У яких озерах Володимира можна купатися

27 Липня 2017, 10:21
17011

Улітку, коли температура повітря піднімається вище +25 градусів, дуже хочеться зануритися в прохолоду якоїсь чистої водойми з прозорою, нагрітою сонцем водичкою. У такі дні багато хто з мешканців Володимира-Волинського залюбки проводить час на озері Лісному.

Тож у самий пік купального сезону журналісти вирішити перевірити, наскільки безпечним є відпочинок і купання у цих водоймах, оскільки, як свідчать результати перевірки Держпродспоживслужби, станом на 18-те червня, із 220-ти волинських озер та 130-ти річок відповідні паспорти отримали лише 18, – ідеться на сайті газети «Місто вечірнє».

На що найперше слід звернути увагу відпочивальникам

Відповідно до вимог безпеки місць масового відпочинку людей на водоймах, безпечний для купання і відпочинку пляж повинен мати паспорт із висновками Держпродспоживслужби, які підтверджують його відповідність санітарним нормам, а також дозвіл Держслужби з надзвичайних ситуацій про обстеження акваторії й обладнання рятувального поста, де постійно несуть чергування кваліфіковані спеціалісти, забезпечені рятувальними і медичними засобами. У місці відпочинку мають бути сміттєві бачки, вбиральні, роздягальні, стенди з матеріалами щодо попередження нещасних випадків на воді, вільні від громадського транспорту під’їзні шляхи та спуски на воду для рятувальних служб із відповідними написами тощо. Дно водойми має бути рівне, щільне, з пологим спуском без уступів, піщане, гравійно-піщане або дрібно гравійне (за необхідності спеціально готується), вільне від баговиння, водоростей. Акваторія водойми, відведена для купання, повинна бути глибино в межах 1,5-1,75 м, шириною – не більше 50м від берега і позначена буями червоного (помаранчевого) кольору, швидкість течії – 0,5 м/сек, очищена від корчів, брухту та інших предметів, що можуть становити небезпеку для життя та здоров’я відпочиваючих. Ще одна вимога – відсутність скидів стічних промислових, побутових, виходу ґрунтових вод з низькою температурою, вирів, мілководдя, що періодично пересихає і може бути місцем виплоду малярійних комарів, а також відсутність місць нересту і нагулу риби, ділянок з цінними й рідкісними видами флори та фауни. 10% загальної площі акваторії з глибиною не більше 1,2м із позначеною поплавковою огорожею або буями має бути відведена для купання осіб, які не вміють плавати, дітей та інвалідів.

Поблизу Володимира про водойми дбають

Мальовниче озеро Лісне, що поруч із Володимиром-Волинським, площею водного плеса сягає 20 га. Берегова зона, якою опікується місцевий підприємець Сергій Юнак, має площу в межах 3 га. Тут і знаходиться відпочинкова зона, яку влітку відвідує велика кількість жителів міста і району. Увесь порядок і чистота підтримуються силами підприємця. Як розповідає Сергій Петрович, відповідні аналізи води були проведені, і є висновок, що купатися в озері можна. Дно і берег регулярно очищують працівники. Також рекреаційна зона обладнана туалетами і смітниками. За словами підприємця, мисливство з води на Лісному заборонене. Але можна порибалити з вудкою, адже цьогоріч, як і щороку, в озеро було запущено мальки карпа, амура, товсто лоба і карася. Перебування і користування береговою зоною є безкоштовним. Та якщо відпочиваючі окрім купання захочуть просто пообідати чи накрити з друзями святковий стіл, то за невелику плату можна скористатися спеціально обладнаними столами з накриттям або відповідними будиночками.

Також поруч із Володимиром є ще одне чудове місце для відпочинку біля води. Це колишній кар’єр цегельного заводу, який тепер облюбували відпочиваючі. Знаходиться він поруч із селом Острівок. Біля цієї водойми також є місце, де можна посмажити шашлики і просто відпочити на природі разом із друзями і рідними. У кар’єрі також дозволена риболовля, адже сюди також запустили рибу. Частину території, де обладнані столики і мангали, регулярно прибирають і дбають про чистоту. На території є смітники.

Отже, комфортний і безпечний відпочинок поблизу Володимира можливий. Лишається тільки дочекатися погоди і вибрати місце, де з близькими людьми і хорошою компанією провести вихідні на природі.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024