Беремо кредит: на що звертати увагу

26 Грудня 2023, 14:49
Кредит та його умови РЕКЛАМА 179
Кредит та його умови

Навіть якщо ви користуєтеся кредитами як постійним фінансовим інструментом, треба кожен раз перевіряти умови. Коли ви берете кредит онлайн, необхідно одразу ознайомитися з усіма пропозиціями, правами й зобов’язаннями банка. Зазвичай в умовах позначають одразу ж і вимоги до вас, як до позичальника.

Ваша спроможність сплатити кредит

Насамперед треба оцінити, чи зможете ви фінансово потягнути кредит. Основні показники того, що ви зможете впоратися з новими грошовими зобов’язаннями:

  • у вас є стабільний дохід і ви впевнені, що він залишиться таким на весь термін виплати кредиту;

  • ви маєте такий дохід, що можете без проблем виокремлювати певну суму на виплати банку.

Якщо ж ви не можете виділяти зі свого чи сімейного бюджету щомісяця конкретну суму, то краще поки відмовитися від ідеї з кредитуванням. Навіть якщо ця сума буде на межі зі звичним рівнем життя, у випадку з форс-мажорами ви можете відчувати фінансовий дискомфорт.

Відсотки і комісія банку

Наступний важливий чинник — відсоткова ставка й комісія. Коли ви оформлюєте кредит, банк має надати паспорт кредиту. Там прописана вся інформація про ваші витрати: реальна відсоткова ставка за рік, комісія за відкриття рахунку чи видачу, додаткові платежі. Щодо останнього – сюди можуть належати довідки, наприклад.

Проаналізуйте цю інформацію ретельно. Ви маєте вирішити: чи буде кредит вигідним саме для вас.

Графік виплат за кредитом

Банки пропонують дві загальні схеми щодо того, як можна виплачувати кредит:

  1. Ануїтетна. Це коли ви платите кредит кожен місяць рівними сумами, а банк сам вирішує: який відсоток з виплат йде на погашення тіла й відсотків. Такий тип виплат використовує IdeaBank.

  2. Диференційована. Ви спочатку платите найбільшу суму, а потім поступово зменшуєте виплати через зменшення тіла самого кредиту.

Є ще третя схема — булітна. Вона передбачає спочатку виплату відсотків, а потім — основного кредиту. Але використовують її, переважно, для юридичних осіб.

Тож перевірте, який спосіб вам зручніше. Ви можете виділяти щомісяця однакову суму чи зменшувати її, але спочатку вартість буде значною.

Наявність страхового платежу

Страховка — добровільна й не впливає на рішення банку щодо кредитування. Страховий платіж у випадку з кредитом — це фіксований відсоток від суми позики, що враховується у загальну вартість кредиту. Його перевага в тому, що ви можете сплачувати борг у випадку, якщо втратите дієздатність.

Наприклад, ви захворіли й перебуваєте на тривалому лікарняному. Тоді страховка зможе покрити частину кредиту на цей період.

 

Отже, обов’язково читайте умови банку. Це допоможе вам зробити правильне рішення щодо кредиту. А в разі позитивного «беру кредит», ви оформите його належним чином, бо завчасно ґрунтовно підготувалися до цього.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024