У Володимирі демонтували пам'ятник радянському солдату

26 Квітня 2022, 12:15
У Володимирі демонтували пам'ятник радянському солдату 1116
У Володимирі демонтували пам'ятник радянському солдату

У Володимирі 26 квітня демонтували пам'ятник радянському солдату, який був встановлений на розі вулиць Володимира Великого і Устилузької.

Демонтаж постаменту здійснили комунальники, виконуючи рішення виконкому, інформує кореспондентка Район.Володимир

Нагадаємо, історик Віталій Скальський у своєму блозі писав, що цей пам'ятник – блукаючий. Без дати виготовлення та встановлення. Без авторства. Кілька разів то повернутий по осі, то перевезений в інше місце. 

Читайте також: Куди послати «русскій» танк?

«Цей пам'ятник колись стояв на місці чудового будинку родини Лимонників. Власників знищили нацисти-окупанти, а будинок знесли «визволителі». І поставили пам'ятник, який назвали «Невідомому солдату». Потім його розвернули в інший бік, бо не вписувався у якусь концепцію. У 1965 році комуністична влада на тому ж місці збудувала шпиль та «вічний вогонь». Пам’ятник став непотрібний. Тож його перенесли на околицю міста. І перейменували на честь радянських прикордонників. 

Тих прикордонників, що сотнями затримували українців, євреїв, поляків, які утікали від нацистського терору на Волинь у 1939-1941 рр., та відправляли їх у в'язницю та табори. Тих прикордонників, що виселяли людей з їх батьківських земель та заганяли селян у колгоспи у «прикордонній зоні», – пише історик.

Слід зауважити, що за тиждень у Володимирі у «напрямку російського корабля» відправили пілони в центрі міста із бронзовими радянськими зірками, з серпом і молотом та зображенням московського кремля, а також пам’ятник танку, що розвернутий у бік Євросоюзу. 

Нагадаємо, таке рішення прийняли члени виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради на черговому засіданні, яке відбулось 21 квітня. 

Демонтовані з пілону символи радянської епохи мають передати в історичний музей, а танк – на зберігання в одну з військових частин. 

Читайте також: Енкаведист насміхається над загиблими за Україну володимирянами

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024