«Українська церква повинна бути на сторожі нашого духовного простору», – митрополит Епіфаній у Володимирі

10 Травня 2023, 20:35
Епіфаній у Володимирі 933
Епіфаній у Володимирі

Володимир відвідав предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський та всієї України Епіфаній.

У Княже місто митрополит навідався у рамках дводенного візиту у Володимир-Волинську єпархію, інформує журналістка Район.Володимир.

10 травня митрополит Епіфаній очолив святкову літургію у соборі Різдва Христового у Володимирі, після завершення якої поспілкувався з місцевими журналістами й відвідав місце розташування 14-ї ОМБр. 

На святкову літургію у соборі Різдва Христового зібралося чимало парафіян, які приїхали з усієї Волині й навіть із сусідніх областей.

Митрополиту Епіфанію співслужили митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, митрополит Рівненський і Острозький Іларіон, митрополит Білоцерківський Євстратій, архієпископ Володимирський і Нововолинський Матфей, архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Павло, єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній, виконувач обовʼязків намісника Києво-Печерської Лаври архімандрит Авраамій, місцеве та запрошене духовенство.

Також за богослужінням молилися віряни, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, міський голова Ігор Пальонка, народний депутат України Ігор Гузь, представники громадськості.

По завершенню служби митрополит Епіфаній вручив низку церковних відзнак. Зокрема, міського голову Ігоря Пальонку відзначив орденом Архистратига Михаїла ІІ ступеня. Як наголосив очільник громади, ця нагорода є відзнакою за заслуги перед помісною Українською Православною церквою для усієї нашої громади.

Під час спілкування з представниками ЗМІ предстоятель ПЦУ зазначив, що має надію на те, що поступово, мирним шляхом священнослужителі ПЦУ служитимуть в усіх святинях, які є надбанням українського народу.

«Бачимо певний рух щодо цього і на місцях – обласні та міські ради приймають відповідні рішення і цей процес незворотний. Єднання усіх православних українців  в єдину помісну православну церкву  – це еволюція, яка здійснюється мирним шляхом. 

Нам роками насаджувався «рускій мір», що в результаті приніс війну та розруху у наш мирний дім. Тому сьогодні ми повинні усі об’єднатися заради нашого спільного майбутнього в єдиній українській державі з єдиною українською православною церквою. Українська церква повинна бути на сторожі нашого духовного простору», – підкреслив митрополит Епіфаній.

Також митрополит зазначив, що перехід парафіями з УПЦ в ПЦУ відбувається з різною інтенсивністю: у 2019 після отримання Томосу був сплеск переходів, далі – затишшя, після повномасштабного вторгнення у 2022 році знову росте кількість парафій, які хочуть перейти в лоно ПЦУ.  

«Хочемо, щоб цей процес відбувався мирно і спокійно. Щоб громади визначались і процес переходу відбувався цивілізовано, згідно з українським законодавством. Цей процес почався із Західної України і поступово просувається далі до центру й сходу нашої держави», – наголосив Епіфаній.

На запитання, чи проходять священники перевірку після переходу з УПЦ у ПЦУ, митрополит відповів, що «ті священники та архієреї, які відкрито проповідували ідеологію «руского міра», повинні привселюдно покаятись». Тоді буде відповідне рішення предстоятеля та Священного Синоду щодо прийняття до ПЦУ. 

Слід зробити все, щоб люди, які працювали на ворога, прийшовши у нашу українську церкву, не руйнували її з середини», – зазначив митрополит. 

Відповідаючи на запитання медійників, предстоятель ПЦУ розповів, що вони неодноразово зверталися до представників московського патріархату, щоб розпочати діалог. 

«У відповідь отримали тільки ультиматуми та умови, на які ми ніколи не погодимося, бо це є капітуляцією. Так як рф вимагає з путіним, щоб Україна капітулювала, склала зброю, так само вони вимагають від нас відмовитись від себе. Ми ніколи на таке не підемо і вкотре наголошуємо, що ми готові, ми відкриті, але без жодних ультиматумів та передумов...», – зазначив Епіфаній.

На запитання щодо переходу на новий календар уже цього року митрополит відповів:

«Ми розглядаємо це питання, готуємося до прийняття певного рішення і робимо все це відкрито. Коли  суспільство буде готове, – церква прийме рішення». 

Після спілкування з журналістами предстоятель Православної Церкви України Митрополит Київський і всієї України Епіфаній в пункті постійної дислокації 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого (м. Володимир) відслужив заупокійний молебень за спокій загиблих військовослужбовців. Спільно з капеланом бригади отцем Ігорем Бігуном, воїнами бригади та місцевим духовенством митрополит поклав квіти до стели пам'яті загиблих захисників України.
Помолився предстоятель ПЦУ і за всіх воїнів Князівської бригади, які зараз воюють на східному фронті. 

Воїни бригади вручили Предстоятелю ПЦУ пам'ятний подарунок – мотиваційний прапор 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого. 

Читайте також:  У Володимирі зустріли предстоятеля Православної церкви України Епіфанія

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024