У Володимирі хочуть тестувати медичних працівників, які контактують з хворими

16 Квітня 2020, 15:00
Під час засідання комісії 1369
Під час засідання комісії

У Володимирі хочуть звернутися в обласну комісію ТЕБ і НС щодо можливості проведення ПЛР-діагностики контактним особам хворих та медичним працівникам, які контактують з хворими.

Наразі такі тести проводять тільки у разі виявлення симптоматики, повідомив на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій завідувач Володимир-Волинського міськрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я» Валерій Онищук. 

Під час засідання обговорили виконання заходів, прийнятих через загрозу епідемії коронавірусної інфекції та для недопущення поширення COVID-19. 

Члени комісії заслухали Валерія Онищука, який надав інформацію про проведення заходів із запобігання поширенню на території міста коронавірусу. Він наголосив на необхідності звернення в обласну комісію ТЕБ і НС щодо можливості проведення ПЛР-діагностики контактним особам хворих, не чекаючи у них проявів симптомів інфекції. А також йшлося про можливість ПЛР-тестування медичних працівників, які контактують з хворими, адже зараз такі тести проводять тільки у разі виявлення симптоматики.

Читайте також: У Володимирі – новий випадок інфікування на COVID-19

Як повідомив перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук, це питання обговорювалося під час візиту до Володимира-Волинського заступниці голови облдержадміністрації Тетяни Щербак. Зараз в області триває робота щодо оснащення лабораторії необхідним обладнанням для оперативної перевірки пацієнтів.

Про поточну ситуацію щодо розповсюдження інфекційних захворювань на території Володимира розповіла генеральний директор КП «Володимир-Волинський центр первинної медичної допомоги» Катерина Чубок.

Вона, зокрема, повідомила, що станом на 16 квітня у місті та районі зареєстровано 9 випадків захворюваності на коронавірус, 1 пацієнт перебуває на стаціонарному лікуванні у Волинській інфекційній лікарні, 8 інших – на самоізоляції вдома. Проводиться щоденний 2-разовий моніторинг стану здоров’я цих пацієнтів лікарями загальної практики – сімейними лікарями по телефону. Всього проведено 15 експрес-тестів – усі з негативним результатом.

Із початку квітня було відібрано 61 зразків біологічного матеріалу для проведення ПЛР-діагностики, отримано 31 результатів, ще 29 перебувають в роботі у вірусологічній лабораторії ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Йшлося також про необхідність пришвидшення отримання ПЛР результатів, однак це можливо лише шляхом доукомплектування обласної лабораторії додатковим обладнанням. 

У КП «Володимир-Волинське ТМО» створено 4 мобільні бригади (1 міська, 3 в районі), до складу яких входить середній медичний працівник і водій. Основна мета бригад – виїзд за місцем проживання пацієнтів для забору зразків біологічного матеріалу. З початку епідемії проведено 18 виїздів, під час яких здійснено 26 заборів.

Станом на 15 квітня в закладі залишилося 110 експрес-тестів. Лікарями та середнім медичним персоналом проводиться динамічне спостереження за станом здоров’я осіб, які повернулися з-за кордону згідно списків, наданих Володимир-Волинським ЛЦ ДСЕС.

У місті не припиняють обробки вулиць та будинків деззасобами. Допомогу у дезінфекції місць, небезпечних щодо ймовірності поширення COVID-19, надають рятувальники та працівники ЖКГ.

Міський голова Петро Саганюк з членами комісії ТЕБ і НС підтримали рішення Волинської ОДА щодо продовження посилених обмежувальних заходів цими вихідними.

Нагадаємо, що обласна державна адміністрація просить громадян максимально обмежити пересування на прийдешні вихідні – від 13.00 суботи (18 квітня) до 6.00 ранку вівторка (21 квітня).

Окремо відбулось спілкування з представниками релігійних конфесій щодо  недопущення скупчення людей у храмах та біля них. Керівництву поліції були дані відповідні доручення, тож правоохоронці проводитимуть рейди з метою перевірки дотримання карантинних заходів, а до порушників застосовуватимуться серйозні міри.

Мешканців міста вкотре закликають дослухатися до прохання міського голови, членів комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та залишалися на вихідні вдома.

Нагадаємо, результати ПЛР-діагностики, які надійшли в суботу 11 квітня, підтвердили захворювання коронавірусом у мешканки Володимира-Волинського.

Читайте також: За минуло добу у Володимирі зробили 10 експрес-тестів на виявлення коронавірусу



 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024