Як підготуватися до тривалих вихідних, якщо в родині є важкохвора людина

08 Січня 2021, 16:00
Фото ілюстративне 760
Фото ілюстративне

Зараз усі в очікуванні свята та можливості провести вихідні з близькими. Проте є родини, які думають про святкування з тривогою.

Як підготуватися до довгих вихідних, якщо в вашій родині важкохвора людина, розповідають у Фонді паліативної допомоги ЛаВіта.

– Проконсультуйтеся з лікарем.

Обговоріть, як діяти у разі погіршення стану пацієнта. Уточніть обмеження (щодо вживання алкоголю, їжі), адже деякі препарати категорично не можна змішувати.

– Дізнайтеся про найближче паліативне відділення або виїзну паліативну службу.

Станьте на облік або отримайте прямі контакти. Навіть якщо стан близької людини стабільний, попросіть у лікаря виписати направлення на паліативну службу або уточніть, наскільки швидко його зможуть виписати, якщо така потреба виникне під час вихідних.

Уточніть, які документи потрібні будуть для госпіталізації. Зазвичай це паспорт та ідентифікаційний код пацієнта, медичні документи зі встановленим діагнозом і направлення від сімейного або лікуючого лікаря.

Уточніть порядок роботи закладу паліативної допомоги у вихідні дні. Зазвичай паліативні відділення й хоспіси працюють цілодобово, але госпіталізація може відбуватися в певний час. Так само обмеження можуть бути пов'язані з COVID19.

– Заздалегідь подбайте про знеболення.

Поспілкуйтеся з лікарем, випишіть рецепт на всі святкові дні (закон дозволяє виписати рецепт максимум на 15 днів), уточніть графік роботи аптеки, в якій ви зазвичай купуєте знеболюючі.

Якщо ви купуєте знеболюючі препарати пільгово (з частковою або повною компенсацією вартості), поцікавтеся, чи укладений такий договір з січня 2021 року. Якщо ні, налаштуйтеся на придбання ліків за повну вартість. У такому разі зберігайте всі чеки. Надалі копії чеків можна долучити до заяви місцевому органу влади з вимогою компенсації коштів.

Кількість знеболюючого препарату на вихідні повинна бути з запасом щонайменше на два додаткові дні. При цьому пам'ятайте, що лікар може виписати кілька рецептів в один день, зафіксувавши номери кожного рецепту в амбулаторній карті пацієнта. В аптеці вам не обов'язково пред'являти всі рецепти одразу: рецепт дійсний 10 днів з дня його виписування.

Якщо болю немає, але лікар припускає, що він може виникнути, домовтеся з ним про план дій на такий випадок. Дізнайтеся також графік роботи аптеки, яку медична установа, у якій обслуговується пацієнт, рекомендує для придбання знеболюючих препаратів.

– Якщо пацієнт приймає спеціалізоване харчування, подбайте про невеликий його запас.

Під час свят можуть бути перебої з поставками, а їжа потрібна завжди.

Читайте також: Як відсвяткувати Різдво Христове і не захворіти на коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024