Сільська рада не підтримали розірвання договору оренди із Зимнівським монастирем

18 Травня 2023, 14:45
Зимнівська сільська рада ФОТО 351
Зимнівська сільська рада

У Зимнівській сільській раді 16 травня відбулася позачергова сесія під головуванням очільника громади В’ячеслава Католика. На заході розглядали одне питання порядку денного «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території Зимнівської сільської ради».

У Зимнівській сільській раді зареєстровано 22 депутати, 13 з яких були присутні на сесії. Рішення вважається не прийнятим, оскільки за проголосували 11 депутатів, а потрібно більш ніж половина. Двоє депутаток, які є працівницями Зимнівської сільської ради утримались від голосування. Про це пише видання БУГ.

На сесії також запросили священників ПЦУ, УПЦ мп та монахині Зимнівського монастиря, що також досі підпорядковується московському патріархату.

Першою депутатка Лілія Стащук, яка є ініціаторкою проєкту рішення. Жінка зачитала проєкт та згадала зародження православної церкви в Україні і як її відібрали.

«Черговий раз російський агресор ступив на нашу землю, який уже не раз поневолював нас, як фізично, так і духовно, протягом чотирьох століть. І саме сьогодні ми зібралися, щоб прийняти надзвичайно важливе історичне рішення», – заначила Лілія Стащук. 

Також депутатка навела декілька фактів приналежності УПЦ до російської православної церкви.

Запрошений на сесію священник Володимир-волинської єпархії УПЦ мп Володимир Мазур апелював до присутніх та закликав депутатів не втручатися у церковні питання. Священник зазначив, що підстав для розірвання договору, ніби-то немає, а держава має бути відокремлена від церкви, і дані рішення не належать до компетенції депутатів. Та й розірвати його можна лише через суд. Також він наголосив, що УПЦ мп на соборі минулого року проголосували за незалежність, яку росія досі не визнала, але нічого на згадав про те, що УПЦ мп немає автокефалії.

Отець Володимир розповів, що нещодавно УПЦ почала самостійно варити церковне миро, а це означає, що від початку повномасштабного вторгнення і донедавна, вони користувалися миром, який виготовляють на території країни-агресора. Також він зазначив, що не проти об’єднання, але на чолі має бути їхня церква, бо лише вона є «справжньою», на думку священника. Під кінець отець Володимир додав, що виступають за Україну і проти агресора, але не уточнив, проти якого саме.

На сесії виступив священник ПЦУ із села Бубнів отець Василь Мавдрик. Священослужитель впевнений, що з часів отримання Україною незалежності, УПЦ мп почали приховану боротьбу проти тієї ж незалежності та проти народу нашої країни.

«Своїми вчинками, своїми виказуваннями вони наближали «рускій мір» до наших домівок. Вони говорять, що вони українці, але хіба українець буде наводити артилерію, щоб стріляли по наших домах, хіба українці будуть переховувати зброю для ворогів, хіба українці будуть продавати все, що для нас найважливіше? Немає куди правди діти… Всі території завойовані в Україні “завдяки” московським попам, тому що вони готували своїх вірян, що ми “єдіний” народ з росією та білоруссю. І рускій мір – це нова релігія для них. Вони, навіть, відмовилися від Бога, певною мірою, а натомість проповідували людям рускій мір. Завдяки якому сьогодні пролито дуже багато української крові, спалено землі», – виступив отець Василь.

Наприкінці він додав, що релігійна організація, яка має центр в країні агресора, не має права на існування на території України і це прописано в законі України.

Юристка сільради Тетяна Азаркевич намагалася знову переконати присутніх депутатів, що рішення про заборону діяльності УПЦ мп на території Зимнівської громади буде незаконним, а звернення до президента, верховної ради чи голови ОВА будуть безрезультативним, оскільки релігійні питання регламентуються Конституцією України. У воєнний час вносити зміни до головного закону не можна, а це єдиний шанс щось змінити. Юристка зазначила що потрібно чекати завершення війни. Розірвати ж договори оренди із Зимненським монастирем вони не можуть, оскільки їх укладала Волинська ОДА.

Зазначимо, що на дев’ятому році війни росії проти України у 2020 році голова ОДА Юрій Погуляйко таємно поновив договір оренди землі Зимненському монастирю, що підпорядковується УПЦ мп ще на 49 років.

Голова Зимнівської громади В’ячеслав Католик не озвучив своєї позиції. Та судячи із заяв юристки сільради, яка «залякувала» кримінальною відповідальністю депутатів та працівниць апарату, які утримались від голосування, можна сказати що голова громади також проти розірвання стосунків із УПЦ мп.

Зазначимо, що саме одного голосу не вистачило для позитивного прийняття рішення про заборону московського патріархату на території громади. Та не дивно, що голова не проголосував за прийняття рішення, всі памʼятають про обурення, коли В’ячеслав Католик виклав привітання з вербною неділею, перебуваючи у Зимненському монастирі

Пропонуємо для перегляду повний список голосування депутатів Зимнівської сільської ради за рішення «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території Зимнівської сільської ради»:

  • Валентин Баранюк – за;
  • Світлана Боруцька – за;
  • Микола Гапонюк – за;
  • Ігор Калиш – за;
  • Руслан Кротач – за;
  • Тарас Навроцький – за;
  • Алла Оніщук – за;
  • Ігор Павловський – за;
  • Василь Поліщук – за;
  • Людмила Сахменко – за;
  • Лілія Стащук – за;
  • Валерій Шпур – за;
  • Любов Вишняк – утрималась; 
  • Світлана Юрчук – утрималась; 
  • Алла Войтюк – відсутня;
  • Юлія Єгорушкіна – відсутня; 
  • Наталія Зелінська – відсутня; 
  • Роман Ковальчук – відсутній; 
  • Наталія Козій – відсутня; 
  • Павло Олійник – відсутній; 
  • Руслана Цихоцька – відсутня; 
  • Тетяна Януш – відсутня.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024