Представники омбудсмена перевірили, як поліція у Володимирі бореться з поширенням COVID-19

23 Березня 2021, 14:05
Відділ поліції у Володимирі-Волинському 1164
Відділ поліції у Володимирі-Волинському

Працівники регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Любов Сітовська та Віталій Єлов здійснили повторний моніторинговий візит до Володимир-Волинського районного відділу поліції.

Під час моніторингу було з’ясовано хід виконання рекомендацій за результатами попереднього моніторингового візиту, який проводився у 2019 році, а також стан забезпечення заходів із запобігання поширенню COVID-19, – йдеться на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Учасники моніторингової групи безперешкодно поспілкувалися з персоналом та відвідали кімнату для затриманих осіб, службові кабінети та інші приміщення, ознайомилися з документацією ВП.

Моніторингова група відзначила, що на виконання рекомендацій, наданих за результатами попереднього візиту, який відбувся у 2019 році керівництвом ВП налагоджено належну фіксацію перебування осіб в установі, обладнано двері службових кабінетів табличками з прізвищами та посадами осіб, які працюють в цих кабінетах, належно обладнано кімнати для затриманих, покращено роботу відповідальних осіб за перебування затриманих осіб у ВП, в черговій частині розміщено перелік закладів охорони здоров’я, де впроваджена замісна підтримувальна терапія та інша корисна інформація, вжито заходів щодо проведення ремонтів у службових кабінетах.

Також встановлено, що на час візиту підрозділ поліції забезпечений засобами індивідуального захисту в достатній кількості. Засоби індивідуального захисту регулярно видаються персоналу та у разі потреби відвідувачам, затриманим особам та іншим учасникам. У фоє та службових кабінетах наявні антисептичні засоби. Розроблено та затверджено План протиепідемічних заходів щодо коронавірусної інфекції. Підрозділ поліції забезпечено інформаційними матеріалами, розробленими Департаментом охорони здоров’я, щодо запобіжних заходів зі зниження ризику інфікування коронавірусною інфекції.

Разом з тим, монітори відзначають, що деякі рекомендації, наданні ВП за результатами попереднього візиту залишаються не виконаними чи частково виконаними, та мають місце недоліки та упущення у сфері захисту прав людини.

Так, пандус при вході в приміщення не обладнано поручнями відповідно до чинних вимог. Не обладнано кімнати для конфіденційного побачення затриманих із захисниками та слідчих дій, хоча вживаються заходи щодо облаштування таких приміщень. Попередження про відеозйомку розміщене не у всіх місцях знаходження камер. Частково до посадових інструкцій внесені вимоги щодо заборони катувань та жорстокого поводження. Відповідальними особами за перебування затриманих не повною мірою виконуються  вимоги ст. 212 КПК та не ведеться запис початку та закінчення слідчих дій, а також інформацію про  осіб, які проводили такі дії, або були присутні при проведенні таких дій. В Журналі інформування центрів з надання безоплатної правової допомоги затриманим частково заповнені графи щодо повідомлення ПІБ., посади, телефон, найменування органу підрозділу поліції про затримання та ПІБ працівника центру хто прийняв повідомлення.

Не повною мірою виконуються карантинні заходи  з попередження поширенню коронавірусної інфекції. Так, температурний скринінг відвідувачів ВП на час візиту не проводився, також не проводився огляд та опитування працівників поліції, відвідувачів і доставлених осіб з метою недопущення до відділення поліції осіб з ознаками застудних захворювань. Відсутні графіки прибирань приміщень із використанням дезінфекційних засобів та провітрювання. Відсутні кварцові лампи, а відтак знезараження службових приміщень та коридорів з їх використанням не здійснюється.  Не запроваджено чіткої  процедури утилізації використаних засобів індивідуального захисту.

За результатами моніторингового візиту листи реагування будуть надіслані Головному управлінню Національної поліції у Волинській області.

Читайте також: У Володимирі просять відновити рейди поліції, аби карати тих, хто не дотримується карантинних обмежень

Виправили недоліки ремонту стелі
Виправили недоліки ремонту стелі

Відеоспостереження
Відеоспостереження

Кімната затриманих
Кімната затриманих


 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024