають бути зроблені в певний проміжок часу, інакше захист втрачається.

Вакцинуватися від грипу потрібно щороку усім. А особливо тим, хто ризикує захворіти на грип чи постраждати від його наслідків найбільше. А це – вагітні жінки на будь-якому місяці вагітності, діти до 5 років, літні люди 65+, люди з хронічними порушеннями здоров’я, медичні працівники.

І грип, і коронавірусна інфекція  небезпечні захворювання. Вони можуть мати як легкий перебіг, який дозволяє лікуватися вдома під наглядом сімейного лікаря, так і ускладнену форму, що може загрожувати життю та потребуватиме госпіталізації. Обома вірусними інфекціями, на жаль, можна заразитися одночасно. В такому разі існує ризик серйозного ураження легенів та складного перебігу хвороби. Але від однієї з вірусних інфекцій є вакцина. Тож будь-яка розсудлива людина убезпечить себе та своїх рідних хоча б від ускладнень внаслідок грипу.

Перш ніж йти робити щеплення дитині або собі, переконайтеся, що ви не маєте симптомів COVID-19. А також в тому, що в вашій амбулаторії безпечність цього процесу організована належним чином. Радимо кожному обговорювати планову та рекомендовану вакцинацію безпосередньо зі своїм сімейним лікарем. Так, ви можете перевірити календар щеплень, поставити будь-які запитання щодо вакцинації, переконатись, що не маєте протипоказань для проведення щеплення.

Читайте також: Як не отруїтися грибами та що робити при отруєнні: поради

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024