Лише чутки, а фактів немає - фахівці про спалах африканської чуми на Володимирщині

18 Серпня 2018, 11:35
Африканська чума свиней 2332
Африканська чума свиней

Чутки про спалах африканської чуми свиней у Володиир-Волинському районі не підтвердилися.

Про це стало відомо після засідання районної протиепізоотичної комісії, - інформує відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності РДА.

Нещодавно в Інтернеті та на особистій сторінці одного з районних депутатів з’явилася інформація про нібито випадки захворювання свійських та диких свиней на африканську чуму у кількох населених пунктах Володимир-Волинського району.

Відтак, аби підтвердити чи спростувати цю інформацію у залі засідань райдержадміністрації 17 серпня відбулося засідання районної протиепізоотичної комісії, у якій взяли участь голова райдержадміністрації Наталія Василець, начальник відділу з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи райдержадміністрації Юрій Ліщук, начальник управління держпродспоживслужби у Володимир-Волинському районі Роман Сергієвич, начальник районного центру телекомунікації № 114 Богдан Романів, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Юрій Кравчук, санітарний лікар ДЕУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» Анатолій Статкевич, голова УТМР Олександр Мітяєв, провідний лікар ветмедицини ПІП ВМ «Устилуг» Юрій Миронюк, представник ТзОВ «Ішів» Ігор Бакун, директор Володимир-Волинського ЛМГ Володимир Філюк, голова Устилузької міської ради Віктор Поліщук, завідувач відділу ветсанекспертизи Володимир-Волинської міжрайонної лабораторії Ірина Марчак, начальник районної ветеринарної лікарні Євген Антонюк, старости населених пунктів Стенжаричі та Микитичі Устилузької міської ради, представники місцевих поліції та СБУ і депутат районної ради Павло Карпюк. Долучився до обговорення й начальник обласного управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Анатолій Тимофіюк.

Наталія Василець озвучила зміст інформації, розміщеної у Всесвітній мережі, опісля, запросила до слова Романа Сергієвича, який учора з колегами працював у Микитичах та Стенжаричах, моніторячи ситуацію щодо імовірного спалаху африканської чуми.

- Учора була екстренно створена комісія, яка виїхала на місце події, - зазначив Роман Степанович. – Зустрілися ми з жителями та старостами сіл Стенжаричі та Микитичі. Під час опитування стало відомо, що люди проводили забій свиней для власних потреб.

Виразами «я чув…», «хтось казав…» стенжаричівці пояснили факт про знайдене біля лісу дике порося, яке «поблизу села Стенжаричі, їдучи з лісу чоловік ПІШКИ наздогнав…, м`ясо якого приніс додому, після чого,через декілька днів, щоб не здохли дорізав в хліві всіх своїх свиней». Ствердної відповіді чи це дійсно було, члени комісії так і не отримали.

При цьому, очільниця району Наталія Василець поцікавилась у доповідача щодо профілактичних заходів, які проводились у цих населених пунктах.

- Із усіма мешканцями проведена роз’яснювальна робота, - резюмував Роман Сергієвич.- У господарствах відбуваються дезінфекції.

Та, при цьому, доповнив, що профілактичні заходи проводяться уже давно: розміщення публікацій у пресі та на сайті райдержадміністрації, розповсюдження листівок відповідної тематики, інформування жителів через депутатський корпус місцевих рад, міського і сільських голів, старост і ветлікарів району.

Спростували у залі і чутки про масовий падіж у лісі диких кабанів. Зокрема, неправдивою цю інформацію назвав представник ТзОВ «Ішів» Ігор Бакун:
- На сьогодні у лісах загибелі диких тварин не виявлено! І усі чутки не підкріплені фактами.

Не надходила інформація щодо виявлення поблизу населених пунктів мертвих тварин і ні до Устилузького міського голови, ні у Микитичівський та Стенжаричівський старостати.

Запрошений на засідання районної протиепізоотичної комісії автор публікації у Facebook, теж не зміг підтвердити факти, якими оперує у дописі.

Варто зазначити, що при відборі біоматеріалів для дослідження із Володимир-Волинського району взято 10 проб. Результати 5 відомі уже, ще 5 буде через кілька днів. За результатами перших – позитивні результати на наявність у тварин африканської чуми відсутні.

Після завершення засідання комісії працівники управління держпродспоживслужби у Володимир-Волинському районі, начальник районної ветеринарної лікарні Євген Антонюк і начальник обласного управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Анатолій Тимофіюк ще раз виїхали у вище вказані населені пункти: оглянули місцевість та поспілкувалися з людьми.

Опісля, члени протиепізоотичної комісії зібралися ще на одне засідання, де Анатолій Тимофіюк наголосив, що у жодному із вказаних автором допису місць, трупів диких тварин чи їх рештки не виявлено.

Дивуються чуткам і селяни, адже теж нічого такого за останні два тижні не помічали. Тож логічно, що вони хочуть поспілкуватися із Павлом Карпюком безпосередньо. Тому й запрошують Павла В’ячеславовича у Стенжаричі аби особисто підтвердив або спростував інформацію, яку розповсюдив у мережі Facebook щодо загибелі тварин від африканської чуми.

До слова, за результатами засідань буде складено протоколи та надіслано керівникам, відповідальним за рішення комісії. Зокрема, було наголошено, що особлива увага повинна бути звернута на депопуляцію диких кабанів.

Звертаючи увагу на ситуацію, що склалася, ветеринарні служби та керівництво району просить людей не розповсюджувати неправдиву інформацію та не спричиняти паніки серед місцевого населення.

Нагадаємо, африканська чума – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней, достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024