Спливає термін договору про користування УПЦ МП собором у Володимирі: продовжувати його не збираються

20 Березня 2024, 10:33
Сесія Волиньради ФОТО 320
Сесія Волиньради

Під час позачергової сесії Волинської обласної ради депутати зажадали від голови обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка інформації про те, як виконується заборона на продовження договору про безоплатне користування УПЦ МП комплексом Успенського собору XII-XVII століть у місті Володимир та укладання інших видів договорів з релігійними громадами УПЦ МП.

На запитання депутатів відповідала заступниця голови ОВА Мирослава Якимчук. Про це пишуть на сторінці Волинської обласної ради.

«Свобода віросповідання гарантована Конституцією України, а припинення діяльності релігійних організацій передбачене лише з їх власної ініціативи та за рішенням суду за певних законодавчих підстав, відтак, облвійськадміністрація не наділена повноваженнями скасовувати державну реєстрацію релігійних громад УПЦ МП», – зазначила посадовиця.

Читайте також: Депутати Волиньради ініціюють звернення про заборону УПЦ МП на території України

Також пані Мирослава зазначила, що термін договору про безоплатне користування УПЦ МП комплексом Успенського собору спливає 1 липня 2024 року і його пролонгація не передбачена.

Проте такі відповіді депутатів не задовольнили. Зокрема, депутат Андрій Бокоч зазначив, що до прикладу, в Хмельницькій області в односторонньому порядку було розірвано кількасот договорів з церквами московського підпорядкування. Натомість, стверджує він, у 2019 році колишній заступник голови облдержадміністрації аж на 50 років подовжив угоди на безоплатне користування УПЦ МП національними пам’ятками Зимненським та Низкиницьким монастирями.

Депутат Володимир Бондар додав, що слід відрізняти духовні потреби громадян, від керованих країною-агресором організацій, які провадять системну роботу зі згубного впливу на свідомість вірян. Тож, на його думку, така позиція ОВА виглядає як виправдання бездіяльності, а не намір вплинути на ситуацію.

«Пам’ятка архітектури національного значення Зимненський монастир, яку передали в користування МП у 90-х роках, в супереч законодавству була спотворена усілякими добудовами і євроремонтами у келіях. Саме з такої  причина був розірваний в односторонньому порядку договір на користування Лаврою», – Анатолій Вітів навів приклад, як можна діяти у законний спосіб.

В результаті обговорення депутати вирішили створити комісію у складі представників усіх фракцій, яка б відстежувала, контролювала та координувала дії, спрямовані на припинення в області діяльності релігійних організацій, афілійованих з росією. Також вкотре зобов’язали голову ОВА Юрія Погуляйка прозвітувати перед депутатським корпусом про виконання делегованих повноважень.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024