Що відзначають 21 листопада та кого вітати з іменинами

21 Листопада 2020, 07:00
1053

Доброго дня, шановні читачі. Сьогодні 21 листопада – 325-й день року (326-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 40 днів.

21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи

Це свято заснували Указом Президента ще в 2014 році.  Але історія свята почалася ще в 2005 році.

Тоді при владі був Віктор Ющенко, він назвав свято Днем свободи, і відзначали його 22 листопада. Це був день пам'яті про «Помаранчеву революцію», яка почалася роком раніше. Цей день повинен був зміцнити ідеали свободи і принципів демократії, пропагувати їх, а також згадати про завоювання Помаранчевої революції.

Однак з приходом на пост президента Віктора Януковича, указ Ющенка скасували, і встановили свято День соборності і свободи, який відзначали 22 січня, таким чином замінивши ще і День соборності України. Коли в 2014 році президентом став Порошенко, він скасував Указ Януковича і відновив День соборності України. При цьому заснував нове свято «День гідності і свободи».

День ангела імені відзначають: Михайло, Гаврило, Анфіса.

21 листопада – День Святого Михайла, Михайлів день, Собор Архістратига Михаїла.

Дане свято недарма відзначається саме 8 листопада за старим стилем і 21 листопада за новим. 8 день вказує на день Страшного суду, а листопад – 9 місяць після березня, який вважався першим після створення світу. Існує 9 ангельських чинів і саме в 9-му місяці після створення світу встановлено свято на честь всіх небесних сил – ангелів, серафимів, херувимів, і інших світлих вісників Божої волі.

На іконах архангел (головний ангел) Михайло зображується в військовому вбранні, з мечем або списом, що вражає дракона. Згідно з біблейськими писаннями Михайло – єдиний ангел, який зміг протистояти Люциферу і скинути його з Небес. Михайло встав на захист небесних сил і слави Господа зі словами «Ніхто як Бог!» З тих пір Михайло є наближеним до Господа ангелом, керуючим іншими небесними істотами і протегує несправедливо скривджених і ошуканих людей, своїм вогненним мечем знищуючи несправедливість і наклеп.

У безлічі біблійних сюжетів брав участь Архангел Михайло, наприклад, він вказував дорогу ізраїльтянам під час виходу з Єгипту. З ім’ям Архангела Михайла пов’язано і безліч чудес, в тому числі, що саме цей ангел допомагав Жанні д’Арк.

У народі 21 листопада називають на честь Архангела Михаїла просто – Михайлів день і пов’язують його традиційно з початком зими.

Події
1620 — після тримісячного плавання на кораблі «Мейфлавер» сім’ї англійських переселенців-пуритан висаджуються в Північній Америці — в районі мису Код.
1783 — У небо над Парижем піднялася перша пілотована людиною повітряна куля братів Жозефа-Мішеля і Жака-Етьєнна Монгольфье.
1806 — Наполеон оголосив «континентальну блокаду» Великої Бритарії.
1877 — Томас Едісон винайшов фонографа.
1906 — у Вільнюсі вийшов друком перший номер білоруської газети «Наша ніва».
1916 — потонув «Британнік», корабель-близнюк «Тітаника» налетівши на німецьку міну.
1918 — У Львові встановлено польську владу. Уряд ЗУНР переїжджає до Тернополя, згодом до Станіслава.
1919 — Був укладений «Договір між союзними державами і Польщею про Східну Галичину», який передбачав передачу на 25 років Галичини до складу Польської республіки з обов’язковим забезпеченням їй автономного статусу.
1920 — Армія УНР перейшла Збруч на територію Польської держави, де була інтернована в таборах.
1921 — 1921 — Більшовики розстріляли під містом Базаром 359 полонених українських вояків, учасників Другого зимового походу (розстріли тривали до 23 листопада)
1941 — В СРСР запроваджено податок на холостяків.
1947 — У Нью-Йорку засновано Панамериканську українську конференцію. В наступному, 1948 р. було утворено Координаційний Осередок Українських Громадських Організацій в Європі. Після тривалої підготовки, в листопаді 1967 р. на з’їзді в Нью-Йорку утворено Світовий Конгрес Вільних Українців (СКВУ), який об’єднав всі крайові і міжкрайові українські організції діаспори.
1962 — президент США Джон Кеннеді зняв блокаду Куби.
2004 — в Україні проходив другий тур виборів Президенти України. О 20:40 на Майдані Незалежності близько 20 тисяч прихильників кандидата в Президенти України Віктора Ющенка розпочали акцію з оприлюднення підсумків паралельного підрахунку результатів другого туру виборів. Розпочалася Помаранчева революція.
2013 — в Україні почався Євромайдан.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024