У Володимирському районі за 2023 рік трапилось 115 пожеж

15 Березня 2024, 11:53
Пожежі в екосистемах 193
Пожежі в екосистемах

На території Володимирського району протягом 2023 року Рятувальники зареєстрували 115 пожеж, з них 7 пожеж виникли в екосистемах. У цьому році володимирські вогнеборці зареєстрували 21 пожежу, з яких одна виникла в екосистемі.

Причиною виникнення таких пожеж є порушення вимог правил пожежної безпеки: випалювання сухої рослинності, необережне поводження з вогнем. Про це повідомляє Володимирське районне управління ГУ ДСНС у Волинській області.

Держава витрачає значні матеріально-технічні резерви на ліквідацію подібних загорянь. Побічний збиток виїзду одного підрозділу ДСНС на гасіння пожежі становить 245 тисяч гривень.

У правилах пожежної безпеки в Україні йдеться, що на території населених пунктів забороняється влаштовувати звалища горючих відходів та передбачається, що правила пожежної безпеки в Україні є обов’язковими для виконання органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення самовільне випалювання рослинності або її залишків тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3 060 гривень до 6 120 гривень і на посадових осіб від 15 300 гривень до 21 420 гривень.

Відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу карається штрафом від 91 800 гривень до 153 000 гривень або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років.

Також відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій» передбачені наступні вимоги:

  • землекористувачі зобов’язані не допускати випалювання сухої рослинності або її залишків з порушенням порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища;
  • до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту належить забезпечення пожежної безпеки на відповідних територіях та об’єктах;
  • забезпечення функціонування пожежно-рятувальних підрозділів місцевої пожежної охорони для гасіння пожеж;
  • забезпечення пожежної безпеки покладається на власника (власників) земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна або наймачів (орендарів) земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна, якщо це обумовлено договором найму (оренди), а також на керівника (керівників) суб’єкта господарювання.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024