«Не лінуйтесь перевіряти інформацію»: у Володимирі діти вчилися шукати фейки

22 Червня 2023, 16:15
У ліцеї №1 міста Володимира діти вчилися відрізняти правдиві новини від фейкових 880
У ліцеї №1 міста Володимира діти вчилися відрізняти правдиві новини від фейкових

У ліцеї №1 міста Володимира діти вчилися відрізняти правдиві новини від фейкових, аналізувати та критично оцінювати інформацію, яка поширюється у соцмережах і не тільки.

Гурток Район.Діти для учнів сьомого класу провела журналістка національної мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua Тетяна Палаєвська у вівторок, 20 червня.

Темою заняття були фейки та боти, які розносять брехню у соцмережах. Упродовж спілкування діти дізналися про те, як розпізнати фейкову інформацію та неправдиві фотоповідомлення. Учні також вчилися аналізувати сумнівну інформацію, яка дуже швидко поширюється у соцмережах та в Інтернеті. Журналістка розповіла дітям про основні три правила, яких слід дотримуватись при перевірці інформації. Це дізнатися, хто це сказав, де це відбулося та коли. Нині, наголосила медійниця, перевірити будь-яку інформацію з мінімум двох-трьох джерел не є проблемою. Головне – не лінуватися.

Дітей зацікавили розповіді про роботу ботоферм, про те, як виявити ботів, як розпізнавати фейки. Самі ж ліцеїсти охоче розповіли, якими соцмережами користуються, як розпізнають фейкові аккаунти, що роблять, аби перевірити правдивість новини.

Говорили і про найбільш поширені фейки, які останнім часом активно розповсюджували російські пропагандисти про війну в Україні: про «важке поранення» Залужного, втрати української сторони у війні, про ліквідацію Буданова. Розібрали свіжі фейки, які понеслись у соцмережах, після чергового злочину росіян – підриву дамби Каховської ГЕС.

Спікерка коротко розповіла учням про проєкт «Брехунець», про роботу фактчекерів проєкту, які працюють над розвінчуванням фейків, маніпуляцій, дезінформацій.

Нагадаємо, національна мережа гіперлокальних видань Район.in.ua проводить для волинських школярів заняття гуртків з медіаграмотності. Такі зустрічі зі школярами будуть проходити протягом року. Учасниками гуртків можуть стати діти віком від 12 років, які проживають у громадах Волині: Поромівській, Любомльській, Володимирській, Шацькій, Павлівський, Рожищенській, Ковельській, Ратнівській та інших громадах.

Мета проєкту – навчити волинських школярів базових знань з медіаграмотності, основних навичок журналістів, фотографів, відеографів, ведучих,  практичні поради щодо фактчекінгу, дізнатися, як використовувати медійність у майбутній професії. Деякі  слухачі зможуть пройти журналістську практику в мережі Район.in.ua.

Читайте також:  На Волині стартує мережа Район.Діти

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024