В Устилузькій громаді створять орган охорони культурної спадщини

06 Березня 2024, 13:45
Устилуг 293
Устилуг

В Устилузі утворять спеціально уповноважений орган охорони культурної спадщини. Волинські прокурори відстояли у суді свою позицію щодо необхідності утворення у складі виконавчих органів Устилузької міської ради спеціально уповноваженого органу охорони культурної спадщини.

Апеляційний адміністративний суд погодився із рішенням Волинського окружного адміністративного суду про зобовʼязання міської ради утворити такий орган. Про це видання Район.Володимир інформує Волинська обласна прокуратура.

«Суд погодився із доводами прокурора про те, що оскільки місто Устилуг занесено до Списку історичних населених місць України, міська рада з урахуванням положень міжнародних конвенцій та Закону України «Про охорону культурної спадщини» зобов’язана була утворити у складі виконавчих органів ради спеціально уповноважений орган охорони культурної спадщини», – інформує прокуратура.

Необхідність утворення такого органу зумовлена ще і тим, що на території Устилузької територіальної громади розташовано понад 80 об’єктів культурної спадщини, значна частина яких належить до пам’яток археології: кургани, поселення тощо.

Орган місцевого самоврядування не утворив спеціального уповноваженого органу охорони культурної спадщини, як того вимагає закон. Також міська рада не поклала повноваження щодо охорони об’єктів культурної спадщини на будь-які інші виконавчі органи ради.

«Це ставило під загрозу питання захисту на території громади об’єктів культурної спадщини, а також створювало передумову самовільної, хаотичної або неконтрольованої забудови історичного ареалу міста, руйнування», – додають працівники прокуратури.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024