У Володимирі відбувся майстер-клас з писанкарства

24 Квітня 2019, 17:15
1902

В рамках Агропроекту «Територія майстерності» у Володимир-Волинській міськрайонній філії Волинського обласного центру зайнятості відбувся майстер-клас по писанкарству.

Розповідала про тонкощі цього казкового мистецтва викладач Володимир-Волинського педагогічного коледжу ім. А.Ю.Кримського Валентина Залуніна разом із своєю найкращою студенткою Анастасією Булік.

«Писанка – це маленьке диво, створене руками. Своїм корінням вона сягає дохристиянських часів. Для наших пращурів яйце символізувало всесвіт, зародження життя. У слов’ян яйце було початком всього, прообразом космосу. Вони вірили, що весь світ є подібний до великого яйця: шкаралупа – це небо, плівка – хмари, білок – вода, жовток – земля. В Україні існувало два види фарбованих яєць – крашанки і писанки. Крашанки фарбували в один колір і вживали в їжу. Писанки ж розписувалися по сирому яйці і зберігали їх як оберіг. На писанки наносилися симолічні знаки з кодом побажання – добробуту, щастя. Також закладалися у взори – графічний запис молитви прохання: про дощ, врожай, жіночу плідність», – розповідає Валентина Залуніна.

«З приходом християнства писанка стала частиною найбільшого християнського свята – Великодня. І от, ми збираємося раз на рік, щоб написати писаночок для себе, своїх близьких та друзів. Закладаючи в орнаменти весь позитив і всі найкращі побажання, які б ми би хотіли для них», – додає майстриня.

Під час заняття було дуже цікаво дізнатися про історію писанкарства, яка, як виявилося, не обмежується релігійним тлумаченням. Учасники також розглянули зображення різних видів писанок та дізналися про способи їх розпису. А потім кожний спробував свою майстерність на ділі.

Під час майстер-класу склалася дуже творча атмосфера, цьому сприяло все: і колектив, і палаючі свічки, і розтоплений віск, а найголовніше – переддень Великодня, адже саме писанка є одним із атрибутів святкування цього світлого дня.

Наприкінці майстер-класу було цікаво побачити готові роботи учасників, бо процес розписування яйця за допомогою воску та фарб завжди огорнутий таємницею, тому що сам не знаєш, який вигляд матиме писанка, аж допоки вона не буде завершена. У результаті на писанках ми побачили як традиційні українські малюнки, так і нестандартні сучасні візерунки.











 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024