На Володимирщині поширюють фейковий розіграш нібито від «Нової пошти»

31 Липня 2022, 16:00
На Володимирщині поширюють фейковий розіграш нібито від «Нової пошти» 255
На Володимирщині поширюють фейковий розіграш нібито від «Нової пошти»

В соцмережах володимирчани поширюють черговий фейк про розіграш буцімто від Нової пошти. У заголовку йдеться про державні субсидії.

Фактчекерка Район.Володимир розбиралася, чи справді роздають допомогу.

Тема державної допомоги та субсидій у теперішній час є дуже актуальною для українців, тому такий заголовок змушує швиденько перейти за посиланням.

Перейшовши за посиланням ви потрапляєте на сайт шахраїв, які незаконно використовують лого Нової пошти. Тут ви повинні пройти «простий тест для активації». Вам дають три спроби відкрити пакунок, в якому буцімто може випасти приз.

Важливим кроком шахраїв є те, що свої вимоги вони прописують вже після того, як ви нібито виграли гроші. Таким методом виходить, що людина вже є переможцем і їй лише потрібно переслати повідомлення з розіграшем декільком друзям або загальнодоступним групам для того, щоб отримати «свої» виграні кошти.

На сайті є дуже багато коментарів, але видно, що це не живі люди, а боти. В коментарях нібито дякують за розіграш та допомогу Air Class Líneas Aéreas, та ніякого відношення авіакомпанія, що базується в Монтевідео та Уругваї, до української компанії з експрес-доставки не має.

Після того як ви поширите їхнє повідомлення поміж своїх друзів, у вас попросять залишити свої особисті дані. Номер телефону, адресу, номер банківської карти та тому подібне. 

За жодних обставин не можна розповсюджувати свої особисті дані стороннім особам!

Цей вид шахрайства називається фішинг.

ФІШИНГ – (англ. phishing – риболовля) — вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів. Шахраї намагаються змусити користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані – наприклад, надсилаючи електронні листи з пропозиціями підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на сайт.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024